İNGİLİZ MAHKEMESİNDEN 'TÜRBAN' KARARI...
İngiliz temyiz mahkemesi, 16 yaşındaki Müslüman bir kız öğrencinin İslamî inancına uygun kıyafetle okula gidebileceğine karar verdi. Bangladeşli Şabina Begüm, okulunun koyduğu yasağın insan haklarına aykırı olduğu gerekçesiyle mahkemeye başvurmuştu. Kararın, Avrupa’daki İslâm ve dini simge tartışmalarını yeniden alevlendirmesi bekleniyor.
Üç yargıçtan oluşan İngiliz temyiz mahkemesi, yasağı koyan okulun din özgürlüğüne itibar etmediği gerekçesiyle, Begüm’ün itirazını haklı buldu. Karara göre, Bangladeşli Begüm sadece ellerini ve yüzünü açıkta bırakan kıyafetiyle derslere girebilecek. Kararın ardından açıklama yapan Bangladeşli Begüm, mahkemenin verdiği kararın kendi kimliğini serbestçe yaşamak isteyen bütün Müslümanlar için bir zafer olduğunu söyledi. Lordlar Kamarası hakimlerinden olan ve temyiz mahkemesi heyetinde yer alan Lord Mummery, okulun tutumunun hatalı olduğunu, öğrencinin okulun dayattığı üniformayı dini inançlarından dolayı giymediği için okuldan atılamayacağını söyledi.
Shabina Begüm, Luton’daki Dembigh Ortaokulundan 2002 yılı Eylül ayında cilbab (eller ve yüz dışında vücudun her yerini kaplayan uzun giysi) giydiği için gönderilmiş, bu tarihten sonra hukuk mücadelesi verdiği için eğitimine ara vermek zorunda kalmıştı. Kararın açıklanmasının ardından Begüm, 11 Eylül’den sonra İslam’a yönelik ‘iftira kampanyasının bir kurbanı’ olduğunu belirterek ‘Deliye dönmüş bir dünyada inancımız fark yaratıyor. Özbekistan’dan Türkiye’ye Batılı hükümetlerin dayattığı politikanın yükünü çekiyor. Bu nedenle elde ettiğim küçük zaferin, dünya çapındaki milyonlarca Müslüman kadına umut getirmesini umuyorum’ dedi.
Fransa’da dini simgelerin okullarda yasaklanmasının ardından Almanya’da da bazı eyaletler kamu kurumlarında türbanı yasaklamıştı. Fransa ve Almanya’dan sonra İngiltere’de de gündeme getirilen dini kıyafet yasağı ilk olarak 2002 yılında Luton’daki Denbigh Ortaokulu’nda okuyan Bangladeşli Begüm’ün okuldan uzaklaştırılması ile uygulamaya konulmuştu. Okul yönetimi, kapalı kıyafetlerin bazı sağlık riskleri oluşturduğu ve öğrenciler arasında ayrıma yol açtığı için yasaklandığını savunuyordu. Şabina Begüm, 2002 yılı Eylül ayında dini inancına uygun kıyafet giydiği için okuldan gönderilmiş, bu tarihten sonra hukuk mücadelesi verdiği için eğitimine ara vermek zorunda kalmıştı. Denbigh Ortaokulu’nda binden fazla Müslüman öğrenci bulunuyor. İngiltere’de okullarda giyilecek kıyafeti belirleyen bir yasal düzenleme bulunmuyor. Ülkede her okulun yönetimi, kuralları kendi koyuyor.
Öte yandan Hollanda Danıştay’ı, Rotterdam yakınlarındaki Vlaardingen ile Delft belediyelerinin, İslam ilkokulu açılmasına gerek olmadığı yolundaki kararını haklı buldu. Vlaardingen ve Delft belediyeleri, İslam Koleji Vakfı’nın İslam ilkokulu açılması talebi üzerine, konuyu Hollanda Danıştay’ına götürmüştü. Vakfın bu girişimi Eğitim Bakanı Maria van der Hoeven tarafından da destekleniyordu. Danıştay dün açıkladığı kararında, İslam ilkokulu açılması için komşu belediyelerden Schiedam’ın örnek gösterilmesinin yeterli olmadığını belirtti. Danıştay, İslam ilkokulu açılması için aranan ölçüt ve belediyelerin gerekçeleri dikkate alındığında, belediyenin kararının yerinde olduğuna hükmetti. (Zaman, Hürriyet)