İŞ ARKADAŞINIZ BİR CADI MI: İŞTE DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER!.
Günde en az 8 saatimizi geçirdiğimiz iş arkadaşları zaman zaman bir cadıya dönüşebilir. Kişisel zaaf ve sorunları sizin masanıza kadar uzanabilir.Kıskançlıklar, çekememezlikler, dedikodular ve Bizans oyunları alır başını gider. Cennet bir anda cehenneme çevrilir, ne enerji kalır ne sinerji. Ancak her şeyin bir çaresi, her cadının bir panzehiri vardır, unutmayın!
HAKKINIZDA DEDİKODU
MU YAPILIYOR Siz siz olun ve bir an evvel bu konuda konuşun. Yoksa dedikodular genişleyip etrafa iyice yayılır ve gerçekmiş gibi gösterilir. Sonunda da öyle kalır ve herkes doğru oladuğuna inanır. Konuyu doğrudan konuşun. Örneğin; “duydum ki hakkımda konuşuyor musşunuz...” diye başlayın söze. Böyle bir konuşmanın üzerine genellikle dedikoducular susacaktır. Böylece de hakkınızdaki olmadık söylentilere son vermiş olacaksınız.
OMUZLARINIZDA ÇOK FAZLA İŞ YÜKÜ MÜ VAR?
Önce kendinize işlerin size neden fazla geldiğinin bir açıklamasını yapın. Örneğin özel yaşamınızda problemler yaşıyorsanız, stres ve üzüntü içindeyseniz bunu patronunuza çok detaya girmeden açıklayıp, bir iki hafta daha erken çıkmak istediğinizi dile getirin. Ancak size çok yüklenildiğini düşünüyorsanız, patronunuza somut bazı fikirler önerip, teklifler yapın.
HIRÇIN BİR İŞ ARKADAŞIYLA NASIL BAŞEDEBİLİRSİNİZ?
Birlikte çalışmayı bir meydan okuma olarak görün. Kendinizi savunmayı ve anlaşmazlık durumlarında hemen konuşmayı öğrenin. Psikolojiden bir öneri; örneğin çalışma arkadaşınız size yardım ettiğinde yani hoşunuza giden davranışlar durumunda bunu övün, hoşunuza gitmeyen ve istenmeyen davranışlara da tepki verin.
MASA ARKADAŞINIZ ÖZEL TELEFON GÖRÜŞMELERİNİ SESLİ Mİ YAPIYOR?
Masalarınızın arasına konabilecek bir paravan veya panel bu işe kesin çözüm getirebilir. Ancak bunların hiçbiri yardımcı olamıyorsa, şefinize gidip durumu şikayet etmeden anlatıp, isteğinizi dile getirin. Sonuçta söz konusu olan iş konsantrasyonunuz ve bunun sonucunda da şirketin verimliliği. Önemli nokta: Problemi anlatırken iş arkadaşınızı şikayet etmeyin, sadece problemi dile getirin.
PATRONUNUZ SÜREKLİ YARALAYICI VE KIRICI YORUMLARDA MI BULUNUYOR
Bu konuda tek bir şey yardımcı olabilir, o da sitemde bulunmadan doğrudan onunla konuşmak, örnekler vermektir. “Esprileriniz güzel ancak zaman zaman söylediklerinizden alınıyorum, örneğin...” gibi cümlelerle olayı kendisine anlatabilirsiniz. Ayrıca iyi bir performans karşısında patronunuzdan takdir edici sözler de duymak istediğinizi ima edin.
İŞ ARKADAŞINIZ OFİS KURALLARINI ÇİĞNİYOR?
İkiniz de belirli kurallara uymayı deneyin. Örneğin iş arkadaşınız yarım saatte bir üçer dakika olmak üzere pencereleri açıp hava alsın. Siz de onun söylediği bazı kurallara uyun. Ancak eğer uymamamakta diretirse odalarınızı değiştirmekten başka yapacak bir şey kalmıyor.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:14