Dünya
  • 5.7.2024 12:21

İngiltere'de seçimi azılı siyonist Keir Starmer kazandı

"Başardık," dedi Starmer zafer konuşmasında. "Değişim şimdi başlıyor... Kaosu bitireceğimizi söyledik ve bitireceğiz, sayfayı çevireceğimizi söyledik ve çevirdik. Bugün, bir sonraki bölüme başlıyoruz, değişim çalışmasına, ulusal yenilenme misyonuna başlıyoruz ve ülkemizi yeniden inşa etmeye başlıyoruz."
Seçim sonucu İngiliz siyasetini altüst etti. İşçi Partisi 210 sandalyelik bir artışla yaklaşık 410 sandalye kazandı, Batı dünyasının en başarılı partisi olan Muhafazakarlar ise rekor sayıda kıdemli bakan ve eski Başbakan Liz Truss dahil olmak üzere yaklaşık 250 milletvekilini kaybetti.
İskoç Ulusal Partisi , 38 sandalye kaybederek, İskoçya'daki on yıllık hakimiyetine son verdi ve İskoçya'nın bağımsızlık hayalini yerle bir etti. Öte yandan, İrlandalı milliyetçiler Sinn Fein, ilk kez Kuzey İrlanda'nın en büyük partisi haline geldi.
Bu arada, Brexit kampanyasını renkli bir şekilde yürüten ve Donald Trump'ın dostu olan Nigel Farage'ın liderliğindeki popülist sağcı Reform UK partisi dört milyondan fazla oy aldı .
Sadece dört milletvekilini garantilemesine rağmen, Muhafazakar Parti'nin geniş destek alanlarını sömürerek sonuca etki etmesi, Farage'ı iki büyük parti için de büyük bir sorun haline getirecek.

İngiltere’de yeni Başbakan Keir Starmer’ın kirli geçmişi ortaya çıktı! ‘Siyonistim’ demişti: İsrail’den şok mesaj!
Son dakika haberleri: İngiltere'de seçim sonuçları belli oldu. Keir Starmer liderliğindeki İşçi Partisi, sandıklardan ezici bir üstünlükle birinci çıktı. 

Başbakan Rishi Sunak'ı büyük bir hezimete uğratan ve koltuğu devralacak olan Starmer'a ilk tebriğin İsrail'den gelmesinin ardından gözler İşçi Partili ismin kirli geçmişine çevrildi. Gazze işgalinin başladığı günden bu yana "İsrail'in yaptıklarının haklı" olduğu savunan ismin 4 yıl önce verdiği bir demeç ise İngiltere'de yeni dönemin karanlığını açığa çıkardı.

İngiltere'de bugün gerçekleştirilen erken genel seçimlerde İşçi Partisi, ezici oy üstünlüğüyle zafer elde etti. Avrupa genelinde aşırı sağın etkinliğinin arttığı bir dönemde İngiltere'de seçmen, demokratik tercihini büyük oranda merkez-sol yönelimli bir partiden yana kullandı.

İngiltere ile birlikte Birleşik Krallık dahilindeki Kuzey İrlanda, İskoçya ve Galler'de sandıkların yerel saatle 22.00'de kapanmasıyla birlikte yayınlanan sandık çıkış anketleri, yeni hükümetin İşçi Partisi lideri Keir Starmer tarafından kurulacağını ortaya koydu.

Sandık çıkış anketlerine göre 650 üyeli Avam Kamarası'nın üyelerinin belirlendiği seçimlerde İşçi Partisi, 410 sandalyeye ulaşarak mecliste ezici bir çoğunluğa ulaştı. Başbakan Rishi Sunak liderliğindeki Muhafazakar Parti'nin sandalye sayısı ise 131'de kaldı.

KOLTUĞA STARMER GELİYOR

İngiltere'nin yeni başbakanı olması beklenen Keir Starmer, 14 yıllık Muhafazakar Parti iktidarına son vereceği görülen seçimlerin ardından sosyal medya üzerinden yayınladığı açıklamada, "Bu seçimde İşçi Partisi için kampanya yürüten, bize oy veren ve yenilenmiş olan İşçi Partimize güvenen herkese teşekkür ederim" dedi.

İLK TEBRİK İSRAİL'DEN

İngiltere'de şok dalgası yaratan seçim sonuçlarının altından ise Siyonizm skandalı çıktı. İngiltere'nin yeni başbakanı olarak görevi devralacak olan İşçi Partisi lideri Starmer'ı zaman kaybetmeden tebrik eden ilk ülke ise İsrail oldu. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, İngiliz İşçi Partisi lideri Keir Starmer'ı İngiltere seçimlerini kazanmasından dolayı tebrik etti.

İngiltere’de yeni Başbakan Keir Starmer’ın kirli geçmişi ortaya çıktı! ‘Siyonistim’ demişti: İsrail’den şok mesaj!

"ONUNLA ÇALIŞMAYI SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUM"

Herzog, sosyal medya platformu X'te yayınladığı tebrik mesajında "Başbakan olarak Downing Street'e girmeye hazırlanırken, rehinelerimizi eve getirmek, bölge için daha iyi bir gelecek inşa etmek ve İsrail ile Birleşik Krallık arasındaki yakın dostluğu derinleştirmek için kendisi ve yeni hükümetiyle birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyorum" ifadelerini kullandı.

"ONUNLA ÇALIŞMAYI SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUM"

Herzog, sosyal medya platformu X'te yayınladığı tebrik mesajında "Başbakan olarak Downing Street'e girmeye hazırlanırken, rehinelerimizi eve getirmek, bölge için daha iyi bir gelecek inşa etmek ve İsrail ile Birleşik Krallık arasındaki yakın dostluğu derinleştirmek için kendisi ve yeni hükümetiyle birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyorum" ifadelerini kullandı.

İsrail'le yakın ve kökten bağları olduğu bilinen Starmer'ın geçmiş yıllarda yaptığı açıklamalar da ortaya çıktı. Times Of Israel, 2020 yılında yaptığı haberlerde Starmer'ın kendisini "Siyonist" olarak tanımladığını yazmıştı.

"ANTİSEMİSTLERİ PARTİDEN AYIKLAYACAĞIM"

2020 yılında İngiltere'nin ana muhalefet partisi İşçi Partisi'nin başına geçen Starmer'ın ilk faaliyeti, İşçi Partisi içindeki antisemitizm nedeniyle Yahudi toplumundan özür dilemek olmuştu. Parti içinde, Yahudi toplumunu eleştirenleri "leke" olarak tanımlayan Starmer, bunu ortadan kaldıracaklarına söz vermişti.

İSRAİL'LE DERİN BAĞLAR

Starmer'ın eşi Yahudi eşi Victoria Alexander'ın Tel Aviv'de derim bağları olduğu biliniyor. Geçmiş yıllarda İsrail basınına konuşan Starmer, "Eşimin ailesi Yahudi. Babası Yahudi, aileleri Polonya'dan geldi. Geniş ailesinin tamamı İsrail'de yaşıyor. Eşimin ailesiyle birçok kez Şabat yemeklerine katıldım ve Londra'daki sinagogları ziyaret ettim" ifadelerini kullanmıştı.

Güncellenme Tarihi : 5.7.2024 12:35

İLGİLİ HABERLER