İran'da yakalanan İngiliz ajanı için İngiltere devreye girdi
İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, İran'ın casuslukla suçladığı İran-İngiltere çifte vatandaşı Nazanin Zaghari-Ratcliffe için devreye girdi.
İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, İran'ın casuslukla suçladığı İran-İngiltere çifte vatandaşı Nazanin Zaghari-Ratcliffe'ın tahliye edilmesine rağmen ülkeden ayrılmasına izin vermemesini eleştirdi.
Raab, yazılı açıklamasında, Zaghari'nin elektronik kelepçelerinin sökülmesini memnuniyetle karşıladıklarını ancak İran'ın ona ve ailesine verdiği "acımasız ve dayanılmaz sıkıntının" devam ettiğini savundu.
Zaghari'nin İngiltere'deki ailesinin yanına dönebilmesi için kalıcı olarak serbest bırakılması gerektiğini belirten Raab, "Bunu sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz." dedi.
Dışişleri Bakanı, bu konudaki tepkilerini İranlı yetkililere en güçlü şekilde ilettiklerini de vurguladı.
Elektronik kelepçeleri söküldü
İranlı Öğrenciler Haber Ajansı ISNA'ya konuşan Zaghari'nin avukatı Hüccet Kirmani, müvekkilinin verilen 5 yıllık hapis cezasını tamamladığını ve tahliye edildiğini söylemişti.
Kirmani, Zaghari'nin son bir yıldır ev hapsinde bulunduğunu ve elektronik kelepçelerinin söküldüğünü belirterek, "İran karşıtı propaganda yapmak" suçlamasıyla yargılandığı dava duruşmasının 14 Mart'ta görüleceğini aktarmıştı.
İran ve İngiltere arasında gerginliğe neden olmuştu
İngiltere-İran çifte vatandaşı Nazanin Zaghari-Ratcliffe, 2016 yılında İran'dan İngiltere'ye dönerken havaalanında gözaltına alınmış ve daha sonra da "İran rejimini ortadan kaldırma ve casusluk" suçlamalarıyla 5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, Zaghari'nin, Tahran yönetimi tarafından diplomatik hedefler için rehin tutulduğunu savunmuş, yargılama süreci ve tıbbi tedaviye erişim eksikliği gerekçe gösterilerek Zaghari'ye İngiltere tarafından diplomatik koruma sağlanmıştı.
Tahran yönetimi ise çifte vatandaşlığı tanımadığını ve bu yüzden İngiltere hükümetinin Zaghari'ye sağladığı diplomatik koruma kararının geçerli olmadığını savunarak, İngiltere'yi İran'ın iç işlerine karışmakla suçlamıştı.
Ayrıca, İngiltere, çifte vatandaş olan ve İngiliz hükümeti ile bağlantılı kuruluşlar için çalışan İran vatandaşlarına bu ülkeye yapacakları seyahatler konusunda uyarıda bulunmuştu.