Dünya
  • 26.10.2024 10:52

İsrail’in yeni hedefi Hamaney

Jeruselam Post’un BAE’li analisti Salem Alketbi, soykırımcı İsrail’in İran dini lideri Hamaney’e suikast yapabileceğini söyledi. Alketbi, Hamaney’i öldürme ihtimalinin “son derece mümkün” olduğunu İran’ın da bu ihtimali gözardı etmediğini belirtti.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) önde gelen analisti, son dönemde birçok önemli ismi suikastle katleden İsrail’in İran lideri Ali Hamaney’i de öldürebileceğini öne sürdü. BAE’li Salem Alketbi, Jerusalem Post gazetesindeki yazısında İsrail’in İran’ın güvenlik aygıtına nüfuz etmede elde ettiği başarı göz önüne alındığında Hamaney’i öldürme ihtimalinin “son derece mümkün” olduğunu söyledi. Alketbi, “İran’ın güvenlik kurumlarını ve başta Lübnan’daki Hizbullah olmak üzere kendisine bağlı vekil güçleri hedef alan son saldırılar ve istihbarat açıkları, Hamaney’e suikast senaryosunu son derece makul kılıyor” diye yazdı ve ekledi: “Görünen o ki İsrail’in İran’ın önde gelen ya da İran yanlısı liderlerine yönelik yaptığı suikastler, İran’ın çıkarlarına büyük darbe vursa da İran, İsrail’in bu saldırılarının önünü alabilecek bir karşılık veremedi.”

Alketbi, yazısında şöyle devam etti: “Bu olasılık, İran güvenlik kurumlarını son derece dikkatli olmaya zorluyor. İran ile İsrail arasında zımni olarak kabul edilen angajman kurallarının ve çatışma sınırlarının çöküşü göz önüne alındığında durum özellikle kritiktir.

Her ne kadar adı kamuoyuna açıklanan ‘suikast listesinde” yer almasa da, Hamaney’i potansiyel İsrail hedefleri kapsamına sokan çeşitli faktörler var. İran vekillerini saldırılarla zayıflatan İsrail’in benzersiz olduğunu düşündüğü mevcut jeopolitik iklim de Hamaney’i potansiyel İsrail hedefleri çemberine itiyor. İsrail’in askeri operasyonlarına verilen mevcut uluslararası ve bölgesel destek de İsrail’i Hamaney dahil İran’ın üst düzey liderlerini hedef almaya teşvik ediyor.
İsrail’in Hamaney’i hedef almadaki bir diğer faktör de Hamaney’e suikast senaryosunu potansiyel olarak en az maliyetli ve en etkili senaryo olarak gören stratejik yorumların olması.

İran'da bu endişe hakim
Hamaney suikastı senaryosu İran’ın gerçek endişesi haline geldi. Özellikle İsrail’in Nasrallah’a ve bildirildiğine göre Hamas lideri İsmail Haniye’ye yönelik bir dizi hedefli saldırısından sonra, artık buradaki güvenlik güçleri tarafından göz ardı edilmiyor. Bu, Nasrallah’ın suikast haberini aldıktan sonra İran Dini Lideri’nin güvenli bir yere nakledilme telaşını doğrulayan raporları doğruluyor.”

Güncellenme Tarihi : 26.10.2024 10:53

İLGİLİ HABERLER