Dünya
  • 13.12.2023 01:23

İsrail HAMAS tünellerine deniz suyu pompalamaya başladı

IDF, Gazze'deki Hamas tünellerine deniz suyu pompalamaya başladı -WSJ

2015 yılında Mısır, Gazze Şeridi ile Sina Yarımadası arasındaki tünelleri deniz suyuyla doldurdu.

IDF, Hamas'a deniz suyu pompalamaya başladı. Wall Street Journal Salı günü, adı açıklanmayan ABD'li yetkililere atıfta bulunarak, Gazze'deki tünel kompleksi'nde yer alan bir haberde, sürecin büyük olasılıkla devam edeceğini ekledi. İşlemler haftalar sürebilir.

Bazı Biden yönetimi yetkilileri, sürecin, İsrail'in terörist grubun rehineleri, savaşçıları ve mühimmatları sakladığına inandığı tünellerin yok edilmesine yardımcı olabileceğini söyledi. Gazetenin haberine göre, diğer yetkililer de deniz suyunun Gazze'nin tatlı su kaynaklarını tehlikeye atacağı endişelerini dile getirdi.

ABD'li yetkililerin Journal. İlk beş büyük pompa geçen ay El Şati mülteci kampının kuzeyinde monte edilmişti ve her biri binlerce metreküp deniz suyunu tünellere pompalama kapasitesine sahipti.

2015 yılında Mısır'ın Gazze Şeridi ile Sina Yarımadası arasındaki tünelleri deniz suyuyla doldurması, bu yöntemin bölgedeki toprağa zarar verdiği yönünde şikayetlere yol açtı. alan.

Su baskını yönteminin ne kadar işe yarayacağı belli değil

Tünellerin doğası ve yapısı nedeniyle, yöntemin tünel tehdidine karşı her derde deva mı yoksa faydalı mı olacağı belli değil, ancak bir dizi önemli taktikten sadece biri olarak mı kalacak.

Süreç haftalar sürebilir ve bu nedenle Hamas savaşçılarının tahliyesine, potansiyel olarak rehineleri de yanlarına almalarına olanak tanıyabilir. Ancak İsrail'in tüm rehineler iade edilene kadar bekleyip beklemeyeceği belli değil.

İÇME SUYU KAYNAKLARI TEHLİKEDE

Başka bir yetkili de deniz suyunun Gazze’deki içme suyu kaynaklarını tehlikeye atacağına yönelik endişesini dile getirdi.

Gazze'deki tüneller yıllardır İsrail ablukası altında yaşayan Filistinliler için temel malzemelere ulaşmak açısından da yaşam damarı işlevi de görüyor.

"TÜNELLERİ SUYLA DOLDURMAK İYİ BİR FİKİR" DEMİŞTİ

İsrail’in tünellere su pompalamak istediğini ilk olarak WSJ duyurmuştu. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, ABD’li gazetede çıkan haberden sonra “Yer altı tünellerinin kullanımını önlemek için tüm seçenekleri değerlendiriyoruz. Tünelleri suyla doldurmak iyi bir fikir” demişti.

Güncellenme Tarihi : 13.12.2023 01:38

İLGİLİ HABERLER