Dünya
  • 29.11.2012 21:55

İran'daki askeri üstü görülmedik hareketlilik var

Uydu fotoğraflarına göre, Parçin'de büyük hareketlilik gözlendiğini ifade eden Amano, Tahran'a çağrı yaparak uluslararası denetçilerin, tesise girmelerine izin vermesini istedi.

"İran'ın Bir Üssünde Büyük Hareketlilik Var"

UAEK Başkanı,İran'ın nükleer faaliyetiyle ilgili dikkat çekici açıklamalar yaptı..

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), İran'ın nükleer programını görüşüyor. Kurumdan yapılan açıklamada, şimdiye kadar sürdürülen müzakerelerin sonuçsuz kaldığı belirtilirken Tahran, yeni yaptırımların gelebileceğinden endişe ediyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Yukiya Amano, Viyana'da yapılan yönetim kurulu toplantısında, İran'la ilgili endişelerini dile getirdi.

"Parçin'deki Askeri Tesisteki Durum Kaygı Verici"

Amano, "İran'la yapılan müzakereler sonuç vermedi. Nükleer programını, askeri amaçlarla kullandığına ilişkin kaygıları gideremedik. Özellikle Parçin'deki askeri tesisteki durum kaygı verici" şeklinde konuştu.

Uydu fotoğraflarına göre, Parçin'de büyük hareketlilik gözlendiğini ifade eden Amano, Tahran'a çağrı yaparak uluslararası denetçilerin, tesise girmelerine izin vermesini istedi.

"Açılan Fırsat Kapısı Fazla Açık Kalmayacak"

13 Aralık'ta, İran ile yeni müzakerelere başlayacaklarını duyuran Amano, "Diplomatik çözümden yanayız. Ancak İran, daha fazla işbirliği yapmalı. Bir fırsat penceresi açıldı. Fakat bu pencere uzun süre açık kalmayacak" dedi.

İran'da Yeni Yaptırım Endişesi

Batılı ülkeler, İran'ı nükleer silah üretmek için uranyum zenginleştirmekle suçluyor. Suçlamaları kabul etmeyen İran ise yeni yaptırımlardan endişeli..

En çok endişe de istikrarsız olan İran Riyal'inin daha çok değer kaybedeceği yönünde...

Tahran, programın tamamen barışçıl olduğunu ileri sürüyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya, Tahran yönetimi ile ayrı görüşmeler yürütüyor. Ele alınan konular ve endişeler büyük ölçüde aynı..

Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya ile İran arasında müzakerelerin son turu Haziran ayında Moskova'da yapılmış, taraflar "Müzakerelere devam!" kararı almıştı.

Diplomatik kaynaklar, müzakerelerin yeni turunun gelecek ay ve 2013'ün Ocak ayında bir kez daha İstanbul'da gerçekleşmesini bekliyor.
 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 10:49

İLGİLİ HABERLER