Dünya
  • 9.10.2024 10:41

İran 2 günde çoğu tecavüzcü 30 kişiyi astı

İran: İki Günde 30 İnfaz, Pezeshkian'ın Göreve Başlamasından Bu Yana 255

1 ve 2 Ekim 2024'te üçü kadın olmak üzere 30 mahkumun infazı ve Pezeshkian'ın göreve gelmesinden bu yana 255 infaz

Bayan Maryam Rajavi: Dünya Ölüm Cezasına Karşı Gün arifesinde, uluslararası toplumu idamlara karşı kampanyayı desteklemeye ve İran rejimiyle ilişkileri işkence ve idamların durdurulması şartına bağlamaya çağırıyorum. Rejimin liderleri insanlığa karşı suçlar ve soykırım nedeniyle adalete teslim edilmelidir.

Ali Hamaney, halkın patlayıcı öfkesinden ve halk ayaklanmasının tırmanmasından korkarak infaz ve ölüm makinesini hızlandırdı. Sadece 1 Ekim'de 13 mahkum idam edildi ve 2 Ekim'de ülkenin çeşitli şehirlerinde 17 mahkum idam edildi. Bugün, Pazar, 6 Ekim, Habibollah Mohammadzahi Bam hapishanesinde idam edildi. Perşembe, 3 Ekim, Tayeb Mansouri Isfahan'daki Dastgerd hapishanesinde idam edildi ve 35 yaşındaki Hamed Hariri ile 29 yaşındaki Reza Soleimanzadeh Gorgan hapishanesinde asıldı.

Rejim medyası, Cuma günü 4 Ekim'de, 2017 yılında baskıcı Devlet Güvenlik Gücü'nün (SSF) bir üyesinin ölümü nedeniyle İlam'da bir mahkumun idam edildiğini bildirdi (hükümet web sitesi Defae Moghaddas – 4 Ekim 2024).

Çarşamba günü, 2 Ekim'de, korkunç bir suçta, 2'si kadın olmak üzere 17 mahkum asıldı. Bunlardan 7'sinin infazı NCRI'nin 3 Ekim tarihli açıklamasında duyuruldu. Hamaney'in öldürme makinesinin kurbanı olan diğer 10 mahkum şunlardır: Tebriz'de Zahra Feizi; Qezelhessar hapishanesinde Saber Haghmoradi, Ali Mamashlu, Morteza, Abdolhossein ve Moloud Khaledian; Ahvaz'da Ayat Abdolfathi; Şiraz'da Seyyed Naser Hosseini, Abbas Khodayari ve Mohammad Chaman Pira; ve Torbat Heydariyeh'de HZ baş harflerini taşıyan bir mahkum.

Salı günü, 1 Ekim'de 13 mahkum idam edildi. Önceki açıklamada duyurulan 9 kişiye ek olarak, Ahar'da Akhtar Ghorbanloo, Zanjan'da Ali Bahrami ve Mostafa Kavandi ve Gonbad Kavus'ta Ghaffar Hivehchi idam edildi. Böylece, Massoud Pezeshkian'ın göreve geldiği Temmuz ayından bu yana kaydedilen idam sayısı en az 255'e ulaştı.

3 Ekim'de yaşanan bir diğer trajedi ise Zabol Cezaevi'nde idam cezasına çarptırılan Mahmud Dahmardeh adlı tutuklunun kalp krizi ve tıbbi bakım yetersizliği nedeniyle hayatını kaybetmesiydi.

İran Ulusal Direniş Konseyi'nin seçilmiş başkanı Bayan Maryam Rajavi, bu rejim iktidarda olduğu sürece İran'daki işkence ve infazların ya da bölgedeki savaş ve terörün sona ermeyeceğini ve bölgenin barış ve huzur görmeyeceğini söyledi. Ölüm Cezasına Karşı Dünya Günü arifesinde, uluslararası toplumu infazlara karşı kampanyayı desteklemeye ve rejimle diplomatik ve ticari ilişkileri işkence ve infazların durdurulması koşuluna bağlamaya çağırdı. Rejim liderlerinin kırk yıldır insanlığa karşı işlenen suçlar ve soykırım nedeniyle adalete teslim edilmesi gerektiğini söyledi.

Güncellenme Tarihi : 9.10.2024 10:25

İLGİLİ HABERLER