Gündem
  • 31.7.2024 22:18

İngiltere İsrail'e silah tedarikini bırakıyor

İbrani medyası: İsrail, İngiltere'nin yakında Tel Aviv'e silah tedarikini bırakacağını tahmin ediyor

İbrani medyası Pazartesi günü Tel Aviv'in, Keir Starmer başkanlığındaki yeni İngiliz hükümetinin önümüzdeki birkaç gün içinde İsrail'e silah ihracatını durduracağını açıklayacağını tahmin ettiğini bildirdi.
Resmi yayın otoritesi, İsrail'in beklentilerinin, İngiltere'nin yakında İsrail'e güvenlik ihracat lisanslarının sona erdiğini açıklayacağını gösterdiğini söyledi

Yeni İşçi Partisi hükümeti geçtiğimiz günlerde UNRWA'ya sağlanan finansmanı yeniden sağlayacağını duyurdu ve Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Başbakan Benjamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Galant hakkında tutuklama emri çıkarmasını engellemeye yönelik çekincelerini geri çekti.

İngiltere, İsrail'e askeri ihracat konusunda önemli bir ülke olarak görülüyor ve Tel Aviv, bu tedbirin domino etkisi yaratmasından ve diğer ülkelerin de aynı şeyi yapmasından korkuyor.

Resmi kurum, İngilizlerin uzun süredir silah ihracat lisansları konusunu araştırdığını ancak artık hükümet değişikliğiyle birlikte İsrail'deki değerlendirmenin bundan kaçış olmadığı yönünde olduğunu, bu konudaki kararın şu şekilde olduğunu belirtti: Aynı zamanda Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nın ülkeleri İsrail'e yardım etmemeye çağıran kararıyla da bağlantılı.

Britanya'nın beklenen kararı, İsrail'in IDF için silah üreten askeri endüstrilerine hammadde ve yedek parça sevkiyatını durduran veya erteleyen Batı Avrupa ülkelerinin son aylarda gerçekleştirdiği "sessiz ve daha az resmi boykot"a katılıyor.

Yetkili, Fransa gibi ülkelerdeki üreticilerden gelen "sessiz boykotun" güvenlik servislerini Doğu Avrupa, Güney Amerika ve Asya ülkelerinde alternatif aramaya ittiğini belirtiyor.

Daha önce de belirtildiği gibi İngiltere, geçtiğimiz Cuma günü Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Başbakan ve Savunma Bakanı hakkında iki tutuklama emri çıkarma kararına ilişkin çekincelerini geri çekme kararı aldı.

Britanya İşçi Partisi hükümeti de UNRWA'ya sağlanan finansmanı yeniden sağlayacağını duyurdu .

Üst düzey bir siyasi yetkili, bu adımı sert bir şekilde eleştirerek şöyle dedi: "İsrail, Britanya'nın bu hamlesinden derin bir hayal kırıklığı yaşıyor... Bu, adalete ve gerçeğe aykırı olan, temelden yanlış bir karardır ve tüm demokrasilerin terörle mücadele hakkını ihlal etmektedir."

Mayıs ayında Lahey Savcısı Karim Khan, Netanyahu, Gallant ve üç Hamas lideri Yahya Al-Sinwar, Muhammad Al-Deif ve Ismail Haniyeh hakkında tutuklama emri çıkarılmasını talep etti.

Britanya'da Rishi Sunak ve Muhafazakar Parti liderliğindeki önceki hükümet, Başsavcı'nın Netanyahu ve Gallant'a karşı tutuklama emri çıkarma talebi üzerine mahkemeye çekince sunarak İsrail liderliği tarafından geniş çapta memnuniyetle karşılanan bir adım attı.

Güncellenme Tarihi : 31.7.2024 22:25

İLGİLİ HABERLER