Dünya
  • 2.10.2024 11:52

İsrail, Güney Lübnan'a daha fazla asker gönderiyor

İsrail, "sınırlı" operasyon iddialarına rağmen Güney Lübnan'a daha fazla asker gönderiyor

CNN'den James Legge ve Mick Krever'dan

İsrail ordusu Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Güney Lübnan'daki kara savaşına katılmak üzere ek bir tümen göndereceğini duyurdu.

İsrail askeri birliklerinin büyüklükleri sınıflandırılmıştır, ancak bir tümen genellikle en az 10.000 askerden oluşur.

Bu kadar çok sayıda askerin eklenmesi, İsrail'in Lübnan'daki operasyonunun "sınırlı, yerel ve hedefli" olduğu yönündeki iddiasına rağmen gerçekleşti. İsrail bu iddiayı bugün de tekrarladı.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), onlarca köyde yaşayan Lübnanlı sivillere evlerini terk edip, İsrail sınırının yaklaşık 30 mil kuzeyinde bulunan Awali Nehri'nin kuzeyine taşınmaları emrini verdi.

Ordu, IDF'nin 36. Tümeni ve ek kuvvetlerin İran destekli Hizbullah'ı hedef alan operasyonlarına katıldığını söyledi. Tümende Golani Tugayı, 188. Zırhlı Tugay ve 6. Piyade Tugayı'ndan askerler yer alıyor, IDF söyledi. Onlara İsrail Hava Kuvvetleri ve 282. Topçu Tugayı eşlik ediyor, diye ekledi.

Ordu geçen ay seçkin 98. Tümeni Gazze'den İsrail'in kuzeyine taşıdı.

İsrail ordusunun Salı günü kuzey sınırına yönelik bir operasyon düzenleyeceğini duyurmasının ardından, Güney Lübnan'daki asker sayısı henüz netlik kazanmadı.

Lübnan'daki BM Geçici Güçleri'nden bir kaynak, İsrail ordusunun Lübnan-İsrail sınırında bazı "aralıklı saldırılar" düzenlediğini ancak birliklerinin Lübnan topraklarında kalmadığını söyledi. İsrail'in henüz tam ölçekli bir işgal başlatmadığı değerlendirmesi, diğer iki üst düzey Lübnan güvenlik kaynağı tarafından desteklendi.

İsrail güçleri, son günlerde hava saldırılarını artırarak Lübnan'da binin üzerinde kişinin ölümüne, evlerin yıkılmasına ve yaklaşık 1 milyon kişinin yerinden edilmesine yol açan müdahalenin zeminini hazırladı.

Biraz bağlam: İsrail'in başlangıçta sınırlı hedefler olarak ilan ettiği önceki askeri operasyonların her şeyden çok farklı olduğu kanıtlandı. Örnekler arasında İsrail'in 1982'de başlayan ve ülkedeki Filistin Kurtuluş Örgütü'nü yok etmek için kısa ve sınırlı bir görev olarak belirtilen Güney Lübnan'ı yıllarca işgal etmesi yer alıyor.

İsrail ordusu, yakın zamanda Gazze'nin güneyindeki Refah'ta "sınırlı" bir operasyon ilan etti ve şehir harabeye döndü.

 


 

Güncellenme Tarihi : 2.10.2024 11:53

İLGİLİ HABERLER