Dünya
  • 29.7.2005 00:47

IRA SİLAH BIRAKTI...

Kuzey İrlanda'da İngiliz varlığına son vermek için 30 yıldır mücadele eden İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu IRA, silahlı mücadeleye son verdiğini açıkladı.

 

Üyelerine silahlarını bırakmaları talimatı veren IRA'nın lider kadrosu, mücadelelerini siyasi ve demokratik yollardan sürdüreceklerini duyurdu.

Uzun zamandır beklenen açıklamada, perşembe günü yerel saatle 16.00, TSİ 18.00'den geçerli olmak üzere, örgütün 30 yıllık silahlı mücadeleye son verdiği vurgulandı.

Açıklamada, ''İrlanda Gönüllüleri"nin, yani IRA'nın liderliği, bugün yerel saatle 16.00 itibariyle silahlı faaliyetlerin resmen sona erdirilmesi emrini verdi. Bütün IRA birimlerine silahlarını bırakmaları ve tüm IRA üyelerinin sadece barışçı siyasi yöntemlerin geliştirilmesine katkıda bulunmaları emri verildi.''

Blair memnun

IRA'nın açıklamasını değerlendiren İngiltere Başbakanı Tony Blair, İrlanda adasında "savaşın yerini barışın", yine kendi ifadesiyle "terörün yerini politikanın"
aldığı bir gün olarak tarihe geçebileceğini söyledi.

Blair ayrıca, açıklamanın daha öncekilerde rastlanmayan bir netlikte ve açıklıkta olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Adams: Cesur bir girişim

IRA'nın siyasi kanadı olarak kabul edilen Sein Fein'in lideri Gerry Adams da, örgütün kendinden emin ve cesur bir girişim başlattığını söyledi.

Gerry Adams bunun, İrlanda'da kalıcı barış ve adalet arayışında bir dönüm noktası olduğunu belirtti.

Adams ayrıca IRA açıklamasının, birlikçilerin kaygılarına da yanıt verdiğini ve tıkanan barış sürecini canlandıracabileceğini vurguladı.

Gerry Adams, Sinn Fein'in, Birleşik bir İrlanda taahhüdünü tekrarladı, ancak tüm ulusal kurtuluş mücadelelerinin farklı süreçlerden geçtiğini söyledi.

Adams, "Bazen silahlarla direnilir. Bazen de bütünleşilir ve savaş geçmişte bırakılır" dedi.

Temkinli tepkiler

İrlanda Başbakanı Bertie Ahern, IRA'nın açıklamasının, potansiyel olarak çok önemli olabileceğini belirtti.

Kuzey İrlanda'nın İngiltere'nin parçası olmasını isteyen Demokratik Birlik Partisi, IRA açıklamasına temkinli yaklaştı.

Partinin lideri Ian Paisley, birlikçilerin, IRA hakkında, eylemlerine bakarak hüküm vereceklerini söyledi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamadaysa, IRA'nın kararı, "önemli ve potansiyel olarak tarihi" olarak nitelendirildi.

Ancak açıklamada IRA'nın duyurusunu, eylemlerle desteklemesi; hukukun üstünlüğüyle, her türlü paramiliter ve suç unsuru eylemi terk ettiğini göstermesi gerektiği vurgulandı.

IRA'yı baskı altına alan süreç

IRA, Kuzey İrlanda'da yaşanan çatışma sürecinde 1800 kişinin öldürülmesinden sorumlu tutuluyor.

Örgütün açıklaması, IRA içinde Nisan ayından bu yana süren tartışmaları izliyor.

IRA'nın siyasi kanadı olarak kabul edilen Sinn Fein Partisi'nin lideri Gerry Adams geçtiğimiz Nisan ayında örgütün silahlarını bırakması çağrısı yapmış ve Birleşik İrlanda mücadelesinin yalnızca demokratik yollarla yürütülmesinin mümkün olduğunu söylemişti.

Mücadeleyle amaç, Kuzey İrlanda'da İngiliz varlığına son verilmesi ve Birleşik İrlanda'nın kurulmasıydı.

Adams'ın çağrısının ve IRA içindeki tartışmaların başlamasının başlıca nedenleri de, Robert McCartney adlı bir kişinin Belfast'ta IRA mensubu oldukları öne sürülen kişiler tarafından öldürülmesi ve büyük banka soygunun yarattığı tartışmalardı.

IRA, Aralık ayındaki Northern Bank soygunu ve Belfast'ta Robert McCartney'in öldürülmesi olaylarının ardından, silah bırakması yönünde yoğun baskı altındaydı.

BBC

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:41

İLGİLİ HABERLER