Gündem
  • 30.11.2023 14:00

İsrail askerlerinin yarısı Gazze'ye savaşmaya gitmek istemiyor

Protesto ve güvensizlik, İsrail birimi savaşa dönmeyi reddetti

İsrail medyası, "ölümcül bir pusuya yol açan bir saldırı sırasında koruma sağlanmaması"nı protesto etmek amacıyla Gazze'deki çatışmalardan çekilen subayların görevden alınması sırasında İsrail güçleri arasında büyüyen güven krizini tartışıyor.

İsrail medyası işgal güçleri içinde bir protesto ve güvensizlik durumunu ortaya çıkardı. Askeri birlikteki askerlerin yaklaşık yarısı savaşa yeniden katılmayı reddetti. Bu gelişme, askeri bölüğün Gazze Şeridi'nde ateş desteği olmadan çatışmadan çekilmeyi seçen iki subayın görevden alınmasına karşı çıkıyor. 

İsrailli internet sitesi Ynet, olayla ilgili raporuna " Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin geri dönmeyi reddetmesi nedeniyle bir bölük komutanı ve yardımcısının sınır dışı edilmesi" başlığını verdi.

İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth'un askeri işler muhabiri Yoav Zeitoun , iki subayın görevden alınmasının ardından askerlerinin yaklaşık yarısının birliğe yeniden katılmadığını doğruladı. Bu subaylar, onlarca astıyla birlikte, onlarca savaşçıyla karşılaştıklarında ateş desteği alamadıklarını ve bunun geri çekilmelerine yol açtığını ileri sürdü .

Zeitoun'a göre soruşturma, saldırı için hazırlıkların yetersiz olduğunu gösteriyor. İsrail ordusunun, kara operasyonu sırasında Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yaşanan çatışmanın ardından hem subayları hem de bölük komutanını ve yardımcısını görevden almayı seçtiğini belirtti. Bu çatışmada askerlere pusu kuran onlarca direnişçiyle karşılaşan kuvvet, gerekli ateş desteğini alamayınca geri çekildi.

Bu alışılmadık olay, bir tarafta bölük komutanları ile onların savaşçıları ve tabur komutanları arasında ciddi bir krizi tetikledi. Bu, bölük askerlerinin neredeyse yarısının birime geri dönmemeyi seçmesiyle sonuçlandı. Zeitoun'un raporunda ayrıntılı olarak belirtildiği gibi tugay, bölük komutanı yerine tabur komutanını desteklemeye karar verdi.

İsrail güçleri arasında strateji başarısızlığı

Tugay görevlileri, gücün "olumsuz koşullar altında bir görev için konuşlandırıldığını", yeterince dinlenmeden Gazze bölgesinde uzun süreli bir operasyona giriştiklerini kabul etti. Olayın tabur içinde gergin bir atmosfer yarattığını kabul ettiler.

Sonuç olarak, çatışmaların ortasında bölüğü yöneten iki subayın yerine taburun aktif çatışmadan dinlenmesi ve yeniden donatılması yönünde bir karar alındı. 

Raporda, aynı taburun geçtiğimiz ay diğer subayların yaralanmasının yanı sıra başka bir subayın savaşta ölümü ve anlaşmazlığın esasının bağlantılı olduğu tabur komutanının yaralanması gibi başka ciddi olaylara da maruz kaldığı belirtildi. 

İsrail kuvvetleri ise devam eden krizi kabul ederek "olayın meydana geldiği şirketteki boşluğu doldurmak için diğer birimlerden askerlerin görevlendirildiğini" doğruladı. Açıklamada bir güven krizinin ortaya çıktığı vurgulandı ve tabur komutanının işgalin gidişatını etkileme yeteneğinin sınırlı olduğu vurgulandı .

Raporda, olayla ilgili daha sonra yapılan soruşturmada, tugayın Gazze Şeridi'nde gerçekleştirdiği ilk operasyonlar arasında yer alan kara harekâtındaki kusurların ortaya çıkarıldığı belirtildi. Soruşturma sırasında şirket güçlerinin ifadelerine yer veren yetkililer, "Bubi tuzaklarının olduğu bir bölgeye girdik ve çok sayıda savaşçı, aralıksız bir yoğunlukla üzerimize aralıksız RPG mermileri ateşledi" dedi.

Güncellenme Tarihi : 30.11.2023 13:13

İLGİLİ HABERLER