Gündem
  • 19.4.2024 18:00

İran İsrail'in saldırısıyla dalga geçti, Savaş kabinesinin aşırı sağcı bakanı isyan etti

İranlılar İsrail'in İsfahan saldırısıyla dalga geçiyor..

İran'da sosyal medya kullanıcıları, İsrail'in saldırısını, İran'ın önceki hafta sonu İsrail'e fırlattığı yaklaşık 300 füze ve insansız hava aracıyla karşılaştırıldığında zayıf bir saldırı olarak değerlendirerek alay etti.

Cuma günü İsrail'in İran'a saldırısıyla ilgili haberler yayılmaya başladığında , İsrailli yetkililer saldırıyı gerilimin daha fazla artmasını önlemeyi amaçlayan ölçülü bir tepki olarak nitelendirdi.

İsrail işgalinin sabah haber programlarındaki analistler, saldırının İran'daki askeri tesisler üzerinde çok az etkisinin göründüğünü kaydetti.

Eş zamanlı olarak İran devlet televizyonu da İsfahan'daki askeri ve nükleer tesislerin güvende kaldığını bildirdi ve bahar güneşinde sakin görünen şehrin görüntülerini yayınladı. Daha detaylı olarak bir haber spikeri saldırının önemsiz olduğunu belirtti.

İran'daki sosyal medya kullanıcıları, İran'ın önceki hafta sonu "İsrail"e fırlattığı yaklaşık 300 füze ve insansız hava aracıyla karşılaştırıldığında bunun zayıf bir misilleme olduğunu düşünerek İsrail saldırısını alaya aldı.

Yaygın olarak dolaşan bir videoda, İranlı bir kız şakacı bir şekilde bir apartmanın üzerine kağıttan bir uçak fırlatarak bunu İsrail saldırısına benzetiyordu. 

Diğerleri, "İran Tepkisi" etiketli bir balistik füzenin yanında "İsrail Tepkisi" etiketli küçük bir quadcopter insansız hava aracının yer aldığı kompozit bir görüntü paylaştı.


Başka bir aktivist, İsrail'in eylemlerinin orantılılığı konusunda sorular yöneltti ve birinin avucundaki küçük bir insansız hava aracının görüntüsünü yan yana getirerek şu soruyu sordu: "Cidden, İsrail, son derece isabetli Emad füzesine yanıt olarak küçük bir insansız hava aracı mı gönderdi?"

 

Ayrıca Telegram uygulamasındaki resmi olmayan bir İran kanalı da misilleme yapılmasının gerekli olup olmadığını düşündü ve benzer bir fotoğrafla birlikte şu soruyu sordu: "Buna yanıt vermemiz gerekiyor mu?"

İnternette dolaşan başka bir kompozit görüntüde, Barselona futbol kulübünün Arjantinli Lionel Messi, Brezilyalı Neymar ve Uruguaylı Luis Suárez'den oluşan müthiş hücum üçlüsü "İran'ın hücum kadrosu" olarak etiketlendi.

Bu tasvirin sağında, aynı adlı Amerikan çizgi film serisinde "Dalton Çetesi"ni oluşturan üç saf kardeş olarak bilinen çizgi film karakterleri Joe, Jack ve William'ın yer aldığı bir görsel yer alıyordu. Üçlü, "İsrail'in hücum kadrosu" olarak tanımlandı.

'İsrail yetkilileri kendileriyle dalga geçiyor!'

İsfahan'daki en üst düzey ordu yetkilisi Tuğgeneral Siavash Mihandoust, devlet televizyonunda Cuma günü burada duyulan patlamaların İsrail saldırılarının sonucu olmadığını söyledi. Bunun yerine, bunları "uçan nesneleri" yakalayan hava savunma sistemlerine bağladı.

İsrailli Bakan Ben-Gvir bile X'teki bir gönderide İsrail'in tepkisine yorum yaparak bunu "topal" olarak nitelendirdi.

İsrailli muhalefet lideri, saldırıyla açıkça alay edilmesinin ardından sağcı bakanın sözlerini "affedilemez" olarak nitelendirdi

İsrailli bakan Itamar Ben-Gvir, 16 Şubat'ta İsrail'in güneydeki Kiryat Malakhi kasabasındaki silahlı saldırı mahallinde basına konuşuyor.

İsrailli bakan Itamar Ben-Gvir, 16 Şubat'ta İsrail'in güneyindeki Kiryat Malakhi kasabasındaki silahlı saldırı mahallinde basına konuşuyor. Ahmad Grabli/AFP/Getty Images

 

İsrailli muhalefet lideri Yair Lapid, aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir'i, İran'daki askeri saldırıyla alay ettiği şeklinde yorumlanan "affedilemez bir tweet" nedeniyle eleştirdi.

Ben Gvir, Cuma günü İran'da patlamaların duyulmasından sadece birkaç saat sonra, X hakkında yalnızca "topal" veya "zayıf" anlamına gelen argo bir kelimeden oluşan tek kelimelik bir gönderi yayınladı.

ABD'li bir yetkili CNN'e İsrail'in İran'a askeri saldırı düzenlediğini söyledi. İsrail yorum yapmadı ve İran saldırının kaynağını açıklamadı.

Her iki siyasetçi de yorumlarının İran'a yönelik saldırıyla ilgili olduğunu açıkça söylemedi.

Ben Gvir daha önce, İran'ın geçen hafta İsrail'e düzenlediği insansız hava aracı ve füze saldırısına yanıt olarak İsrail'in "çıldırması" gerektiğini söylemişti.

Eski başbakan Lapid, Ben Gvir'in "Tahran'dan Washington'a kadar İsrail'le alay etmeyi ve utandırmayı başardığını" söyledi.

"Daha önce hiçbir zaman güvenlik kabinesindeki bir bakan ülkenin güvenliğine, imajına ve uluslararası statüsüne bu kadar ağır zarar vermemişti" diye ekledi.

Ben Gvir'in aşırı sağcı bakanı Bezalel Smotrich Çarşamba günü, İsrail'in İran'ın saldırısına vereceği tepkinin "orantısız bir bedele yol açması" ve İran'ı gelecekteki saldırılardan caydırmak için "Tahran'ı sarsması" gerektiğini söylemişti.

Maliye bakanı, İsrail'in "Tahran'ı sallaması gerektiğini, böylece oradaki herkesin bizimle uğraşmamaları gerektiğini anlaması gerektiğini" söyledi.


 

Güncellenme Tarihi : 19.4.2024 17:13

İLGİLİ HABERLER