İspanya, Gazze soykırımı davasına müdahil olma talebinde bulundu…
İspanya'dan İsrail'e karşı yeni adım! Müdahil olacaklar
İspanya, Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'in Gazze'de soykırımla suçlandığı davaya müdahil olacağını duyurdu.
İspanya, Güney Afrika'nın İsrail'e karşı UAD'de açtığı Gazze soykırımı davasına müdahale etme talebinde bulundu…
Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares Perşembe günü yaptığı açıklamada, İspanya'nın, İsrail'in Gazze'deki eylemlerine karşı Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) Güney Afrika'nın açtığı soykırım davasına müdahale talebinde bulunduğunu söyledi.
İspanya, geçtiğimiz hafta İspanya ve Norveç'le birlikte resmi olarak Filistin devletini tanıyan İrlanda da dahil olmak üzere müdahale etmek istediklerini söyleyen az sayıdaki diğer ülkeler arasında yer alıyor.
Albares, Madrid'in İsrail'e Gazze'nin güneyindeki Refah'taki askeri operasyonunu durdurma emri de dahil olmak üzere tedbirlerin uygulanmasında UAD'yi desteklemek istediğini söyledi ancak talep edilen müdahalenin neleri içereceğine dair çok az ayrıntı verdi.
"Uluslararası hukuka bağlılığımız, mahkemeyi çalışmalarında destekleme ve Birleşmiş Milletler'i güçlendirme arzumuz nedeniyle bunu yapıyoruz (müdahale talebinde bulunarak), mahkemenin sistemdeki maksimum tüzel kişilik rolünü destekliyoruz." Madrid'de bir basın toplantısında konuştu.
"Barışın tesisi için Refah'ta askeri operasyonların durdurulması, insani yardımların girişindeki engellerin kaldırılması ve sivil altyapının tahrip edilmesi başta olmak üzere ihtiyati tedbirlerin uygulanması konusunda mahkemeye destek vermek istiyoruz. "
ICJ, devletler arasındaki anlaşmazlıklarla ilgilenmek üzere 1945'te kurulan Birleşmiş Milletler'in en yüksek yasal organıdır.
ICJ yargıçlarının geçen ay İsrail'e Refah'a yönelik askeri saldırıyı derhal durdurma emri, Güney Afrika'nın İsrail'i soykırımla suçlayarak dava açma kararının ardından dönüm noktası niteliğinde bir acil durum kararıydı.
İsrail, mahkemede Gazze'deki operasyonlarının meşru müdafaa olduğunu ve 7 Ekim'de İsrail'e saldıran Hamas militanlarını hedef aldığını öne sürerek davadaki soykırım suçlamalarını defalarca reddetti. İsrail, Refah'taki Hamas savaşçılarının kökünü kazımaya çalıştığını söylüyor. REUTER
DAVA NE ZAMAN AÇILDI?
Güney Afrika tarafından 29 Aralık’ta açılan davada, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki eylemlerinin "soykırım niteliğinde" olduğu vurgulandı. Dava dilekçesinde, İsrail’in "Gazze'deki Filistinlileri daha geniş bir ulusal, ırksal ve etnik grubun parçası olarak yok etmeye yönelik özel bir niyete" sahip olduğu savunuldu.
İsrail'in, BM Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiğini belirten Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonlarının derhal askıya alınması için, ihtiyati tedbir kararı çıkarılmasını istedi. Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail hükümetinin Gazze’deki uygulamalarını kendi ülkesindeki “apartheid (ırk ayrımcılığı) rejimiyle” kıyaslıyor.
DAVAYI NEDEN GÜNEY AFRİKA AÇTI?
Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, İsrail hükümetinin Gazze’deki uygulamalarını Güney Afrika apartheid rejimiyle karşılaştırarak, Filistinlilere tam destek vermesinin ardından, her iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler askıya alındı. Güney Afrika, Pretoria’daki İsrail Büyükelçiliği’ni kapattı.
Hem İsrail hem de Güney Afrika, Birleşmiş Milletler (BM) Soykırım Sözleşmesi’ni imzalayan iki ülke olduğu için, Cyril Ramaphosa yönetimi, dava konusunda inisiyatif aldı. Çünkü 1948’de imzalanan BM Soykırım Sözleşmesi, taraf ülkelere "soykırım suçunu önleme ve cezalandırma" yükümlülüğü getiriyor. Güney Afrika yönetimi, bu sözleşmeden doğan yükümlülüğe dayanarak İsrail aleyhine "soykırım" suçlamasıyla dava açtı.
Güncellenme Tarihi : 6.6.2024 15:14