Gündem
  • 4.7.2024 14:19

Irak'ta İntihar tarikatı dağıtıldı

Ölüm tarikatı: Irak, intiharları teşvik eden Kurban Grubunu dağıttı

Irak Ulusal Güvenlik Servisi (INSS), bugün yaptığı açıklamada, güney Irak'ta bir grup gencin intiharına neden olan aşırı davranışçı hareket "Qurban" veya diğer adıyla "Al-Ali al-Alahiya"nın dağıtıldığını duyurdu.

INSS sözcüsü Arshad Al-Hakim bir basın toplantısında, teşkilat üyelerinin "aşırılıkçı davranışlara çağrı yapan ve sapkın fikirleri destekleyen harekete sızmayı başardıkları başarılı bir istihbarat operasyonu gerçekleştirdiklerini" söyledi.

"Wasit Valiliği'nde 22 yaş altı gençlere ait 5'ten fazla intihar vakasının kayıtlara geçmesi üzerine takip ve sızma operasyonları başlatıldı."

Sözcü ayrıca, "teşkilatın müfrezelerinin bu hareketin bir üyesini intihar etmeden önce tutuklamak için istihbarat çalışmalarını yoğunlaştırdığını" belirterek, "Sorgulandıktan sonra onun Kurban grubu adı verilen sapkın davranışsal bir harekete ait olduğu açıkça ortaya çıktı."

Sanığın, "bu hareketin üyelerinin aralarında kura çekerek tuhaf davranışlar sergilediğini ve seçilen kişinin kendini asarak intihar ettiğini itiraf ettiğini" ifade etti.

El-Hakim, "Soruşturma ve bilgi boykotu sonucunda bu davada 31 sanık tutuklandı ve bu sanıklar Vasit, Basra ve Zikar vilayetlerinde faaliyet gösteriyorlardı" diyerek, "Bu hareketin amaçlarını, arkasında kimlerin olduğunu ve finansman kaynaklarını bulmak için onlarla ilgili soruşturmalar devam ediyor" dedi.

Shafaq Haber Ajansı daha önce "Kurban grubu"nun Zikar'daki faaliyetlerine dikkat çekmişti.

Zi Kar'daki yerel bir kaynak, bu grubun üyelerinin İmam Ali Bin Ebi Taleb'e ibadet ettiğini ve İmam'a kurban olarak bir üye seçmek için periyodik olarak kura çekildiğini ortaya çıkardı.

Bu grup çok sayıda genci cezbetmiştir. Tarikatın ideolojisi temel olarak dini törenler sırasında özverili kurban ayinlerinin icrasına dayanmaktadır.

Hukuk uzmanı Muhammed Ali, Shafaq Haber Ajansı'na "Bu tür hareketlerin ortaya çıkması Irak anayasası, Ceza Kanunu ve belirli kanunlar tarafından suç sayılıyor" dedi. "Onlara uygulanan cezai yaptırımların ömür boyu hapis ve hatta ölüme kadar gidebileceğini" vurguladı.

Bu aşırıcı grubun, kendilerinden uzak duran merhum dini lider Muhammed Muhammed Sadık es-Sadr döneminde kurulmuş olması dikkat çekicidir.

Güncellenme Tarihi : 5.7.2024 11:57

İLGİLİ HABERLER