Gündem
  • 18.9.2024 15:31

İranlı diplomat : İsrail sayesinde Türkiye, Mısır, İran ve S.Arabistan arasında ittifak oluştu

İranlı diplomat: Bölgedeki olaylar İran, Mısır, Türkiye ve Suudi Arabistan arasında ittifak oluşturdu..

Mısır'daki İran Çıkarları Bölümü başkanı Muhammed Hüseyin Soltanifard bugün Pazar günü, bölgesel krizlerin İran, Mısır, Türkiye ve Suudi Arabistan arasında belgelenmemiş bir ittifakın oluşmasıyla sonuçlandığını doğruladı.


Soltani, Pazar günü İran haber ajansı ISNA'ya yaptığı açıklamada, Gazze savaşı başta olmak üzere bölgede yaşanan gelişmelerin ve krizlerin boyutunun, bölgesel güçler arasında bu ittifakın kendiliğinden oluşmasına yol açtığını belirterek, bu işbirliğinin meyvesinin de şu olduğunu vurguladı: Kronik bölgesel krizlerin çözümü için ortak çabalar.

İran ile Mısır arasındaki yoğun ve yakın istişarelerin, krizin ağırlaşmasından ve topyekun savaştan uzak, Gazze, Lübnan ve Kızıldeniz'deki savaş atmosferinin sınırlandırılmasına katkıda bulunduğunu belirtti.

İranlı diplomat, Kahire'nin, İsrail'in 2 milyon Filistinliyi zorla Sina çölüne tahliye etme, Gazze'yi işgal etme, gaz kaynaklarına el koyma yönündeki girişimlerini reddetme ve karşısında durma politikası ve yaklaşımının yanı sıra, kalan işgal güçlerini de reddetmesinin olduğunu sözlerine ekledi. Philadelphia (Salaheddin) geçiş kapısı, Gazze halkına yönelik korkunç saldırılar ve Amerika ve Batı'dan gelen yardım akışına rağmen zafer ilanı Tel Aviv'in hedeflerine ulaşmasını engelledi.

Bölgesel güçler arasındaki bu düzeydeki işbirliğinin, yakın gelecekte Yemen krizine çözüm, birleşik bir Suriye'de istikrar ve güvenliğin geri dönüşü, Tahran-Manama ilişkilerinin normalleşmesi, yeni cumhurbaşkanının seçilmesi gibi gelişmelerin habercisi olacağını ifade etti. Lübnan ve Irak'ın bölgesel ve ikili ilişkilerdeki konumunun refahı ve güçlenmesi.

Soltani, bu gelişmeler ışığında, Sudan savaşı çıkmazının, Libya'daki gerilimin çözülmesi ve her biri Batı Asya bölgesi ve işgal altındaki Filistin topraklarıyla bağlantılı olan Etiyopya ile Mısır arasındaki Rönesans Barajı krizinin barışçıl bir şekilde çözülmesi gerektiğini kaydetti. Bir şekilde kapsamlı bir uzlaşı ile gündeme gelecektir.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce İsrail'in Gazze ve Ramallah'ı “işgal etmekle” yetinmeyeceğini, sıranın Suriye ve Lübnan gibi diğer ülkelere de geleceğini doğrulamış ve Türkiye-Suriye-Mısır ekseninin kurulmasından bahsetmişti .

Erdoğan, Mısır ile Türkiye ilişkilerinde başlatılan yeni aşamanın Gazze ve Filistin'in yararına olacağını vurguladı .

Türkiye'nin, yaklaşık bir yıldır devam eden, aralarında çocuk, genç ve yaşlıların da bulunduğu 41 bin kişinin hayatına mal olan İsrail'in işgal ve soykırım politikasının sona erdirilmesi için Türkiye'nin her platformda çaba göstermeye devam edeceğini vurguladı.

Kahire Üniversitesi Siyaset Bilimi Profesörü Nourhan Al-Sheikh, Türkiye cumhurbaşkanının Mısır, Türkiye ve Suriye'yi kapsayan üçlü bir eksen oluşturma yönündeki konuşmasını, Türkiye ile Suriye arasındaki mevcut koşullar ve aralarındaki yabancılaşma ışığında doğrulamanın zor olduğunu söyledi. Bu saldırılar, Suriye'nin Mart 2011 ortasında askeri müdahalede bulunup kuzeybatı ve doğu Suriye'deki bölgelerin kontrolünü ele geçirmesinden önce tanık olduğu halk protestolarının ardından Ankara'nın Suriye muhalefetine verdiği destek nedeniyle yaklaşık 13 yıl sürdü.

Türkiye Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan Türkiye-Mısır-Suriye ittifakı ekseninin önemine ilişkin Nourhan Al-Sheikh, Suriye'nin İsrail ile çatışmada ana cephelerden biri olduğunu ve bu cephelerin (Mısır, Ürdün, Suriye, Lübnan, ve Filistin) ve İsrail tehditlerine karşı koymada Suriye'nin rolü çok önemli, dolayısıyla Mısır-Türkiye koordinasyonu var. Bu dönem, bu tehditlere karşı koymak için güçlü bir cephe ve temel bir eksen oluşturacak.

Kaynak: ISNA + RT



 

Güncellenme Tarihi : 18.9.2024 15:36

İLGİLİ HABERLER