Dünya
  • 26.1.2007 08:40

İNGİLTERE 'KİMLİĞİNİ' TARTIŞIYOR!..

Okullarda yurttaşlık bilgisi derslerinin nasıl işlendiği hakkında değerlendirmelerin yapıldığı raporda, işçi sınıfından beyaz gençlerin Britanyalı kimliğinden memnun olmalarını sağlamak için daha fazla şey yapılması gerektiği belirtildi.

Eski bir öğretmen olan ve İçişleri Bakanlığı'na danışmanlık yapan Keith Ajegbo'nun hazırladığı raporda, beyaz öğrencilerin sorunlarına eğilmeden etnik azınlıklardan olan öğrencilere odaklanmanın anlamsız olduğu savunuluyor.

Keith Ajegbo, öğrencilerin ortaokul sıralarında gördüğü yurttaşlık bilgisi derslerinde son beş yıldır Britanyalı kimliğine yeterince vurgu yapılmadığını söylüyor.

Raporda ayrıca, öğrencilerin İngiltere'nin tarihi ile ifade özgürlüğü, hukukun üstünlüğü, karşılıklı hoşgörü ve eşit haklara saygı gibi konular hakkında da eğitim görmesi gerektiği belirtiliyor.

Keith Ajegbo, okullarda haberlerde görülen ve üzerinde tartışmalar yapılan göç, İngiltere'nin AB'deki yeri ve Britanya İmparatorluğu'nun mirası gibi konuların da işlenmesi gerektiğini savunuyor.

Yurttaşlık bilgisi dersleri, İngiltere'de ortaokullarda 2002 yılında zorunlu hale gelmişti.

İlkokul müfredatının da yurttaşlık bilgisi derslerini kapsaması öngörülüyor ancak dersler ilkokullarda zorunlu tutulmuyor.

'Tarih önemli'

Eğitim Bakanı Alan Johnson da, vatandaşlık derslerinin Britanyalı kimliğinin sabit bir tanımını yapmaksızın, İngiliz Uluslar Topluluğu'nun tarihine, Britanya İmparatorluğu'na ve gerileme dönemine odaklanması gerektiğini belirtti.

Johnson gençlerin ırk, etnik köken ve din gibi konularda daha eleştirel düşünmeye teşvik edilmeleri gerektiğini söyledi.

Bakan, Birleşik Krallık'ın nasıl oluştuğunun ve İngiltere'nin yakın tarihinin bilinmesinin çok önemli olduğunu da ifade etti.

Britanyalılığın ne anlama geldiği konusunda da Bakan Johnson, "Britanya'da en önemsediğimiz değerler; ifade özgürlüğü, hoşgörü, hukukun üstünlüğüne saygı gibi konuları kapsıyor" dedi.

2010 yılına kadar her beş öğrenciden birinin etnik azınlıklardan olacağını söyleyen Eğitim Bakanı Alan Johnson, öğrencilerin okullarda aldıkları eğitimin İngiltere'nin nasıl bir ülke olacağını da belirleyeceğini belirtti.

Sözkonusu başlıkların ele alınacağı dersin adı rapora göre "Kimlik ve Çeşitlilik: Birleşik Krallık'ta Birlikte Yaşamak", dersin ana konularından biri de Britanya tarihi olacak.

İngiltere'deki okullarda tarih dersleri 14 yaşından sonra seçmeli olarak görülüyor.

Bu dersler kölelik, Britanya İmparatorluğu ve mirası gibi konuları kapsıyor.

Britanyalı kimliği

Geçtiğimiz günlerde yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre, Britanya'da kendini Britanyalı olarak tanımlayanların oranı yarıdan az.

Bunun gerekçelerinden biri olarak, İngilizlik hissinde görülen artış gösteriliyor.

Britanya topraklarının en büyük parçasını oluşturan İngiltere'de 10 kişiden dördü kendini sadece ya da öncelikle İngiliz olarak tanımlıyor.

Yapılan kamuoyu araştırmalarına göre, İskoçya'da bağımsızlık yanlısı İskoç Milliyetçi Partisi Mayıs ayında yapılacak seçimlerde birinci parti olabilir.

Geçtiğimiz günlerde kendisi de İskoç olan Maliye Bakanı Gordon Brown, Britanyalı kimliğinin yeniden tanımlanması gerektiğini söylemiş, "Britanya'da Balkanlaşmaya kaymanın engellenmesi gerektiğini" ifade etmişti.

Kamuoyu yoklamasına göre, kendini Britanyalı olarak tanımlamayı seçenlerin oranı son 10 yılda yüzde 52'den yüzde 44'e düşmüş durumda.

İskoçya'da kendini Britanyalı olarak tanımlayanların oranı ise sadece yüzde 14. Halkın yüzde 79'u kendilerini öncelikle İskoç olarak görüyor.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 22:34

İLGİLİ HABERLER