Gündem
  • 28.10.2024 09:18

İsrail İran saldırısında hangi ülkenin hava sahasını kullandı

İsrail'in İran'da gerçekleştirdiği saldırıların ardından hasar tespit çalışmaları sürüyor.

İsrail gerçekleştirdiği saldırılarda İran'a ait füze üretim tesislerini ve karadan havaya füzelerini hedef almıştı.

İran ordusuna ait hava savunma sistemlerinin de saldırılarda hedef alındığı kaydedilmişti.

Bölge kaynakları saldırılarda İran hava savunma güçlerinden ölen askerler olduğunu ifade etti.

İran'ın resmi haber ajansı IRNA'dan yapılan açıklamaya göre, İran ordusu açıklamasında İsrail saldırılarında iki askerin ölümünü doğruladı.

İran saldırı sonrasında "sınırlı hasar oluştuğunu" açıklamıştı.

İran: İsrail saldırı için Irak hava sahasını kullandı

İran, İsrail’in Irak hava sahasını kullanarak İran sınırına yakın bir bölgede saldırı düzenlediğini ve saldırıda 4 askerin hayatını kaybettiğini duyurdu.

İran Genelkurmay Başkanlığı, İsrail’in Irak hava sahasını kullanarak İran sınırına 100 kilometre mesafede bir saldırı gerçekleştirdiğini açıkladı.

İran Genelkurmay Başkanlığı yaptığı açıklamada, "İsrail'in uçaklarının İran hava sahasına girmesini engellemek için gerekli önlemler alındı. İsrail, Irak hava sahasında Amerika'nın desteğinden yararlandı" ifadelerini kullandı.    

100 savaş uçağı Irak üzerinden İran'a füze yolladı
İsrail'in Cumartesi günü İran hedeflerine  bir hava saldırısı başlatması, Irak'ın ise saldırı sırasında hava sahasının uçak hareketlerine kapatıldığını duyurması, İsrail savaş uçaklarının ve füzelerinin izlediği yollara ilişkin soruları gündeme getiriyor.

İsrail kaynakları, İran'a yönelik askeri tesislerin de dahil olduğu saldırıda savaş uçakları ve yakıt ikmal uçaklarının da yer aldığından söz etti.

İran, hava savunma sisteminin İsrail'in Tahran, Huzistan ve Elam'daki askeri hedeflere yönelik saldırılarını püskürtmeyi başardığını, bazı yerlerde "sınırlı hasar" oluştuğunu söyledi.

Uçaklar İran'a ulaştı

Eski pilot ve askeri uzman İsmail Ebu Ayoub, İsrail savaş uçaklarının Irak üzerinden İran hava sahasına girdiğine inanıyor.

Al-Hurra web sitesine konuşan Ayoub, “İsrail uçakları Irak hava sahası (...) aracılığıyla İran'ın batı sınırlarına ulaştı ve Tahran yakınlarındaki uçakların Suriye ve Irak'tan geçtiğini” söyledi.

Ebu Ayoub, "saldırıda kullanılan savaş uçakları ek yakıt tanklarıyla donatıldığını, Tel Aviv ile Tahran arasında kullanılan güzergahın mesafesinin yaklaşık iki bin kilometre olması nedeniyle yakıt ikmali uçaklarının da kullanıldığını" doğruladı.

İsrail uçaklarının "İran hava sahasına girdiğini ve İsrail'in saldırıda yaklaşık 100 savaş uçağı kullandığını" vurguladı.

"İran'ın alanı geniş, saldırı yapabilmek için belli bir derinliğe ulaşmak gerekiyor, çünkü Rampage gibi füzelerin menzili sadece 250 kilometre, bu da hedefe ulaşmak için yeterli değil."

"İsrail'in balistik füzeleri var ama bunlar yerine savaş uçakları ve yakıt ikmal uçakları kullandığını belirtti."

Suudi bir yetkili Cumartesi günü Reuters'e, İsrail'in İran'a yönelik hava saldırıları sırasında Krallığın hava sahasının kullanılmadığını söyledi.

İlgili bir bağlamda, askeri bir kaynak Ürdün televizyonuna "hiçbir askeri uçağın Ürdün hava sahasını geçmesine izin verilmediğini" söyledi.

"Yeni oyun"

Ebu Ayoub, yaşananların "İran ile İsrail arasında yeni bir oyun" olduğunu değerlendirdi (...) ve İsrail, saldırının hedeflerine ulaştığını ve caydırıcılığı yeniden tesis ettiğini düşünüyor ve İran, saldırının hayati hedefleri hedef almaması durumunda İsrail'in İsrail'e saldırıda bulunabileceğini söyledi. buna yanıt verilmeyecektir."

Bölge, son dönemde İran'ın 1 Ekim'de 200'e yakın balistik füze fırlattığı saldırıya İsrail'in vereceği tepki beklentisiyle gerginliğe tanık oldu.

İsrail ordusu yaptığı açıklamada, "İran rejiminin son aylarda İsrail Devleti'ne yönelik sürekli saldırılarına yanıt olarak şu anda İran'daki askeri hedeflere tam olarak yönlendirilmiş bir şekilde saldırdığını" söyledi.

İran'a yönelik "yönlendirilmiş" saldırılarını tamamladığını, füze ve karadan havaya füze üretim tesislerini bombaladığını, uçaklarının sağ salim geri döndüğünü sözlerine ekledi.

Şöyle devam etti: "İran rejimi yeni bir gerilim turu başlatma hatasına düşerse, biz de karşılık vermek zorunda kalacağız."

ABD'li bir yetkili, hedeflerin İran'ın enerji altyapısı veya nükleer tesislerini içermediğini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, Washington'un İran'ın nükleer tesislerine yönelik herhangi bir saldırıyı desteklemeyeceği uyarısında bulunarak, İsrail'in İran'ın petrol sahalarına yönelik bir saldırı için alternatif hedefler araştırması gerektiğini söyledi.

İranlı yetkililer defalarca İsrail'i ülkeye herhangi bir saldırı düzenlememesi konusunda uyardı.

Yarı resmi Tasnim haber ajansı cumartesi günü kaynaklara dayanarak şunları bildirdi: "İran, herhangi bir saldırıya karşılık verme hakkını saklı tutar ve İsrail'in gerçekleştirdiği herhangi bir eyleme orantılı bir yanıtla karşılaşacağından şüphe yoktur."

Sosyal medyadaki videolar Tahran yakınlarında İsrail füzelerine karşı hava savunmasını gösteriyordu.

Tasnim Haber Ajansı, hedef alınan İran Devrim Muhafızları üslerinin zarar görmediğini bildirdi.

Ajans ayrıca İran'ın, İsrail saldırılarının ardından kısa bir süreliğine ara verilmesinin ardından yerel saatle sabah dokuzdan itibaren uçuşlara normal şekilde devam etmeye karar verdiğini bildirdi.

Komşu Irak, grev sırasında tüm havalimanlarında uçuşları kısa bir süreliğine askıya aldıktan sonra hava sahasının uçak hareketlerine yeniden açıldığını duyurdu.

 

 

Güncellenme Tarihi : 28.10.2024 09:42

İLGİLİ HABERLER