Dünya
  • 23.7.2024 10:26

İsrail ekonomisinin can damarı Eilat limanı Yemen operasyonları nedeniyle kapatıldı

İsrail medyası, Yemen'in bölgedeki operasyonları nedeniyle Eilat limanının kapandığını bildiriyor.

İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth'un Pazar günkü haberine göre , Eilat Limanı, Yemenlilerin Kızıldeniz'deki gemilere yönelik saldırıları nedeniyle kasım ayından bu yana neredeyse kapalı durumda .

Ynet'in haberine göre limanın CEO'su Gideon Golber, vahim durumun yönetime önümüzdeki hafta limanın 110 çalışanından 50'sini işten çıkarmaktan başka seçenek bırakmadığını belirtti.

Channel Kan 11  muhabiri Itzik Schwartz, limanın operasyonlarındaki çarpıcı değişiklikleri vurguladı. "Eilat'ı ziyaret eden herkes, limanda park edilmiş binlerce yeni araba gördüğünü muhtemelen hatırlar. Şimdi, sadece iki arabanın olduğu geniş boş alanlar var," dedi.

"Karşılaştırma yapmak gerekirse, geçen yılın Kasım ayında, savaş başladıktan kısa bir süre sonra, limanda 50.000 araba vardı. Şimdi, sadece birkaç araba kaldı, bu da Eilat şehri üzerindeki önemli etkiyi gösteriyor," diye ekledi Zwartz. "Liman, savaş başladığından beri 50 milyon şekel kaybetti, bu da iş olmadığı için planlı işten çıkarmalara yol açtı."

İsrailli muhabir ayrıca şunları vurguladı: "Her şey durma noktasına geldi; hiçbir mal gelmiyor, hiçbir gemi yanaşmıyor. Yemenliler, Eilat'a giden deniz yolunu tamamen kestiler ve bu durum, önleyici tedbirlerin alınması gerektiğine inanan bölge sakinleri arasında öfkeye yol açtı."

Golber ayrıca operasyonel yönetimin bu hafta birkaç çalışanı işten çıkarmaya hazır olduğunu da açıkladı.

İsrailli yetkili, daha önce Knesset Ekonomi İşleri Komitesi toplantısında hükümete, daha sonra geri ödenmesi gereken kredilerin dışında, Eilat limanına mali yardım sağlanması çağrısında bulunmuştu.

"Liman saldırılar nedeniyle 8 aydır faaliyette değil , dolayısıyla hiçbir geliri yok" diye vurguladı.  

Golber, limanın kapatılmasının kötü yönetimden değil, Kızıldeniz'deki koalisyon ülkelerinin "kontrolünü kaybetmesinden" kaynaklandığını vurgulayarak, hükümetin derhal müdahale etmesini istedi.

Komitenin Eilat limanının durumu hakkında da görüştüğünü belirten Pompeo, Yemen'in buraya yönelik sevkiyatı fiilen engellediğini kaydetti.

Yemen Silahlı Kuvvetleri (YAF) Sözcüsü Tuğgeneral Yahya Saree, Pazar günü yaptığı açıklamada, YAF'ın Umm al-Rashrash [Eilat]'taki önemli hedeflere yönelik çok sayıda balistik füzeyle üst düzey bir askeri operasyon gerçekleştirdiğini ve ilan edilen hedeflere başarıyla ulaştığını duyurdu.  

Operasyon, YAF'ın Cuma günü işgal altındaki Filistin kenti Yafa'da [Tel Aviv] İsrail'e ait önemli bir noktaya, İsrail hava savunmasını atlatan bir insansız hava aracıyla gerçekleştirdiği ve "İsrail"in Cumartesi akşamı liman kenti Hudeyde'deki bir petrol depolama tesisine bir dizi hava saldırısı düzenlemesine neden olan, üç kişinin ölümüne ve 87 kişinin yaralanmasına yol açan bir diğer büyük operasyonun ardından gerçekleşti. Yemen Sağlık Bakanlığı'na göre bu saldırılar, "İsrail"in Cumartesi akşamı liman kenti Hudeyde'deki bir petrol depolama tesisine düzenlediği saldırılarda üç kişinin ölümüne, 87 kişinin de yaralanmasına yol açmıştı.  

İsrail'in saldırganlığının ardından konuşan Saree, işgal altındaki Yafa'nın güvenli olmayan bir bölge olduğunu ve İsrail'in Yemen'in kıyı şeridindeki Hudeyde kentindeki sivillere yönelik saldırganlığına bir yanıtın şüphesiz geleceğini yineledi . 

Sözcü, YAF'ın İsrail topraklarındaki hayati İsrail hedeflerini vurmaktan "çekinmeyeceğini" ve Gazze'de Filistin halkına destek operasyonlarının sonuçları ne olursa olsun durmayacağını vurguladı.

Ayrıca Yemen halkının "Gazze'ye yönelik saldırılar durana, abluka kaldırılana ve İsrail düşmanının Gazze'de Filistin halkına karşı işlediği suçlar sona erene kadar bu düşmanla [İsrail] uzun bir savaşa hazırlandığını" açıkça belirtti.

Bu bağlamda İsrail Kanal 12, İsrail'in Hudeyde'ye yönelik saldırısının ardından Yemen'den gelecek bir tepkiye ilişkin endişelerin arttığını bildirdi . Kanal, İsrail Hava Kuvvetleri'nin işgal altındaki topraklarda yüksek alarmda olduğunu belirtti.    

Öte yandan İsrail Hayom haber sitesi, İsrail Deniz Kuvvetleri'nin Eilat bölgesinde alarm seviyesini artırdığını bildirdi.  

Güncellenme Tarihi : 23.7.2024 10:33

İLGİLİ HABERLER