ARALARINDA Emlakbank konutlarının da bulunduğu binlerce konutun satışını yapan TOKİ, tapusu idareye ait olan park ve bahçeleri de satıp iyi bir gelir elde etmeye başladı. İdare, bu tür alanları, “Çarpık kentleşmeyi önlemek ve çay bahçesi yapılması” şartıyla satıyor. TOKİ, ilk satışa Beşiktaş ve Ataköy’deki parklardan başladı. Ataköy 1. ve 2. Kısım’daki alanların dördünü Bakırköy Belediyesi, dördünü de semt sakinleri satın alarak bir anlamda imardan kurtardı. Ancak 1. Kısım da satın alınan E 24 apartmanının önündeki 40-50 yaşlarında 150 ağacın bulunduğu 2.5 dönüm yeşillik alan, 3 trilyona alıcı buldu. Yine idare, Beşiktaş 1. Levent Üstzeren Sokak’taki 1.5 dönümlük parkı da satışa çıkardı ancak satış fiyatı hakkında bilgi vermedi.
Ev sahipleri karşı çıkıyor
İdarenin bu tür satışlarına çevre sakinleri karşı çıkıyor ve “Biz evlerimizi, çevresinde park ve bahçe olduğu için yüksek fiyatlar ödeyerek aldık. Bu satışlar sonrası, yeşil alanlar azaldığı için konutlarımızın değeri düşecek. Bu satış ahlaki değil” diyerek tepki gösteriyorlar. 42 yıl önce Ataköy’e yerleşen site sakini Ergün Dağcı, 3 trilyona müzayedeyle özel kişiye satılan park alanında Emlak Bankası’nın kreş açmayı düşündüğünü, ağaçları katletmemek için vazgeçtiğini ifade etti. Arsa sahibinin, 2,5 dönümlük bu alanın yanındaki 4 katlı blokları da satın almak için faaliyete geçtiğini belirten Dağcı, “Arazi sahibi, 5 dönümlük park alanının üzerinde ağaçları keserek 8 katlı bir apartman oluşturacak.” diye konuştu.
Hayırlı iş
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar uygulamanın son derece “hayırlı” bir iş olduğunu belirterek, “Tapusu bize ait olan yerleri satıyoruz. Amacımız, kaçak yapılaşmayı önlemek. Bu alanlar çay bahçesi olarak kullanılacak. Bunun dışında yapılaşma olmayacak. Biz sattıktan sonra gerisi belediyenin denetimine kalıyor” diyor. Bayraktar, alan satışlarında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da pay sahibi olduğunu vurguladı.
Olumlu karşılanmıyor
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar’ın “pay sahibi” dediği Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mahmut Küçük ise bu satışların Bakanlığın görev alanı içine girmediğini, buna karşılık Bakanlık olarak şehirleri “rahatlatıcı ve nefes aldırıcı” hale getiren çalışmalarda bulunduklarını söyledi. Küçük, “Ben fazla yeşil alan, çocuk ve park sahası olsun isterim. Satışlarla ilgili kurumsal ve hukuki düzenlemelerin yapılması gerekir” diye konuştu.
Belediyenin tepkisi
TOKİ’nin satışlarının 2985 Sayılı Kanun’un geçici 4. maddesine göre yapıldığını belirten Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Levent Üstzeren sokaktaki parkın satışının yasal olmadığını savunarak Beşiktaş’taki park alanının tapusunun Türkiye Emlak Bankası Yapı, Sanayi ve Ticaret A.Ş’ de bulunduğunu dile getirdi. TOKİ’nin faaliyetlerini, “hukuk dışı” olarak nitelendiren İsmail Ünal, “TOKİ şehirciliği kendisine uyarlıyor. Bu belediyeyi atlayan idarenin dayatmasıdır” dedi. Beşiktaş Belediyesi’nin TOKİ’yi şikayet etmeye hazırlandığı İstanbul Şehir Planlama Odası Sekreteri ve şehir planlamacısı Ali Rıza Nurhan ise TOKİ’nin satışlardan kâr elde eden bir kurum olduğunu vurgulayarak uygulama açısından hiçbir sorunun olmadığını dile getirdi.Neye dayanılarak satılıyor?
TOKİ’nin uygulama faaliyetlerinde tartışmalara yolaçan 2985 sayılı kanunun geçici 4. maddesi, 29.5.2003 tarihinde mevzuata eklendi. 4. madde, tasfiye halinde Türkiye Emlak Bankası A.Ş. tarafından TOKİ’ye devredilen varlıklarla ilgili iş ve işlemlere ilişkin hak ve yükümlülüklerin 14.12.2001 tarihinden sonra Başkanlığa ait olduğunu ifade ediyor. Böylece TOKİ’nin satışa çıkardığı alanların çoğu Emlak Yapı, Sanayi ve Ticaret A.Ş’ nin elinde bulunuyor.
H.O.Tercüman
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:01