Gündem
  • 17.7.2024 12:47

İsrail 1.500 Filistinlinin cenazesini buzdolabında saklıyor

İşgal, Gazze'de 1.500 Filistinlinin cenazesini alıkoyuyor.. Haaretz: 7 Ekim'den bu yana onları “Sde Teman” gözaltı merkezinde tutuyor.

16 Temmuz 2024 Salı günü Haaretz gazetesi, işgal ordusunun geçen 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ndeki 1.500 Filistinlinin cenazesini "Sde Teman" gözaltı merkezinde tuttuğunu ortaya çıkardı.

Israel holding some 6,000 Palestinian prisoners, 'unlawful combatants' -  Defense News - The Jerusalem Post

İşgal ordusu, İbrani gazetesi konuyu ortaya çıkarmadan önce "Sde Teman"da cesetleri tuttuğunu daha önce açıklamamıştı ancak geçen 10 Ekim'de, komşu yerleşim birimlerinde en az 1.500 Filistinli militanın cesedini bulduğunu iddia etmişti. güney Gazze Şeridi.

Ancak "Haaretz", 7 kişinin gizemli bir şekilde öldürülmesi olayıyla ilgili bir raporda, İsrail bakanlığından ismini vermediği bir yetkilinin "savaşın ilk aylarında kimliği belirlenemeyen cesetlerin bulunduğunu" aktardığını aktardı. bunlar açıkça Araptı."

Yetkili o dönemde şunu ekledi: "Akrabalarından (cesetlerden) hiçbiri polisle onlar hakkında iletişime geçmedi" ve onlar yaklaşık 1.500 Hamas militanının cesedinin tutulduğu Sde Timan askeri üssüne naklediliyor.


Buzdolaplarında saklanır ve sayılarla indekslenir

Gazete ayrıca orada görev yapan ve bu cesetlerle doğrudan ilgilenen isimsiz bir İsrail askerinin, bunların "buzdolaplarında saklandığını ve isimlerle değil numaralarla indekslendiğini" söylediğini aktardı.

Asker ayrıca, "Cesetlerin durumu kötüydü. Bazılarının çürümesi vardı, bazılarının uzuvları kaybolmuştu, bazılarının yüzleri görünüyordu, bazılarının ise görünmüyordu."

Gazete, olaylar sırasında, "Üsteki (Sde Timan) kimliği belirlenemeyen cesetlerin büyük çoğunluğunun Hamas'ın elit kuvvetlerine mensup olduğu ya da onların ardından sınırı geçen Gazzeliler olduğu varsayımı" belirtildi. geçen 7 Ekim'in .

Bu bağlamda gazete, "bu cenazelerin hiçbir zaman katliam (7 Ekim saldırısı) kurbanlarının kimlik tespiti için götürüldüğü Şura Üssü'ne veya otopsi için Adli Tıp Kurumu'na gönderilmediğini" kaydetti.

Ayrıca "İsrailli olma ihtimalini ortadan kaldırmak için tüm cesetlerden DNA örnekleri alındığını ve kayıp İsraillilerin aileleri tarafından sağlanan örneklerle karşılaştırıldığını" belirtti.

İsrail ordusunun şu ifadelerine yer verildi: "Filistinlilerin cenazeleri o günden (7 Ekim) itibaren Sde Timan üssüne nakledildi ve 7 Ekim itibarıyla cenazelerin iadesine ilişkin her türlü karar hükümete ait."

Haziran ayı başında İsrail Yüksek Mahkemesi, Gazze Şeridi'ndeki Filistinli tutuklulara işkence yapıldığı ve öldürüldüğüne ilişkin raporların ardından, beş İsrailli insan hakları örgütünün Sde Teman askeri hapishanesinin derhal kapatılmasını talep eden dilekçesini değerlendirmeye başladı.

27 Ekim'de Gazze Şeridi'nde kara savaşlarının başlamasından bu yana işgal ordusu, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu binlerce Filistinliyi tutukladı. Bunlardan küçük bir kısmı daha sonra serbest bırakılırken, diğerlerinin akıbeti, sistematik işkenceye ilişkin ifadeler nedeniyle hala bilinmiyor. tutuklulara karşı

İşgal hapishanesi yetkilileri 9.000'den fazla Filistinli tutuklunun bulunduğunu tahmin ederken, Gazze'den gelen tutukluların sayısına ilişkin açıklanmış bir sayım yok.

Güncellenme Tarihi : 17.7.2024 12:56

İLGİLİ HABERLER