Gündem
  • 1.3.2024 11:42

İran İsrail'i vurması konusunda Hizbullah'a yol verdi

Refah operasyonuyla bağlantılı bir şartla... “Arabi Post” kaynakları: İran, Hizbullah'ın İsrail ile gerilimi tırmandırmasına yeşil ışık yaktı

İran, önceki "stratejik sabır" çağrısına rağmen Hizbullah'ın İsrail'e yanıt vermesine yeşil ışık yaktı - Reuters

Özel kaynaklar, "Arabi Post"a, "İşgalcilerin Refah’a saldırması durumunda İsrail"e karşı askeri harekâtı tırmandırmak için "İran'ın Hizbullah'a yeşil ışık yaktığını" açıkladı;  Lübnan'ın güneyinin Gazze'nin güneyine... 
Şu ana kadar İsrail'e saldırma konusunda İran tarafından frenlenen Hizbullah, kendi içerisinde de bölünmelere uğramıştı. Hizbullah yönetimin büyük bir kısmı İsrail'e saldırma fikrini savunurken Nasrallah İran'ın sözünü dinleme tarafında durdu.

Üst düzey İran kaynakları ve Lübnan Hizbullah'ına yakın kaynaklar , partinin Devrim Muhafızları liderlerine, İsrail'in Lübnan'a büyük bir saldırı düzenleme niyetinden emin olduğu söyledi.

Kaynaklara göre Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah konuyu İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü komutanı İsmail Kaani ile görüştü. Kaynaklara göre Kaani, "İsrail'e yanıt vermesi için Hizbullah'a İran'ın yeşil ışık yaktığını" söyledi.

Aralarındaki görüşmenin detaylarına ilişkin olarak İran Devrim Muhafızları'ndan bir kaynak, Kudüs Gücü komutanının Lübnan'ın başkenti Beyrut'u ziyaret ettiğini ve Hasan Nasrallah ve Lübnan Hizbullahı'nın liderleriyle bir araya gelerek, özellikle Tahran'la koordinasyon sağlanmadan gerçekleştirilen "Safad Operasyonu" nedeniyle Tahran'da yaşanan öfkenin ardından yaşanan son gelişmeleri ele aldı.

Kaynaklar Kaani ile Nasrallah arasındaki görüşmeye ilişkin olarak, toplantının Nasrallah'ın "elde edilen bilgileri tartışmak üzere Devrim Muhafızları ile acil bir toplantı yapılmasının gerekliliği" yönündeki talebi üzerine gerçekleştiğini ifade etti. 

İran Devrim Muhafızları'ndan bir kaynak, İsrail'in Lübnan'a saldırısının olası zamanlamasına ilişkin şunları söyledi: “Hassan Nasrallah, Kaani'ye saldırının büyük olasılıkla Ramazan ayında veya İsrail'in şehri işgal etmesiyle çok yakında gerçekleşeceğini söyledi. 

Bu toplantıya aşina olan bir başka İranlı diplomatik kaynak da aynı bilgiyi doğruladı ve “Arabi Post”a şunları söyledi: “Nasrallah, Tel Aviv'in Lübnan'a geniş çaplı bir saldırı başlatma niyetinden tamamen emin olduğunu ve kendisinin de bu konuda bilgi sahibi olduğunu söylüyor. Kaani'den, Lübnan'a nasıl saldırmayı planladığı konusunda kendisine tam bir özgürlük vermesini istedi." İran'ın Hizbullah'a İsrail'le yüzleşmesi için yeşil ışık yakarak, bu beklenen saldırıya karşı yanıt vermek ve partinin hazırlanmasına yardımcı olmak."

İsmail Kaani, Hizbullah'ın İsrail ile tırmanmasını "destekliyor"

İran Devrim Muhafızları'nın, İsmail Kaani'nin Hasan Nasrallah'la yaptığı görüşmede konuşulanlara verdiği yanıtla ilgili olarak Devrim Muhafızları'ndan İranlı bir kaynak şöyle diyor: “Kaani, İsrail'in Hizbullah'la geriliminin başlangıcından itibaren partinin daha fazla harekete geçmesi gerektiğini gördü. Kararlı bir cevap verildi ancak İranlı Rehber Ali Hamaney karşı çıktı." dedi.

Ancak kendisi, "Lübnan'daki son toplantıda Kaani'nin, partinin olası bir İsrail saldırısına karşı hazırlıklı olması gerektiği ve Tel Aviv'e verilecek tepkinin sert olması gerektiği konusunda anlaştığını" ve böylece Nasrallah'ın istediğini elde ettiğini açıkladı. 

 İranlı kaynaklar daha önce Arabi Post'a verdikleri bir raporda , İran'ın üst düzey liderlerinin Lübnan Hizbullah'ının İsrail'le geniş çaplı bir çatışmaya dahil olmasına karşı olduğunu ve bunun sonucunun parti için olumsuz olacağını doğrulamıştı.

Ancak aynı zamanda İran Devrim Muhafızları'nın liderleri ve Kudüs Gücü komutanı İsmail Kaani, Lübnan Hizbullah'ının İsrail'in saldırılarına ve parti liderlerine ve Lübnanlı sivillere yönelik suikastlara güçlü bir şekilde yanıt vermesinin gerekli olduğuna inanıyordu. Kaynakların doğruladığına göre "İsrailliler Hizbullah'ın kendilerinden önce zayıf olduğunu düşünmesinler diye" 

Nasrallah ve Kaani'nin görüşmesine ilişkin İran Devrim Muhafızları'ndan bir başka kaynak ise şöyle konuştu: “Kaani'nin yanıtı kesindi; Hizbullah'ın İsrail'den gelecek geniş çaplı bir saldırıya tam olarak hazırlanması ve bu saldırıya uygun bir yanıt planlaması gerekiyor, Hasan Nasrallah'ın da beklediği gibi. .”

Aynı kaynağa göre İsmail Kaani, Tahran'daki İranlı üst düzey liderlere Lübnan Hizbullahı'nın kararı, İsrail ile daha geniş bir çatışmaya hazırlanmanın gerekliliği ve Lübnan Hizbullahı liderlerinin olası bir müdahaleye yönelik ortaya koyduğu planlar hakkında bilgi verdi. Tel Aviv'in Gazze'nin güneyindeki Refah'ı işgalinin ardından Lübnan'a geniş çaplı bir saldırı başlatması olayı.

Hizbullah'a daha fazla İran silahı

İsmail Kaani ile Hasan Nasrallah'ın bir araya geldiği toplantıda kaynaklar, "olası bir İsrail saldırısı karşısında Hizbullah'ın silahlarının etkinliğini artırmak amacıyla daha modern İran silahlarının Hizbullah'a gönderilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını" doğruladı.

Bu bağlamda, bu toplantıda hazır bulunan İran Devrim Muhafızları'ndan bir kaynak "Arabi Post"a şunları söyledi: "Hassan Nasrallah, Kaani'den insansız hava araçları ve gözetleme araçlarının yanı sıra Lübnan'a daha fazla kısa ve orta menzilli balistik füze göndermesini istedi." ve iletişim sistemleri." ".

Adının açıklanmasını istemeyen sözcüye göre Kaani, "Hasan Nasrallah'ın isteklerini kabul etti ve Suriye'deki İran Devrim Muhafızları liderlerine, herhangi bir hesaplama veya önceden talimat olmaksızın, Lübnan Hizbullah'ının önünde İran silah depolarını açma emrini verdi."

Sözcünün Lübnan Hizbullah'ına gönderilecek silahlarla ilgili söylediklerine ek olarak, Hizbullah'a yakın İranlı diplomatik kaynak "Arabi Post"a, "Önümüzdeki birkaç gün içinde Lübnan'daki Hizbullah'a büyük miktarda silah gönderilecek" dedi. Suriye'den." 

Ayrıca, "Hasan Nasrallah'ın talep ettiği silahların çoğunlukla modern, yeni İran versiyonları, özellikle de balistik füzeler, uçaksavar füzeleri ve zırhlı araçlar olduğunu" doğruladı.

Hizbullah'a Rus silahları

İlgili düzeyde İranlı kaynaklar, Lübnan'daki Hizbullah'a gönderilecek silahların arasında Suriye üzerinden Rus iletişim ve gözetleme cihazları ile sinyal bozucu cihazların da yer aldığını ortaya çıkardı.

İran Devrim Muhafızları'ndan iki kaynak Arab Post'a şunları söyledi: "Rusya, Hizbullah'a gözetleme gemileri ve gemisavar füzeler de sağlayacak ve Tahran'ın onunla uzun süredir tartıştığı konu da bu."

Bu, Tahran'ın, ABD ve Batı ile ilişkilerin kötüleşmesi korkusuyla bunu erteledikten sonra İran füzelerini Moskova'ya göndermeyi kabul etmesinden sonra geldi.

Ancak İranlı kaynaklar, İran'ın artık Moskova ile askeri işbirliğinin, Rusya'nın bölgede Tahran liderliğindeki direniş eksenine verdiği destek üzerinde olumlu etkiler yaratacağına inandığını söyledi.

İsrail işgali ile Hizbullah arasında, BM Güvenlik Konseyi'nin 2006 yılında yayınladığı 1701 sayılı Uluslararası Karar kapsamında iki taraf arasında üzerinde anlaşmaya varılan "angajman kurallarının" çoğunu yok eden bir mini savaşın büyümesi dikkat çekicidir. herhangi bir yanıtın benzer bir yanıtla karşılanacağını ifade eder.

İran, Hizbullah'a, kendisine yönelik suikastlar ve saldırılar düzenleyen İsrail'e karşı gerilimi tırmandırması için yeşil ışık yaktı - Reuters

İran, Hizbullah'a, kendisine yönelik suikastlar ve saldırılar düzenleyen İsrail'e karşı gerilimi tırmandırması için yeşil ışık yaktı - Reuters

Hizbullah ile İsrail arasındaki gerilimin tırmanması, yıkıcı bir İsrail saldırganlığına sahne olan Gazze'deki savaşın sonucunda şu ana kadar çoğunluğu çocuk ve kadın olmak üzere yaklaşık 30.000 Filistinlinin şehit edilmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. Parti, işgale karşı saldırılarını aynı anda durduracağını doğruluyor.7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde devam eden savaş hakkında.

Güncellenme Tarihi : 1.3.2024 11:52

İLGİLİ HABERLER