Gündem
  • 2.7.2024 11:38

İşkence altındaki Filistinli hastane müdürünün serbest bırakılması İsrail'i karıştırdı

Muhammed Ebu Saamiya'nın serbest bırakılması İsrail'i karıştırdı

 İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki Şifa Hastanesi Müdürü Muhammed Ebu Silmiyye'yi serbest bırakması İsrail'i karıştırdı. Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, Shin Bet direktörü Ronen Bar'ın görevden alınmasını talep etti.

Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, Şifa Hastanesi müdürünün de aralarında bulunduğu 55 Filistinli tutuklunun serbest bırakılmasının ardından Shin Bet direktörü Ronen Bar'ın görevden alınmasını talep etti.Ben Gvir sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Şifa Hastanesi'nin yöneticisi Muhammed Ebu Silmiyye'nin  serbest bırakılmasını 'pervasızlık' olarak nitelendirdi ve Başbakan, Savunma Bakanı ve Shin Bet'in kabinenin pozisyonlarıyla çelişen politikalar yürütmeyi durdurması gerektiğini söyledi.

Times of Israel Başbakan Binyamin Netanyahu'nun konuyla ilgili soruşturma talimatı verdiğini öne sürerken, eleştirilere cevap veren Shin Bet, İsrail hapishanelerinde yer olmaması nedeniyle mahkumları Gazze Şeridi'ne geri göndermek zorunda kaldıklarını vurguladı.

İsrail güçleri, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yer alan Gazze kentindeki Şifa Hastanesi Müdürü Muhammed Ebu Silmiyye'yi 23 Kasım 2023'te alıkoymuştu.

Serbest bırakılmasının ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Ebu Silmiyye, "İsrail işgal hapishanelerindeki esir ve mahkumlar, Nekbe'den (Büyük Felaket) bu yana Filistin tarihinde görülmemiş bir trajediyi yaşıyor." dedi.

"Esirler, işgal hapishanelerinde yiyecek kıtlığı, fiziksel aşağılanma ve işkenceye maruz kalıyor." diyen Ebu Silmiyye, uluslararası toplumun tüm Filistinli esir ve mahkumların serbest bırakılması için kararlı bir adım atması gerektiğini vurguladı.

Serbest bırakılan Filistinli mahkumların korkunç ifadeleri... ve Hamas, uluslararası topluma tutukluları korumak için müdahale etme çağrısında bulundu

İsrail işgali tarafından bugün 1 Temmuz 2024 Pazartesi günü serbest bırakılan Gazze Şeridi'ndeki Filistinliler, İslami Direniş Hareketi tarafından gözaltında tutuldukları süre boyunca işgalci askerler tarafından maruz kaldıkları kötü muamele vakalarıyla ilgili korkunç ifadeler verdi. Hamas, uluslararası topluma tutukluları korumak için müdahale etme çağrısında bulundu.

Gazze'deki El-Şifa Tıp Kompleksi'nin müdürü Muhammed Ebu Salamiya, tahliyesinin ardından yaptığı ilk açıklamada, "tutukluların her türlü işkenceye maruz kaldığını, çok sayıda tutuklunun sorgu merkezlerinde öldüğünü" söyledi.

İsrail güçleri bugün Gazze Şeridi'nde aralarında Ebu Salmiye'nin de bulunduğu 50 tutukluyu serbest bıraktı. Ebu Salmiya, "Tutuklulara karşı işlenen bir suç var. Onlarca tutuklu fiziksel ve psikolojik işkencenin tadına varıyor. Bazıları sorgu bodrumlarında şehit oldu. "


Serbest bırakılan mahkumlardan Faraj Al-Samuni ise, tutukluların işgal gözaltı merkezlerinde zor koşullardan muzdarip olduğunu belirterek, tutukluların "gece gündüz darp edildiğini" kaydetti.

Al-Samuni şöyle devam etti: "Hastalıklar mahkumlar arasında yayıldı. Her çadırda 30 mahkum var ve bize sağlanan yiyecek çok az, gençlerin çoğu oruç tutuyor ve yemek yemiyor."

"Cezaevlerinde Al-Awda Hastanesi Müdürü Dr. Ahmed Muhanna, Dr. Abu Yaqoub Mehdi ve Dr. Ayman Skafi'nin de bulunduğu sağlık ekiplerinden tutukluları gördüğünü" ifade etti. Allah onların yardımcısı olsun. Sadece Allah'ın bildiği bir azap."

Bu arada Gazze Avrupa Hastanesi ortopedi bölümü başkanı Dr. Bassam Miqdad, İsrail hapishanelerinden serbest bırakılmasından saatler sonra Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "mahkumların dış dünyadan tamamen izole edildiğini" söyledi.

Mekdad, Anadolu'ya şunları ekledi: "Serbest bırakılmamızın, esir takası anlaşması ve Gazze'deki ateşkesin bir parçası olduğuna inanıyorduk."
Mikdad, şunları ekledi: "Bir cezaevinden diğerine nakledilirken bazı haberler duyardık, bazıları da nakil sırasında başka bir mahkûma sorabilecekleri bir soru nedeniyle işkenceye ve sorguya maruz kalıyordu."

Hamas yorum yaptı

Bu bağlamda Hamas hareketi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Faşist işgal ordusu tarafından serbest bırakılan tutukluların bugün ortaya çıktıkları durum ve bariz zayıflık, fiziksel ve psikolojik yorgunluk belirtileri, Açık işkence izleri ve trajik koşullar hakkında verdikleri korkunç ifadeler.” Gazze Şeridi'nden kaçırılanlar işgal gözaltı merkezlerinde neler yaşıyor?

Açıklamada, tüm bunların "tüm insani yasalara meydan okuyan ve hiçbir caydırıcı bulamadan her gün tanımlanan savaş suçlarını işleyen faşist işgal hükümetinin suç niteliğindeki davranışlarını doğruladığı" ifade edildi.

Açıklamaya göre, "Gazze Şeridi'nde savunmasız sivillere karşı devam eden ve her sınırı aşan bu suçlar, işgal zindanlarındaki tutsaklar ve onun terör ordusunun gözaltı merkezlerindeki tutukluların maruz kaldıkları şeyler gerçekleştirilmektedir. İşgal hükümetinin Filistin halkımızı hedef alma ve yok etme yönündeki faşist politikası kapsamında, "Uluslararası yasaların açık ihlaline suç ortağı olan Amerikan yönetimi tarafından tamamlandı" kisvesi altında aldığı bir kararla.

Güncellenme Tarihi : 2.7.2024 12:43

İLGİLİ HABERLER