Gündem
  • 26.9.2024 10:16

İran, Hizbullah'ın İsrail'e saldırı talebini reddetti

Amerikan internet sitesi Axios, İsrailli yetkililer ve Batılı bir diplomattan alıntı yaparak, Lübnan Hizbullahı'nın son günlerde İran'a İsrail'e saldırı çağrısında bulunduğunu, ancak Tahran'ın şu ana kadar bunu yapmaktan kaçındığını bildirdi.

The full text of Khamenei.ir's interview with Sayyid Hassan Nasrallah -  Khamenei.ir
İki İsrailli yetkili, "İranlı yetkililer, Hizbullah'taki mevkidaşlarına, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkian'ın Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna katılmak üzere şu anda New York'ta olması nedeniyle İsrail'e saldırı başlatmak için uygun bir zaman olmadığını bildirdi." dedi.


İki İsrailli yetkili, "İranlı yetkililer, Hizbullah'taki mevkidaşlarına, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkian'ın Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna katılmak üzere şu anda New York'ta olması nedeniyle İsrail'e saldırı başlatmak için uygun bir zaman olmadığını bildirdi." dedi.

Axios, İran'ın İsrail'e doğrudan saldırmasının bölgeyi büyük ölçüde istikrarsızlaştıracağına ve ABD'yi muhtemelen daha aktif bir savaşa sürükleyeceğine dikkat çekti.

Pezeshkian, Pazartesi günü New York'ta düzenlediği basın toplantısında, bölgede daha geniş bir savaş isteyen tarafın İsrail olduğunu belirterek, İran'ın bu "tuzağa" düşmek istemediğini vurguladı.

İran'ın, Tahran'daki başkanlık sarayında İsmail Haniye'ye düzenlenen suikasta karşılık verme sözü verdiğini, ABD ve İsrail'in o dönemde İran'ın füze ve füzelerle yeni bir saldırı gerçekleştireceğinden endişe duyduklarını ifade ettiğini belirtmekte fayda var. Geçtiğimiz nisan ayındaki saldırıya benzer şekilde İsrail'e karşı insansız hava araçları kullanılıyor ancak sonrasında... Haniye'nin ölümünün üzerinden iki ay geçmesine rağmen İran hâlâ yanıt vermedi.

Yetkililer, İranlıların son günlerde Hizbullah'la yaptıkları görüşmelerde İsrail'e karşı mücadeleye artık katılma konusundaki çekincelerini dile getirdiklerini ve olumlu bir yanıt vermediklerini ifade etti.

İsrailli yetkililer, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in Pazar günü yaptığı telefon görüşmesinde İsrailli mevkidaşı Yoav Galant ile İran'ın Lübnan'daki çatışmalara doğrudan müdahale olasılığını tartıştığını söyledi.

Üst düzey bir İsrailli yetkili, Güvenlik Kabinesi'nin İsrail Savunma Kuvvetleri'ne yönelik talimatının, İran'a savaşa katılması için bir sebep veya bahane verecek adımlardan kaçınmak olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz iki hafta boyunca İsrail ve Hizbullah, Lübnan'daki 2006 savaşından bu yana en ağır çatışmalarını yaşadı. İsrail'in saldırıları Lübnan'da binlerce sivilin ölümüne ve yaralanmasına yol açarken, on binlerce Lübnanlı da ülkenin güneyindeki yerleşim yerlerinden kaçmak zorunda kaldı .

İsrail güçleri bugün Salı günü başkent Beyrut'a hava saldırısı düzenledi ve İsrail ordusu, bunun Lübnan partisinin roket ve füze gücü lideri İbrahim el-Kubaisi'nin öldürülmesiyle sonuçlandığını iddia etti . Lübnan basını, beş kişinin öldüğünü bildirdi. baskında öldürüldü.

Hayfa bölgesinden Lübnan sınırına kadar İsrail'de bir milyondan fazla insan, Hizbullah'ın İsrail'e karşı gerçekleştirdiği en büyük füze ve drone saldırılarına tanık oldu.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkian Pazartesi günü CNN'e verdiği röportajda İran'ın Lübnan'ın başka bir Gazze'ye dönüşmesini istemediğini söyledi ve Hizbullah'a destek sözü verdi.

" Hizbullah kendisini savunan, destekleyen, Batılı ülkelerden, Avrupa ülkelerinden ve ABD'den teçhizat sağlayan bir devletin karşısında tek başına duramaz ." 

Güncellenme Tarihi : 26.9.2024 10:24

İLGİLİ HABERLER