İran ordusunun füzeleri ve asker sayısı
İran'ın askeri, dünyanın önde gelen füze-drone cephaneliği: Genel Bakış
Küresel yayın kuruluşları arasında, görüş yazılarını, analiz raporlarını ve duruma ilişkin saat başı güncellemeleri kapsayan kapsamlı ve çok sayıda rapor yayınlayan Batılı ve İsrailli yayın kuruluşları da yer alıyor.
The New York Times tarafından yayınlanan son raporda İran'ın askeri yetenekleri ve silahlı kuvvetlerini olağanüstü kılan silahlar tartışılıyor.
İran'ın kaç askeri personeli var?
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nden alıntı yapan NYT , İran Silahlı Kuvvetlerinin Batı Asya'daki en büyükler arasında yer aldığını, en az 580.000 muvazzaf personele ve yaklaşık 200.000 eğitimli yedek askere sahip olduğunu ve bunların geleneksel güçler ile İran İslam Devrim Muhafızları Birliği arasında dağıtıldığını söyledi. (IRGC).
Hem ordunun hem de Devrim Muhafızları'nın ayrı ve aktif kara, hava, deniz ve füze kuvvetlerine sahip olduğunu ve Devrim Muhafızları'nın İran'ın sınırlarını savunmak, saldırı misyonlarına katılmak ve bölgesel müttefikleri desteklemek gibi farklı görevlere uygun yeteneklere sahip olduğunu belirtmekte fayda var.
İran'da üst düzey kararları kim alıyor?
Silahlı Kuvvetler Genelkurmay Başkanlığı, İran ordusunun hiyerarşisinin en üstünde yer alıyor ve bu göreve İran lideri Seyyid Ali Hamaney tarafından atanan Devrim Muhafızları Tümgenerali Muhammed Bagheri tarafından yönetiliyor.
Bu bağlamda ülkedeki en yüksek karar alma makamına seçilen Seyyid Hamaney'in ülkedeki stratejik askeri kararlarda son sözün sahibi olduğunu belirtmekte fayda var.
İran'ın müttefikleri ve Direniş Ekseni
Dikkat çekici bir şekilde, Devrim Muhafızları'nın Kudüs Gücü, bölgesel müttefikleri ve bölge çapındaki kurtuluş hareketlerini desteklemekle görevlendirilerek kendisini İran'ın en gelişmiş ve deneyimli birimlerinden biri haline getirdi.
Kudüs Gücü kadroları, Irak'taki İslami Direniş ve Lübnan'daki İslami Direniş'in yanı sıra Batı Asya'daki diğer önde gelen gruplarla da köklü ilişkilere sahiptir ve bu hareketleri desteklemek ve ilerletmek için özenle çalışmaktadır.
Bu da Filistin Direnişi grupları, Hizbullah, Irak'taki İslami Direniş, Yemen Silahlı Kuvvetleri ve Suriye'deki Direniş grupları dahil olmak üzere gruplar arasında müttefiklerin tamamlayıcı ve bireysel eylemleri koordine etmelerine olanak tanıyan bir ağ oluşturdu.
Direniş Ekseni üyeleri, İranlı subayların ve danışmanların uzmanlığı ve askeri bilgi birikiminin yardımıyla, anti-hegemonik bağımsızlık ve Batı ve İsrail komplolarından kurtuluşa yönelik stratejik mücadeleye yardımcı olmak için yeteneklerini ve silah üretim sistemlerini büyük ölçüde geliştirdiler.
İran ordusu uzmanı Fabian Hinz, "İran'ın devlet dışı aktörlere (Direniş Ekseni üyeleri) sağladığı destek düzeyi ve sistem türleri, insansız hava araçları, balistik füzeler ve seyir füzeleri açısından gerçekten eşi benzeri görülmemiş" dedi. Berlin'deki Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü.
İran'ın yerli silahları, füzeleri ve insansız hava araçları
İran'da İslam Devrimi'nin zaferinden bu yana, daha önce Batılı güçlerin etki alanının bir parçası olarak kabul edilen ülke, ABD'nin tedarikinden koptuktan sonra hızla kendi askeri sanayisini büyütmeye başladı.
Amiral gemisi projesi, ülkeyi füze teknolojilerinde dünya lideri olmaya iten balistik füze programıydı. Program, İran'ın çok sayıda ustaca silah geliştirmesine ve bir dizi Sovyet ve Batı sistemine ters mühendislik uygulayarak askeri endüstrisinin kapsamını genişletmesine olanak tanıdı. Buna gelişmiş veya hava savunma sistemleri ve önleyiciler, tanksavar güdümlü füzeler, roket topçuları ve havacılık teknolojisi dahildir.
İran'ın en öne çıkan ve en son teknolojilerinin listesi (Al Mayadeen English)
İran'ın öne çıkan füzeleri
Şu anda, İran topraklarından fırlatılması halinde işgal altındaki Filistin'deki İsrail varlıklarını hedef alabilecek füzeler olarak dokuz füze küresel medyada kapsamlı bir şekilde tartışılıyor.
Sejcil: İki aşamalı orta menzilli balistik füze, mobil fırlatıcıdan fırlatılabiliyor ve hızla konuşlanmaya hazır hale getirilebiliyor. Son derece hassastır ve en az 500 kg patlayıcı taşıma kapasitesine sahiptir.
Kheibar-Shekan: Manevra kabiliyetine sahip katı yakıtlı füze, Batı Asya'da Mossad'a ve terör örgütlerine yönelik saldırılarda kullanıldı. Hedefine doğru alçalırken yönlendirme kanatçıklarını kullanarak hava savunma sistemlerinden kaçma kabiliyetine sahiptir.
Shahab-3: Sıvı güdümlü orta menzilli balistik füze, 2.000 km boyunca 1.200 kg faydalı yük taşıyor ve ilk olarak 1990'ların sonlarında geliştirildi. Şahab füzesi, Ghadr (Kadr) füze hattı ve Emad füzesi gibi füzelerin yapı taşı haline geldi.
Emad: Yüksek hassasiyete sahip Emad orta menzilli sıvı güdümlü balistik füze, 1.700 km yol kat edebiliyor ve 700 kg'lık faydalı yük taşıyabiliyor. Füze, düşman Hava Kuvvetleri hangarlarına yönelik sahte saldırılarda kullanıldı.
Paveh seyir füzesi: Paveh alçaktan uçan seyir füzesi 1.650 km menzile sahiptir ve uçuş sırasında yüksek manevra kabiliyetine sahiptir, uçuş yolunda sürekli düzeltmeler yaparak operatörlerinin beklenmedik hedefleri vurmasına olanak tanır.
Fattah hattındaki füzeler: Operasyonel Fattah-1 füzeleri, atmosferde yüksek manevra kabiliyetine sahip savaş başlığıyla 1.400 km menzile sahip olup, hipersonik hızlarda hava savunma sistemlerinden kaçmasına ve onları hedef almasına olanak tanıyor.
Ghadr füze hattı: 1.350 ila 1.950 km menzile sahip üç nesil iki aşamalı balistik füzeler
Haj Qasem: 1.400 km menzile sahip, 500 kg savaş başlığı taşıyan, kısa menzilli katı yakıtlı Fateh-110 füzesinin yeni nesli.
Khorramshahr füze hattı: 4'üncü nesil füze, sıvı yakıtlıdır ve maksimum 2.000 km menzil için 1.500 kg'lık yük taşıyabilir.
Güncellenme Tarihi : 30.4.2024 10:35