İran'ın 358 başıboş füzesi İsrail'e kabus oldu
İran'da üretilen ve 358 adı verilen başıboş mühimmatın yetenekleri, pek çok füze ve SİHA'ları geride bıraktı.
Orta Doğu'daki direniş grupları, esasen hedeflerini takip etmek için konumlarının etrafında dönen insansız hava araçları olan başıboş karadan havaya füzeler edindi ve şimdiye kadar çok daha gelişmiş olan düşman insansız hava araçlarına karşı avantajlarını artırdı.
Rapora göre, kamikaze drone ve uçaksavar güdümlü füzenin yeteneklerini birleştiren, 358 Saqr olarak da bilinen, İran yapımı çift modlu 358 İHA, şüphesiz bunların en yaygın olanı.
İran devlet medyası, başıboş İHA'nın gövdesini ve kuyruğunu çevreleyen kanatçıkların yanı sıra 22 kiloluk bir savaş başlığı bulunan 9 metrelik bir silindir olduğunu ortaya çıkardı. 28.000 feet yükseklikte havada manevra yapabilir ancak öncelikle alçak irtifadaki dronları hedeflemek için tasarlanmıştır.
Cornell Üniversitesi'ndeki Cornell Brooks Teknik Politika Enstitüsü'nün genel müdürü ve Precision: A History of American Warfare kitabının yazarı James Patton Rogers, Business Insider'a lansman sonrasında optik sensörleri konumlanana kadar sekiz şekilli bir döngüde 358 dairenin olduğunu söyledi.Ayrıca gömülü kızılötesi teknolojisini kullanarak savaş başlığını hedefe yaklaştığında patlatabilir.
Edinilen bilgiye göre, başıboş mühimmat hedef bulana veya yakıtı bitene kadar uçmaya devam ediyor.
358, İran'da yerel olarak üretiliyor ve savaşta ölçeğin uçlarını değiştiren gelişmiş yetenekleriyle öne çıkıyor.
Yemen'de Suudi insansız hava araçlarına karşı etkinliğini ve güvenilirliğini kanıtlayan 358, bölgedeki Amerikan Pentagon uçaklarına karşı tehdit olarak ortaya çıktı. Hizbullah da 358'i İsrail insansız hava araçlarına karşı kullanarak etkinliğini sergileyerek Ortadoğu'nun en ileri teknolojisi haline getirdi.
8 Nisan'da Hizbullah, Elbit-Systems tarafından üretilen Hermes 900 drone olarak da bilinen İsrail Kochav insansız hava aracını, iddiaya göre 358 insansız hava aracı kullanarak düşürmeyi başardı ve "İsrail"e ordu insansız hava araçlarının bağışık olmadığını hatırlattı.
358 füzesi
"358" füzesi İran tarafından geliştirilen başıboş , karadan havaya bir füzedir . "358" füzelerin çoğunluğu, 2015'ten bu yana Yemen'e uygulanan BM Güvenlik Konseyi silah ambargosunun (BMGK Güvenlik Kararı 2216) bir parçası olarak Husi güçlerine yasadışı silah sevkiyatında ele geçirilenler sırasında ele geçirildi .
Yemen'de Saqr (Hawk) veya SA-67 sistemi olarak da bilinen İran yapımı 358 füzesi, elektro-optik savaş başlığına sahip gelişmiş bir uçaksavar önleyicisidir. Yair Ramati ve Yaakov Lappin, İsrail Alma araştırma merkezinin internet sitesinde yayınlanan bir makalede İran'ın bu yeni yeteneğini anlatıyor. Yair Ramati, füze savunma sistemlerinin geliştirilmesinden, üretilmesinden ve İsrail Devletine tesliminden sorumlu Savunma Bakanlığı kurumu olan İsrail Füze Savunma Örgütü'nün eski Direktörüdür. Yaakov Lappin, Alma Merkezi'nde araştırma görevlisi ve Miryam Enstitüsü'nde kurum içi analisttir.
İki uzman, bu silah sisteminin ilk kez 2019 yılında İran tarafından ortaya çıkarıldığını yazıyor. İsrailli uzmanlara göre jet motorlu bu eşsiz silah, aralarında Amerikan MQ-9 Reaper'ının da bulunduğu İHA'ların Yemen üzerinde düşürülmesinde etkili oldu.
İran'ın 'Gazze' çok maksatlı insansız hava aracı Katar fuarında dünyanın dikkatini çekti
İran İslam Cumhuriyeti'nin savunma sanayisi, ekonomik ve mali faktörlerin telaşı nedeniyle, en üst düzey yabancı donanım, silah ve sistemleri daha düşük maliyetlerle tersine mühendislik yapma becerisiyle dikkat çekiyor. Buna, sektörün ağırlıklı olarak kamu kurumlarıyla ilişkili olması ve temel bileşenlerin yerel olarak üretilmesi de dahildir.
İran haber ajansı ISNA'nın bir raporu, İran'ın saatte 6.125 kilometre ile saatte 17.151 kilometre (Mach 5-14'e eşdeğer) arasında değişen hızlara sahip dokuz tür füzeye sahip olduğunu ortaya çıkardı .
Raporda bu menzillerin "İsrail"i hedef alabileceği vurgulandı.
Raporda ayrıca şu İran balistik füzelerinin ayrıntılarını içeren bir infografik yer aldı: Siccil, Kheibar, Emad, Shahab-3, Ghadr, Paveh, Fattah-2, Kheibar Shekan ve Haj Qasem.
Güncellenme Tarihi : 13.4.2024 12:50