Gündem
  • 26.10.2024 08:00

İsrail İran'a saldırdı

İsrail, "İran'daki askeri hedeflere" saldırı düzenlediğini söylüyor

İsrail ordusu, Tahran'da patlama sesleri duyulduğuna dair haberlerin ardından cumartesi günü yerel saatle erken saatlerde yaptığı açıklamada, "İran'daki askeri hedeflere yönelik hassas saldırılar düzenliyor" dedi.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), saldırıların 7 Ekim'den bu yana "İsrail'e yedi cepheden -İran topraklarından doğrudan saldırılar da dahil- "durmaksızın saldıran" İran'a bir yanıt olduğunu söyledi.

Açıklamada, "Dünyadaki diğer egemen ülkeler gibi İsrail Devleti'nin de yanıt verme hakkı ve görevi vardır" ifadelerine yer verildi.

IDF ayrıca, “savunma ve saldırı kabiliyetlerinin tam olarak harekete geçirildiği” uyarısında bulundu.

Hatırlayın: Ekim ayının başlarında İran, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve diğerlerinin öldürülmesinin ardından İsrail'e bir dizi füze fırlattı. Bölge haftalardır İsrail'in tepkisine hazırlanıyor .

Suriye hava savunma sistemleri Şam semalarında "düşman hedeflerle" mücadele ediyor, devlet medyası bildiriyor
Mohammed Tawfeeq ve Tara John tarafından
Suriye'nin resmi haber ajansı SANA'nın cumartesi günü yerel saatle erken saatlerde aktardığına göre, Suriye hava savunma sistemleri Şam çevresinde "düşman hedeflerle" karşı karşıya geldi.

SANA daha önce Suriye'nin başkenti Şam semalarında duyulan patlama seslerinin araştırıldığını bildirmişti.

İsrail, İran'a yönelik ikinci dalga saldırıları düzenliyor.

İsrail'in İran'a yönelik ikinci dalga saldırılarını yürüttüğünü belirten kaynaklar, İsrail'in operasyonlarına yakın olduklarını söyledi.

İran devlet medyası daha önce, cumartesi sabahı yerel saatle erken saatlerde Tahran'da çok sayıda patlama meydana geldiğini bildirmişti.

CNN'e konuşan bir bölge sakini, " uzaktan gelen patlama sesleriyle uyandığını " ve gün boyu şehirde yoğun bir İslam Devrim Muhafızları Ordusu varlığının bulunduğunu söyledi.

İran'a saldırı kararı haftalarca süren müzakerelerin ardından geldi: İsrailli yetkililer

İsrailli yetkililer, İsrail'in cumartesi sabahı erken saatlerde İran'a ait askeri hedeflere saldırı düzenleme kararının, güvenlik kabinesinde böyle bir saldırının niteliği ve kapsamı hakkında haftalardır süren müzakerelerin ardından geldiğini söyledi.

Sonuç olarak, İsrail yalnızca askeri hedeflere saldırmayı seçti. Bir İsrailli yetkili, bunların "tehdit oluşturan veya tehdit oluşturabilecek" hedefler olduğunu söyledi.

İkinci bir İsrailli yetkili ise kararı "çok titiz bir karar alma sürecinin" sonucu olarak niteledi.

Bu süreçte, Başbakan Binyamin Netanyahu ile Başkan Joe Biden arasındaki telefon görüşmesi de dahil olmak üzere ABD'li yetkililerle çok sayıda istişare gerçekleştirildi.

İsrailli yetkililer, askeri hedeflerin sayısı ve niteliği hakkında henüz ek ayrıntı açıklamadı; ancak İsrail ordusunun, operasyon tamamlandıktan sonra ek ayrıntı paylaşması bekleniyor.

İran'dan saldırıya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

 

Güncellenme Tarihi : 26.10.2024 07:44

İLGİLİ HABERLER