Bilim
  • 29.1.2008 14:57

ISI ENERJİSİNDE YENİ BULUŞ: HİBRİT ISI MADDESİ

Verilen bilgiye göre buluşla, moleküler yapıda saklı olan enerji paketçikleri düşük bir elektrik enerjisiyle harekete geçirilip beklenenden yüksek ısı sağlanıyor.
      Funika Holding Yönetim Kurulu Başkanı Osman Nuri Sözkesen, Denizli Gazeteciler Cemiyetinde (DGC) düzenlediği tanıtım toplantısında, son dönemde yenilikçi ürünleriyle sık sık kendinden söz ettiren Funika’nın yeni buluşuyla termodinamik yasalarında yeni bir dönem açacağını söyledi.
      Funika Holding bünyesinde 8 yıl önce kurulan Ar-Ge bölümünün başarılı çalışmaları sonucu maddelerin yapısal özelliklerinin değiştirilebileceğinin ortaya çıktığını belirten Sözkesen, "Bu çalışma sonucu Hibrit Isı Maddesi adlı yeni nesil akıllı madde icat edildi" dedi.
      "Hibrit Isı Maddesi"ne elektrik enerjisiyle yüksek miktarda ısı enerjisi elde edildiğini iddia eden Sözkesen, şunları kaydetti:
      "Yeni geliştirdiğimiz yaklaşımla maddelerin içinde var olan ve saklı olan enerji paketçiklerini ortaya çıkarıyoruz. Meydana getirdiğimiz Hibrit Isı Maddesi adlı kimyasal bileşim, ısı sektöründe büyük bir devrim yaratacak. Dünyada su buharının sanayide kullanılması veya transistörün bulunmasıyla nasıl büyük bir gelişim ve değişim olmuşsa, ısı sektöründeki bu buluş, ısı enerjisi elde etme tekniği bakımından dünyada yeni bir çağ başlatacaktır.
      Bu teknolojiyle üretilen kimyasal karışımın en önemli özelliği, minimum elektrik enerjisiyle istenen düzeyde yüksek sıcaklıkların elde edilmesi ve yüksek kalorinin sağlanmasıdır. Bu teknoloji moleküler yaklaşıma dayanılarak geliştirilmiştir. Bu bileşimin temeli ise bileşim içindeki elementlerin etkilendirilmesidir. Bu etkilendirme sonucunda oluşan ısı maddesi düşük güçteki etkileşime süratli ve yüksek tepkilerle cevap vermektedir." Madde sayesinde az miktarda elektrik enerjisi kullanarak, yüksek ısı enerjisi üretmenin mümkün olduğunu vurgulayan Sözkesen, kullanılan elementlerden oluşan yeni bileşimin, elektrik enerjisi ile çevreye yüksek ısı enerjisi aktardığını, melez maddenin aldığı elektrik enerjisini ısıya çevirerek içerisinde depolaması nedeniyle düşük voltajla kolayca çalışabildiğini savundu.
     
     MADDENİN KULLANIM ALANLARI
      FUNİKA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Sözkesen, buluşlarının kullanım alanlarının çok çeşitli olduğunu ifade ederken, maddenin kaplama malzemesi olarak da kullanılabilineceğini söyledi.
      Yüksek ısıya dayanıklı seramik cam plakalar, panolar, quartz cam plakalar ve panolar, mermer plakalar, toprak ve seramik plakalar ve panolar, kumaşlar ve derilerin bu malzemeyle kaplanabileceğini belirten Sözkesen, şöyle devam etti:
      "Kullanılmakta olan rezistans tel ve çubukları bu maddeyle değiştirilebilir. Bu tür bir değişim ile ısıtma verimliliği yaklaşık iki katına çıkmaktadır. Konutların ve ofislerin ısıtılmasında, su ve yağın ısıtılmasında, rezistans kullanılan hava, su ve yağın ısıtılması prensibine dayalı elektrikli ev ve ofis aletlerinde, seramik ve rezistans kullanılan mutfak araç ve gereçlerinde, sanayide suyun ve yağın ısıtılması ve su buharı elde edilmesinde, maden eritmede, termik santrallerde su buharı elde edilmesinde, kat kalorifer ve kazanlarının ısıtılmasında, yollarda buzlanmanın önlenmesinde, seraların su ile ısıtılmasında, ekmek fırınlarında, giysilerin bu madde ile kaplanarak ısıtılmasında, çadır kumaşlarının ısıtılmasında ayakkabı ve botların ısıtılmasında taşıtlarda düşük voltaj desteği ile koltukların ısıtılmasında kullanılabilir. Bu akıllı maddede radyoaktif maddeler mevcut değildir ve çevre kirliliği yoktur."
     
     EKONOMİYE KATKISI
      Sözkesen, madde sayesinde, enerji üretim teknolojilerinde, haberleşme, bilgisayar sistemleri, uzay ve havacılık alanları, madenlerin ekonomik işlenmesi gibi daha bir çok konuda yeni bir dönemin başlayacağını öne sürdü.
      Geliştirilen maddenin konut ve ofis sektörünün yanı sıra sanayi alanda da kullanılabileceğini dile getiren Sözkesen, "Sadece konut ve ofis sektöründe bu malzeme kullanılarak yapılacak yıllık tasarruf Türkiye için yaklaşık 1 milyar YTL, dünya için ise 100 milyar dolar civarında.
      Sanayi uygulamasına geçildiğinde de Türkiye’de az 10 milyar YTL, dünyada ise yıllık 1 trilyon dolar tasarruf demektir" diye konuştu.
      Sözkesen, tanıtımına yapmak için beraberinde getirdiği yaklaşık 300 gramlık maddenin maliyetinin ise 10 YTL olduğunu sözlerine ekledi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 14:06

İLGİLİ HABERLER