Gündem
  • 31.7.2024 10:56

İran'dan Haniye'nin intikamı alınacak açıklaması

Kendi topraklarında kendi başkenti Filistin Lideri Haniye'yi koruyamayan İran'dan cek caklı açıklama geldi…
Bir açıklama yapan İran'ın yeni cumhurbaşkanı şunları söyledi, " Bugün aziz İran, acıya ve sevince ortak olan, direniş yolunun daimi ve gururlu yoldaşı, Filistin direnişinin cesur lideri, Kudüs şehidi Hacı İsmail Haniye'nin yasını tutuyor. Dün onun muzaffer elini kaldırdım ve bugün onu omuzlarıma gömmek zorundayım. Tanıklık etmek Tanrı adamlarının sanatıdır. İki gururlu millet olan İran ve Filistin arasındaki bağ eskisinden daha güçlü olacak, mazlumların direniş ve savunma yolu her zamankinden daha güçlü bir şekilde takip edilecektir. İran İslam Cumhuriyeti, toprak bütünlüğünü, şeref ve şerefini savunacak, terörist işgalcileri korkakça eylemlerinden pişman edecektir. “Şüphesiz ki Allah çok merhametlidir ve intikam sahibidir” dedi.

Pişman edeceğiz, intikamını almak bize düşüyor

Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniye'nin, Tahran'da suikaste uğraması sonrası dünyadan da peş peşe açıklamalar geldi. İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, "Terörist işgalcileri pişman edeceğiz." derken, dini lider Hamaney "intikam" açıklaması yaptı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kanaani,Hamas lideri İsmail Haniye'nin kanının yerde kalmayacağını belirterek, "Haniye'nin Tahran'da şehadeti, Tahran, Filistin ve direniş arasındaki derin ve kırılmaz bağı güçlendirecek" dedi.

Rusya, Haniye'nin öldürülmesini kınadı: 'Kabul edilemez siyasi cinayet'

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Orta Doğu ve Afrika Ülkeleri Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov, Hamas lideri İsmail Heniyye'ye yönelik suikastın siyasi bir cinayet olduğunu ve bölgede gerilimin tırmanmasına yol açacağını söyledi.

Bogdanov, Rus RİA haber ajansına yaptığı açıklamada, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin Tahran'da gerçekleştirilen suikast sonucu öldürülmesine tepki gösterdi.

Söz konusu durumun çok kötü olduğunu vurgulayan Bogdanov, "Bu kesinlikle kabul edilemez bir siyasi suikasttır ve gerilimin daha da tırmanmasına yol açacaktır." ifadelerini kullandı.


Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Haniye'nin suikast sonucu öldürülmesini "korkakça bir eylem ve tehlikeli bir gelişme olarak" nitelendirdi ve Filistin için birlik çağrısında bulundu.

Katar Dışişleri Bakanlığı tarafından Haniye suikastına ilişkin yapılan açıklamada, suikastın bölgeyi kaosa sürükleyeceği ve barış şansını baltalayacağı ifade edildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Haniye'nin İran'da öldürülmesi kınanırken, olayın bölgesel istikrarsızlığın daha da artmasına yol açabileceği aktarıldı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, "Gazze'nin en kısa sürede kapsamlı ve kalıcı bir ateşkese ulaşması gerekiyor." ifadesini kullandı.

İsrail Kültür Bakanı Amichai Eliyahu, "Dünyayı bu pislikten temizlemenin doğru yolu budur. Hayali barış anlaşmaları artık yok. Merhamet yok. Haniye'nin ölümü dünyayı biraz daha iyi hale getirecektir." diye konuştu.

Yemen'deki Husilerin lideri Muhammed Ali el Husi, Haniye'nin öldürülmesini kınadı ve "İsmail Haniye'yi hedef almak iğrenç bir terör suçudur. Bu, kanunların açık bir ihlalidir." dedi.

eski İran Devrim Muhafızları Ordusu Başkomutanı Muhsin Rızai, İsrail'in Haniye suikastı nedeniyle "büyük bir bedel ödeyeceğini" söyledi. Rızai, "Bu tür aşağılık güç gösterilerinin, Filistin'in cesur ve yenilmez çocuklarının kahramanca yüzleşmesindeki zayıflıklarını ve çaresizliklerini telafi edebileceğini düşünenler ne kadar aptaldır. İsrail büyük bir bedel ödeyecek." dedi.

 

Güncellenme Tarihi : 31.7.2024 12:25

İLGİLİ HABERLER