Gündem
  • 6.10.2024 13:04

İran, Hizbullah'la İsrail arasında ateşkes için iki şart sundu

 İran Dışişleri Bakanı Abbas Araghchi, İran'ın İsrail-Hizbullah ateşkesini desteklemesi için yerine getirilmesi gereken iki ön koşulu sıraladı. 

Araghchi, herhangi bir ateşkesin Lübnan vatandaşlarının haklarını koruması ve Lübnan'daki direniş örgütü Hizbullah tarafından onaylanması gerektiğini ileri sürüyor. Ateşkes ayrıca Gazze'deki düşmanlıkların sona ermesini de garanti altına almalıdır.

Araghchi, İran devlet televizyonuna verdiği röportajda, "Lübnanlı yetkililerle görüştük ve ateşkes konusunda diğer uluslarla temas halindeyiz" dedi. İran, Lübnan'ın haklarını koruduğu ve Hizbullah'ın pozisyonuna saygı gösterdiği sürece barış girişimlerinden yanadır. Herhangi bir anlaşma, Gazze'de tam bir ateşkesle birlikte gerçekleşmelidir."

Araghchi, Beyrut ziyaretinin ciddiyetini vurguladı ve İsrail'in devam eden saldırıları nedeniyle durumun acil olduğunu belirtti. "Sürekli saldırı altında olan Beyrut'taki varlığım, Tahran'ın kararlı bir şekilde Hizbullah'ın yanında olduğunun açık bir mesajıdır," dedi.

İran dışişleri bakanı, daha güçlü bir tepki tehdidinde bulunmanın yanı sıra, İsrail'i İran'a daha fazla saldırı düzenlememesi konusunda uyardı. "Biz sadece askeri ve güvenlik tesislerine odaklandık, İsrail'in sivil altyapıya saldırmasının aksine. İsrail tırmanırsa İran sert ve stratejik bir şekilde tepki verecektir," dedi.

Araghchi'nin yorumları İran ve İsrail arasındaki düşmanlıkların artmasıyla aynı zamana denk geliyor. İran Devrim Muhafızları geçen Salı günü İsrail mevzilerine füzelerle saldırdı. Saldırı, Devrim Muhafızları tarafından 31 Temmuz'da Tahran'da Hamas lideri İsmail Haniyeh'in öldürülmesine ve 27 Eylül'de Beyrut'un güney banliyölerinde Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve Kudüs Gücü komutanı Abbas Nilforuşan'ın ölümüne yol açan İsrail hava saldırısına misilleme olarak nitelendirildi.

İran Devrim Muhafızları'nın açıklamasına göre, önemli İsrail askeri ve güvenlik hedeflerine çok sayıda balistik füze ateşlendi. İsrail misilleme yaparsa, daha fazla saldırı gerçekleşecek. Saldırılarla ilgili kapsamlı bir raporun kısa süre içinde yayınlanması bekleniyor.

Güncellenme Tarihi : 6.10.2024 13:13

İLGİLİ HABERLER