Dünya
  • 17.4.2024 14:18

İran : İsrail karşılık verirse daha önce görülmedik silahlarla vururuz

İran, Rusya'nın desteğini aldığı için İsrail'i 'daha önce hiç kullanılmamış' silahlarla saldırmakla tehdit ediyor

İran ise herhangi bir karşı saldırıya karşılık vereceği tehdidinde bulundu.

İslam Cumhuriyeti Rusya'dan destek alırken İran, olası bir İsrail karşı saldırısına yanıt olarak daha önce hiç kullanılmamış silahları konuşlandırmakla tehdit ediyor.

İran Parlamentosu Ulusal Güvenlik Komitesi sözcüsü Abolfazl Amouei, "Daha önce kullanmadığımız bir silahı kullanmaya hazırız" dedi . İsrail'i "akıllıca davranmaya" çağırdı.

Hafta sonu İsrail'e 300'den fazla insansız hava aracı ve füze fırlatan İran, İsrail'in saldırısına karşılık vermesi halinde başka bir saldırı düzenleyebileceği konusunda uyardı . Ancak Hamas'ın 7 Ekim 2023'teki saldırısından birkaç gün sonra kurulan İsrail savaş kabinesi, yanıt vermeye kararlı olduğunu ifade etti.

 İran'ın bu ayın başında Suriye'de Brig de dahil olmak üzere İslam Devrim Muhafızları yetkililerinin ölümüyle sonuçlanan hava saldırılarından İsrail'i sorumlu tutmasının ardından Rusya, İran'ın saldırısını "meşru müdafaa" olarak haklı çıkardı  . Orgeneral Muhammed Rıza Zahedi. İsrail sorumluluğu üstlenmedi.

Moskova'nın son birkaç yıldır Tahran'la bağlarını derinleştirdiği , Salı günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in İran Devlet Başkanı İbrahim Raisi ile yaptığı görüşmede bunun altı çizildi. Putin, Orta Doğu'daki tüm tarafların itidal gösterme arzusunu dile getirirken, Kremlin tarafından yayınlanan çağrı özetine göre , iki taraf "karşılıklı yarar sağlayan altyapı projelerinin uygulanması da dahil olmak üzere çeşitli alanlarda ikili iş birliğini artırma" konusunda mutabakata vardı. "tercüme edildiği gibi. Altyapı türleri ayrıntılı olarak açıklanmadı.

İran'ın, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşında kullanılmak üzere binlerce insansız hava aracı ve füze sağlayarak Moskova'ya yardım ettiği bildirildi. The Washington Post'un haberine göre Kremlin, İran'a gelişmiş savaş uçakları ve hava savunma teknolojisi sağlamayı da kabul etti  . 

James Martin Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Araştırmaları Merkezi uzmanı Hanna Notte, "Artık Rusya'nın tüm nüfuzu elinde tuttuğu patron-müşteri dinamiği değil" dedi ve şöyle devam etti: "İranlılar bu değişimden fayda sağlıyor. İlişkilerinin doğası sadece bir şeyler almanın ötesine geçti. Bilgi aktarımı var, soyut kazançlar var."

Güncellenme Tarihi : 17.4.2024 14:30

İLGİLİ HABERLER