Ekonomi
  • 1.4.2011 10:09

İŞ’TE ÖZİNCE BAŞKAN, BALİ GENEL MÜDÜR OLUYOR

İş Bankası Genel Müdürü, TBB Başkanı Özince, nisanda bu görevlerini bırakıyor. Özince, bankanın Yönetim Kurulu Başkanı olurken, yeni genel müdür olarak ise Adnan Bali üzerinde karar kılındığı öğrenildi

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, aldığı sürpriz bir kararla ‘Genel Müdürlük’ ve ‘Türkiye Bankalar Birliği (TBB)’ Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini bırakıyor. Son günlerde yaptığı açıklamalarla, hükümet ve Merkez Bankası’nın bankacılık sektörüyle ilgili aldığı tedbirlere sert çıkan Özince, ayrılık kararını bankanın dünkü genel kurul toplantısında açıkladı. “Biz şube müdürünü yönetim kurulu üyesi yapabilen bankayız. Dolayısıyla şu anda içimizden 50 tane genel müdür adayı çıkarabiliriz” diyen Özince, yeni atamayla ilgili tarih konusunda, “Nisan ayı içinde belli olur” dedi.
Bankacılık kaynaklarından edinilen bilgilere göre, yeni Genel Müdür seçilmek için en kuvvetli isimler, İş Bankası’nın genel müdür yardımcıları Aykut Demiray (57) ile Adnan Bali (49) olarak öne çıktı. Bir sürpriz gerçekleşmediği takdirde, daha genç olan Adnan Bali’nin genel müdürlüğe getirilmesinin kararlaştırıldığı öğrenildi.
1986 yılında İş Bankası’nda çalışmaya başlayan Bali, 2006 yılından beri İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyor. Ersin Özince’nin ise bundan sonra İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapacağı belirtiliyor.
TBB Başkanlığı ile ilgili seçimin ise mayısta yapılacağı, buna karşılık nisan ayında Ersin Özince’nin ayrılığıyla birlikte TBB’nin de bu atamayı erkene çekebileceği belirtiliyor. Burada öne çıkan senaryolara bakıldığında yeni atamanın Garanti Bankası, Akbank veya bir kamu bankası cephesinden gelebileceği ifade ediliyor. İş Bankası’nın yeni genel müdürünün de bu görevi devam ettirmesi gündemde.

Genç adayı işaret etti
Dünkü toplantıda genel müdürlük görevini bırakması gerektiğini ifade eden Özince, şunları söyledi: “Benden sonra kim gelecek? Pek tabii ki, genel müdür yardımcısı arkadaşlarım değil sadece, iştiraklerimizin başında dahi bizim çok yetiştirdiğimiz elemanımız var. Biz şube müdürünü yönetim kurulu üyesi yapabilen bankayız. İçimizden 50 tane şu anda genel müdür adayı çıkarabiliriz. ‘2 kişi, 3 kişi, şu olur, bu olmaz, o yaşlı, bu genç...’ Yaş konusunda şöyle bir hikâye anlatayım: Ben Genel Müdür olduğumda Cemal Kutay beni aradı. ‘Atatürk’ün ruhu şad oldu’ dedi. ‘Neden efendim?’ dedim. ‘Siz genç yaşta genel müdür oldunuz. Atatürk, Celal Bey ayrıldıktan sonra İş Bankası’nın başına kimseyi beğenmedi. Genç olacak, diye tutturmuş’ dedi.”

Bali 25 yıldır İş Bankası’nda
İş Bankası’nın yeni genel müdürü olması beklenen Adnan Bali, 1962 İslahiye doğumlu. ODTÜ İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü mezunu olan Bali, Hazine kökenli bir isim. 1986’da İş Bankası Teftiş Kurulu Başkanlığı’nda müfettiş yardımcısı olarak göreve başlayan Bali, bankanın çeşitli birim ve şubelerinde uzun yıllar görev aldı. 2006’da genel müdür yardımcısı olarak atanan Bali son olarak Ticari, Kurumsal ve KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görevini sürdürüyordu.

CHP’nin önerdiği 4 üye belli oldu
Dünkü genel kurulda İş Bankası’nın yeni yönetim kurulu belirlendi. Görev süreleri sona eren üyelerin yerine, Ersin Özince, Fevzi Onat, Aynur Dülger Ataklı, Savaş Taşkent, Füsun Tümsavaş, Hasan Koçhan, Hüseyin Yalçın, Aysel Tacer, Mustafa Kıcalıoğlu ve Mete Başol seçildi. Yönetim Kurulu, önümüzdeki günlerde iş bölümünü belirleyecek.
İş Bankası’nın ortaklarından CHP, yönetim kurulu için dört isim önerisinde bulunma hakkına sahip. Yönetim kuruluna CHP önerisiyle seçilen isimlerin Mete Başol, Mustafa Kıcalıoğlu, Aynur Dülger Ataklı ve Hüseyin Yalçın olduğu belirtiliyor.
Mustafa Kıcalıoğlu Yargıtay 4. Hukuk Dairesi Başkanlığı görevinden şubat ayında emekli oldu. Aynur Dülger Ataklı, Hazine Müşavirliği ile Mülkiyeliler Birliği Danışma Kurulu üyeliği görevlerinde bulundu.
Mete Başol ise Bankers Trust Deutsche Bank’ta Genel Müdürlük, Kamu Bankaları Yönetim Kurulu Murahhas Azalığı ve Dedeman Holding Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde yer aldı.

Özince’nin kararı CEO’ları üzdü
Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen: Üzüldüm bu karara. Benim patronluğumu da yapmış bir insandır. Aile dostumdur. Bankalar Birliği Başkanlığı görevini bırakmasına çok üzüldüm. Onun döneminde bankalar çok önemli projelere imza attı. Ancak aramızdan tamamen ayrılmamış olmasına da sevindim.
Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar: Çok değerli bir çalışma arkadaşımız aramızdan ayrılıyor. Çok üzüldüm. İnşallah yine sektörde kalmaya devam eder. Bankalar Birliği Başkanlığı için adaylar çıkacaktır. Burada bugüne kadar oybirliğiyle kararlar alındı. Bundan sonra da öyle olacağını düşünüyorum.

İş’in 2010 yılı kârı yüzde 25.7 artışla 2.98 milyar TL’ye çıktı
- İş Bankası 2010 yılında net kârını bir önceki yıla göre yüzde 25.7 artırarak 2 milyar 982 milyon TL’ye çıkardı.
- Banka toplam aktiflerini 131.8 milyar TL düzeyine ulaştırırken, özkaynaklarını yüzde 26.1 büyüterek 17 milyar TL seviyesine taşıdı.
- İş Bankası’nın bu dönemde toplam kredileri yüzde 32.9 artışla 64.2 milyar TL’ye oldu. Toplam mevduatı ise yüzde 22.3 yükselişle 88.3 milyar TL seviyesinde gerçekleşti.
- 2010’da yurt içi şube sayısını 49 artırarak bin 127’ye ulaştıran İş Bankası, 2 bin 303 kişi işe aldı. Böylece toplamda istihdam sayısı 23 bin 944 oldu.
- 2010 sonu itibariyle bankanın sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 17.5, ana sermaye rasyosu ise yüzde 15.7 seviyesinde gerçekleşti.

İŞ BANKASI’NDA ORTAKLIK YAPISI
- Munzam Sandık Vakfı: Yüzde 39.29
- Atatürk Hisseleri (CHP): Yüzde 28.09
- Halka açık pay: Yüzde 32.62

13 yıldır İş’te Genel Müdür, TBB’de Başkan

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, 13 yıldır sürdürdüğü Genel Müdürlük ve Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini bırakıyor. 1953 Havran doğumlu Özince, 1975’te ODTÜ İdari İlimler Fakültesi İşletme Bölümü’nü bitirdikten sonra Türkiye İş Bankası’nda stajyer müfettiş yardımcısı olarak işe başladı. 1994’te genel müdür yardımcısı, 1998’de genel müdür vekili oldu. 28 Ekim 1998’de de Türkiye İş Bankası’nın 15. genel müdürü ve aynı zamanda TBB Yönetim Kurulu Başkanı oldu. TBB Başkanlığı’nı 1998-2000 arası ve 2002’den bugüne yaptı.
Ayrılıkta en büyük destekçi annesi oldu
İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, kendisinin verdiği bu kararda en büyük destekçinin annesi olduğunu söyledi. Emekli olmayacağını ifade eden Özince, “Henüz istifamı vermiş değilim. Bu kararı veren benim. Bu kararımda en büyük destekçim de annem. Eşim, çocuklarım ve babam müteredditti. Annem destek verdi, öbürleri de kabul edecekler. Türkiye Bankalar Birliği Başkanlığı’ndan da ayrılmam gerekiyor. Oraya da banka Genel Müdürlüğü sıfatıyla seçiliyorsunuz” dedi.
Özince, bir soru üzerine, “Hemen keçi çiftliği kurmak istiyordum. Ancak hemen bankacılık sektöründen ayrılma dediler” diye konuştu.

‘Bütün dersler pekiyi, öğrenci mutsuz...’
Ersin Özince, Merkez Bankası’nın piyasayla ilgili aldığı önlemlerin muhakkak doğru adımlar olduğunu belirterek, “Fakat ne kadar, ne zaman? İlaç burada, bunun hepsini bir seferde içerseniz, su bile olsa tıkar. Hastanın sağlıklılığı kendini toparlayabilecekse mümkünse az ilaç kullanmakta fayda var” dedi.
Genellikle her işin görevlisinin “ben işimle ilgiliyim, kendi işimi yaparım” yaklaşımı sergilediğini ifade eden Özince, “İyi ama bir ülkenin karnesi sadece şu iş, bu işle bitmiyor. Karneyi alanın da mutlu olması lazım. Bütün dersler pekiyi, ama öğrenci mutsuz, sağlıksız...Olmaz ki... Cari açıkla ilgili konuyu çok abartmadan, ülkenin en büyük sorunuymuş gibi değil de daha ziyade olumlu katkı ağlayarak yönlendirmemizde yarar olduğu kanaatindeyim” diye konuştu.

‘Merkez’in ilacı’ çıkışı
Özince, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Cari açığın azaltılmasıyla ilgili munzam karşılık politikaları... Tartışmasız doğru. Merkez Bankası’nın piyasayla ilgili aldığı önlemler vesaire. Fakat ne kadar, ne zaman? İlaç burada, bunun hepsini bir seferde içerseniz, su bile olsa tıkar. Bir atımlık ilacınız varsa... Hastanın sağlıklılığı kendini toparlayabilecekse mümkünse az ilaç kullanmakta fayda var. İlaç kullanılırsa ne olur? Yan etkileri olur.”

KADİFE ŞAHİN /MİLLİYET

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 18:56

İLGİLİ HABERLER