Gündem
  • 21.3.2026 11:36

İran, Hint Okyanusu'nun ortasında bulunan ABD-İngiltere ortak askeri üssüne balistik füzeler fırlattı. 

İran, Hint Okyanusu'nun ortasında bulunan ABD ve İngiltere askeri üslerine balistik füzeler fırlattı.

ABD-İsrail'in İran'a karşı savaşı, ilk saldırılardan bu yana üçüncü haftasına yaklaşıyor. Donald Trump Cuma günü gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin askeri harekatı 'azaltmayı' düşündüğünü söyledi. 

Başkan konuşmasında, ABD ordusunun savaşta hedeflerine ulaşmaya 'çok yaklaştığını' da sözlerine ekledi. 

Ancak Wall Street Journal , Cuma akşamı Diego Garcia ortak üssünün iki orta menzilli balistik füze ile hedef alındığını bildirdi. 

ABD'li yetkililerden birçoğu, füzelerin hiçbirinin üsse isabet etmediğini doğruladı. İki kaynak, füzelerden birinin havada başarısız olduğunu, diğerinin ise ABD tarafından önlendiğini söyledi. 

Daily Mail, konuyla ilgili yorum almak için Beyaz Saray ve Pentagon ile iletişime geçti . 

Diego Garcia, İngiliz sularında bulunan ıssız bir adada yer almaktadır ve ABD bombardıman uçaklarına, nükleer denizaltılarına ve füze destroyerlerine ev sahipliği yapmaktadır. 

Üs, İran'dan yaklaşık 4.000 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Bu saldırılar, İran Dışişleri Bakanı Abbas Araghchi'nin Tahran'ın balistik füzelerin menzilini sadece 2.000 kilometreyle sınırladığı yönündeki önceki açıklamalarını baltalıyor. 

Cuma akşamı, Hint Okyanusu'ndaki Diego Garcia askeri üssünü (yukarıdaki resimde) hedef alan İran füzeleriyle ilgili haberler ortaya çıktı.

 

Cuma akşamı, Hint Okyanusu'ndaki Diego Garcia askeri üssünü (yukarıdaki resimde) hedef alan İran füzeleriyle ilgili haberler ortaya çıktı. 

Yukarıdaki fotoğrafta cuma günü gazetecilere konuşan Donald Trump, İngiltere'yi ABD'ye askeri üssünü ödünç vermekte yavaş davranmakla suçladı. 

Yukarıdaki resimde görülen üste ABD, bombardıman uçakları, nükleer denizaltılar ve füze destroyerleri bulunduruyor.

 

Yukarıdaki resimde görülen üste ABD, bombardıman uçakları, nükleer denizaltılar ve füze destroyerleri bulunduruyor. 

 

 

Dışişleri Bakanı Marco Rubio geçen ay bu yorumları reddetti ve İran'ın 'kesinlikle kıtalararası balistik füzeler elde etmeye çalıştığını' iddia ederek, Tahran'ın nükleer kapasitesinin 'bir gün ABD anakarasına ulaşabilecek silahlar geliştirebilecek yola doğru ilerlediğini' sözlerine ekledi.

Trump, Cuma günü Beyaz Saray önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, İngiliz hükümetini sert bir dille eleştirerek, ABD'nin üslerini kullanmasına izin verme konusunda İngiliz liderliğinin yavaş davrandığını iddia etti. 

"İngiltere'den çok geç bir yanıt geldi. İlişkilerimiz çok iyi olduğu için şaşırdım, ama bu daha önce hiç yaşanmamıştı," dedi. 

Trump, İngiltere'nin başlangıçta ABD'nin buna izin vermek istemediğini söyledi.Diego Garcia üssü için adasını kullanın

Araghchi, Trump'ın X hakkındaki açıklamalarına yanıt vererek Başbakan Keir Starmer'ı ABD'nin askeri çabalarına katılmamaya çağırdı. 

"İngiliz halkının büyük çoğunluğu, İsrail-ABD'nin İran'a karşı yürüttüğü isteğe bağlı savaşta yer almak istemiyor," diye yazdı. 

'Kendi halkını hiçe sayan Bay Starmer, İngiliz üslerinin İran'a karşı saldırganlık için kullanılmasına izin vererek İngilizlerin hayatını tehlikeye atıyor.'

Yukarıdaki fotoğrafta görülen Başbakan Keir Starmer, daha önce Parlamento'ya yaptığı açıklamada İngiltere'nin 'bölgedeki insanlarını koruyacağını' söylemişti.

 

Yukarıdaki fotoğrafta görülen Başbakan Keir Starmer, daha önce Parlamento'ya yaptığı açıklamada İngiltere'nin 'bölgedeki insanlarını koruyacağını' söylemişti. 

Bakan daha sonra ürkütücü bir uyarıda bulunarak açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı: 'İran, kendini savunma hakkını kullanacaktır.' 

Starmer daha önce yalnızca İngiliz üslerinin kullanılmasına izin vermişti.ABD, İran'ın İngiltere ve müttefiklerine yönelik füze rampalarını hedef alırken bu önlemleri almıştır , Hürmüz Boğazı'ndaki trafiği savunmak için değil. 

İngiltere Başbakanı, ülkenin İran'daki savaşa sürüklenmeyeceği konusunda kararlı duruşunu sürdürdü. 

Starmer bu hafta başlarında Parlamento'ya yaptığı açıklamada, "Bölgedeki halkımızı koruyacağız" dedi. 

'Kendimizi ve müttefiklerimizi savunmak için harekete geçeceğiz ve daha geniş çaplı bir savaşa dahil olmayacağız.'

ABD ve İsrail, İran'daki askeri müdahalenin temel motivasyonunun nükleer silah geliştirilmesini engellemek olduğunu savunuyor. 

İran'daki savaş üçüncü haftasına girdi, ancak Trump ABD'nin hedeflerine ulaşmaya yakın olduğunu iddia etti. Yukarıdaki resimde, Epic Fury Operasyonu sırasında görev yapan bir ABD roket sistemi görülmektedir.

İran'daki savaş üçüncü haftasına girdi, ancak Trump ABD'nin hedeflerine ulaşmaya yakın olduğunu iddia etti. Yukarıdaki resimde, Epic Fury Operasyonu sırasında görev yapan bir ABD roket sistemi görülmektedir. 

Trump, Ortadoğu'da askeri gerilimler tırmanırken İngiltere'nin hızlı hareket etmediğini iddia etti. İki lider, yukarıdaki fotoğrafta geçen Eylül ayında İngiltere'de yaptıkları bir görüşmede görülüyor.

 

Trump, Ortadoğu'da askeri gerilimler tırmanırken İngiltere'nin hızlı hareket etmediğini iddia etti. İki lider, yukarıdaki fotoğrafta geçen Eylül ayında İngiltere'de yaptıkları bir görüşmede görülüyor. 

Trump yönetimi, ilk saldırılardan bu yana güven dolu bir tavır sergiliyor; başkan Cuma günü "kazandığımızı düşünüyorum" açıklamasını yaptı. 

ABD'nin "karşı tarafı kelimenin tam anlamıyla yok ettiğini" belirterek ateşkes müzakeresi yapmak istemediğini de sözlerine ekledi.  

Trump daha sonra İran'ı , dünyanın petrolünün yaklaşık beşte birinin geçtiği kuzey kıyısındaki bir su yolu olan Hürmüz Boğazı'nı 'tıkandırmakla' suçladı . 

'Hormuz Boğazı, gerektiğinde onu kullanan diğer ülkeler tarafından korunmalı ve denetlenmelidir - Amerika Birleşik Devletleri bunu yapmaz! Talep edilirse, bu ülkelere yardım edeceğiz.Trump daha sonra Truth Social'da, "Hormuz'la ilgili çabaları devam ediyor, ancak İran'ın tehdidi ortadan kalktığında buna gerek kalmayacak" diye yazdı. 

Başkan , Kuzey Atlantik Antlaşma Örgütü (NATO) içindeki müttefikleri, ABD'ye askeri destek vermeyi reddederken yüksek petrol fiyatlarından "şikayet ettikleri" için "korkak" olarak  nitelendirdi .

Güncellenme Tarihi : 21.3.2026 11:11

İLGİLİ HABERLER