Dünya
  • 15.10.2024 10:00

İnanılmaz olay..Sahra çölü sular altında kaldı

Dünyanın en kurak ve çorak yerlerinden biri olan Sahra Çölü'nde onlarca yıl sonra ilk kez yaşanan sel felaketinin ardından, geniş göllerin yuvarlanan kum tepeciklerine dönüştüğü çarpıcı görüntüler ortaya çıktı.

Sahra'da yaz sonlarında nadiren yağmur yağar, ancak genellikle yılda sadece birkaç santime ulaşır.. Ancak Eylül ayında iki gün boyunca, alçak basınç sistemi kuzeybatı Sahra'yı ittikten sonra güneydoğu Fas'taki çölün bazı bölgelerine yoğun yağmur düştü.

NASA uydusundan alınan ön veriler, bölgenin bazı kesimlerinde yaklaşık 20 santimetre yağmur yağdığını gösterdi.

Güneydoğu Fas'taki bir çöl şehri olan Errachidia, geçen ay sadece iki gün boyunca olmak üzere yaklaşık 3 inç yağış kaydetti. Bu, Eylül ayının tamamı için normal yağışın dört katından fazla ve bu bölge için yarım yıldan fazla bir değere denk geliyor.

Fas Meteoroloji Ajansı'ndan Houssine Youabeb geçen hafta AP'ye yaptığı açıklamada, "Bu kadar kısa bir sürede bu kadar yağış aldığımız 30 ila 50 yıldır böyle bir şey olmadı" dedi.

Yağmur çöl arazisinin üzerinden akarken, palmiyeler ve çalılık bitki örtüsünün arasında yeni, sulak bir manzara oluşturuyor..

En etkileyici görüntülerden bazıları, nadir görülen selin kum tepeciklerinde yeni göller oluşturduğu Merzouga çöl kasabasından.

2 Ekim 2024'te Fas'ın güneydoğusundaki Rachidia yakınlarındaki çöl kasabası Merzouga'da kumullar arasında meydana gelen yoğun yağış sonucu oluşan göllerin görünümü.

2 Ekim 2024'te Merzouga çöl kasabasında şiddetli yağış sonucu dolan bir göl kenarındaki binalar.

Kasabanın palmiye ağaçlarının yansımaları, dik kum tepecikleriyle çerçevelenen yeni lagünün genişliğine yayılıyor.

Yağmur ayrıca, Fas'ın en büyük milli parkı olan Iriqui Milli Parkı'ndaki göl gibi normalde kuru olan gölleri de doldurdu. Bölgeden gelen ve sel sularını daha iyi vurgulamak için sahte renk kullanan NASA uydu görüntüleri, Sahra'nın kuzeybatısındaki geniş alanlarda yeni oluşan gölleri gösteriyor.

Yağışların çoğu nüfusun az olduğu ücra bölgelere düşerken, bir kısmı da geçen ay Fas'ın kasaba ve köylerine düşerek ölümcül sellere neden oldu ve bir düzineden fazla kişi hayatını kaybetti.

Sahra, 3,6 milyon mil karelik bir alanı kaplayan dünyanın en büyük kutup dışı çölüdür. Eylül ayındaki uydu görüntüleri, fırtınaların normalden daha kuzeye doğru ilerlemesiyle birlikte geniş alanlarının yeşil halıyla kaplandığını gösterdi; bazı çalışmalar, bu fenomeni insan kaynaklı iklim değişikliğine bağladı.

Son araştırmalara göre, fosil yakıt kirliliği gezegeni ısıtmaya ve su döngüsünü bozmaya devam ettikçe, gelecekte Sahra'da daha aşırı yağışlar beklenebilir .

Güncellenme Tarihi : 15.10.2024 09:37

İLGİLİ HABERLER