IRAK GEÇİCİ YÖNETİM KONSEYİ'NDEKİ TÜRKMEN TEMSİLCİ SONGÜL ÖMER ÇABUK : "BEN, YİĞİTLİĞİYLE BİLİNEN ERKEK GİBİ BİR KADINIM "
RUHİ AYTAÇ
BAĞDAT - Irak'ta yeni oluşturulan 25 üyeli Geçici Yönetim Konseyi'ne Türkmen halkının temsilcisi olarak seçilen Songül Ömer Çabuk, Kerkük'te yaşanan olaylar sırasında Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ü bizzat arayarak bilgi verdiğini söyledi.
Türkiye'nin kendisiyle temas kurmasını beklediğini açıklayan Çabuk, Süleymaniye'de 11 Türk askerinin gözaltına alınmasına çok üzüldüğünü ve askerlere yardımcı olmak için elinden geleni yaptığını belirtti. Bin erkeğe bedel olduğunu ifade eden Çabuk, "Saddam'ın karşısına dikilebileceğim günü hep arzuladım" dedi.
İHA muhabirine açıklamalar yaparak, "Ben Kerkük Türkmen halkının kızıyım" diyen Çabuk, anne ve babasının da Türk olduğunu söyledi. Türkmen olmadığı yönünde ortaya atılan söylentilere tepki gösteren Songül Ömer Çabuk, "Benim damarlarımda Türk kanı dolaşıyor. Türkmen olmadığım söylenmiş, bunu söyleyenlere çok kızıyorum. 42 yaşındayım ve Yılmaz Terzi beyle evliyim. Tansu ve Hülya isminde 2 kızım, Muhammed isminde 1 oğlum var. Bizim evde sadece Türkçe konuşulur, başka bir dil konuşulmaz. Hatta çocuklarım bazen Arapça konuşurlarsa, ben onlara çok kızarım" diye konuştu.
Mühendis olmasına rağmen 17 yıl süreyle Kerkük Teknik Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yaptığını belirten Songül Ömer Çabuk, rejim karşıtı olduğundan Saddam Hüseyin tarafından görevden alındığını açıkladı.
Yıllarca Türkmen halkı için mücadele ettiğini anlatan Songül Ömer Çabuk, "Hatta, Kerkük'teki olaylar sırasında Abdullah Gül beyi bizzat kendim aradım, bilgi verdim. Şimdi üzülüyorum, Türkiye'nin benimle temas kurmasını, beni arayıp sormasını bekliyorum. Ben, yıllarca Türkmenlerin birliği için çalıştım. Saddam'ın karşısına dikilebileceğim günü hep arzuladım. ABD'liler, Konsey üyeliği için savaş sonrasında benimle görüştüler ve tekliflerini kabul ettim. ABD'liler, Konsey'de Türkmenler'i temsil etmemi istedi, ben de seve seve kabul ettim. Ben, yiğitliğiyle bilinen erkek gibi bir kadınım. Kerkük halkı beni çok iyi tanıyor ve seviyor. Bin erkeğe bedelim. Çalışkanım, bu hizmet benim için bir şereftir" ifadelerini kullandı.
Türkiye hakkındaki görüşlerini açıklarken, "Biz Türkiye ile akrabayız, aynı kanı taşıyoruz" diyen Irak Geçici Yönetim Konseyi Üyesi Songül Ömer Çabuk, Irak halkına en yakın ülkenin de Türkiye olduğunu vurguladı.
Süleymaniye'de 11 Türk askerinin gözaltına alınmasıyla ilgili görüşlerinin sorulması üzerine, bu duruma çok üzüldüğünü vurgulayan Songül Ömer Çabuk, "Bu durumu öğrenince çok üzüldüm ve burada bir takım görüşmeler yaparak elimden geldiğince yardımcı olmaya çalıştım. Türkiye ve ABD'nin arasını bozmak isteyenler olduğunu düşünüyorum. Ara bozuculara dikkat edilmesi lazım" dedi.
Türkmenler'e Türkiye'den daha yakın bir ülke olmadığına dikkat çeken Songül Ömer Çabuk, "Türkler'i çok seviyorum ve Türkiye'ye gitmeyi çok arzuluyorum. Türkler beni neden aramaz diye hep merak ederdim. Burada günlerdir gözüm hep Türk gazetecileri aradı. Beni dinlemelerini ve sesimi herkese duyurmalarını istedim" diye konuştu.
Kendisinin Şengül isimli bir Türkmen bayanla karıştırıldığını belirterek, buna tepki gösteren Songül Ömer Çabuk, "O kötü bir kadın ve benim onunla ilgim yok. O artisttir, ben artist değilim. O, Saddam rejimi taraftarı bir kişidir. Beni lütfen onunla karıştırmasınlar. Ben Türkmenler'in tüm haklarını savunmak için Konsey'de yer alıyorum. İşimiz çok yoğun" dedi.
İşlerinin yoğunluğu sebebiyle artık çocuklarına bile zaman ayıramadığını söyleyen Irak Geçici Yönetim Konseyi Üyesi Songül Ömer Çabuk, Irak Türkmen Cephesi ile niçin temas kurmadığı yönündeki soru üzerine, "Türkmen Cephesi ile birlikte çalışmayı çok istiyorum ve buna Amerikalılar da müsaade ediyor.
Hatta, Irak Türkmen Cephesi Başkanı Sanan Ahmet Aga isterse benim yardımcım olabilir. Birlikte Irak'ın ve Türkmen halkının gelişmesi yönünde çalışabiliriz. Ben onların sorunlarını buraya taşımaya hazırım. Yeter ki benimle beraber olsunlar" açıklamasında bulundu.
Bu arada, Irak'ta yeni kurulan 25 üyeli Konsey, çeşitli siyasi, dini ve sosyal grubu temsil ediyor.
Konsey, bakanları atama, yeni anayasa ve bütçeyi hazırlama, seçimler ve yeni bir hükümetin çalışması için gerekli altyapıyı düzenleme yetkisine sahip bulunuyor. Konsey, 13 Şii, 5 Sünni, 5 Kürt, 1 Türkmen ve 1 Hıristiyan üyeden oluşuyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:20