Gündem
  • 6.10.2024 09:50

İsrail İran'ı vurmak için bombaların anası GBU-57'nin peşinde

İsrail'in İran'ı vurmak için sahip olmayı umduğu "sığınak patlatan bombaların anası" nedir?

Tüm Bombaların Anası GBU-57 : Tahkimatlara ve büyük yer altı tesislerine nüfuz eden en büyük Amerikan bombasıdır. 30.000 pound (14.000 kg) ağırlığı ve yeraltında 61 derinliğe kadar nüfuz edebilmesi nedeniyle Amerikan cephaneliğindeki nükleer olmayan en büyük bombadır. metre.

Associated Press'in haberine göre ABD Hava Kuvvetleri, geçtiğimiz Mayıs ayında GBU-57'nin nadir fotoğraflarını 2 Mayıs 2023'te yayınladı ve daha sonra "silahın konfigürasyonu ve gücüyle ilgili hassas ayrıntıları ortaya çıkardığı için" bunları sildi . B-2 gizli bombardıman uçakları, GBU-57 bombasını taşıyabilen tek uçaktır.

Geçtiğimiz Aralık ayında İbrani Kanal 12, "İsrail"in "Hamas hareketinin tünellerini ortadan kaldırmak için" bu bombayı elde etmeye çalıştığını söylemişti ancak "İsrail"in bu bombaya sahip olduğuna ya da savaşta kullandığına dair hiçbir rapor ya da bilgi yoktu.

Sığınak avcısı bombalar"Tüm Bombaların Anası" Amerikan GBU-57 / ABD Hava Kuvvetleri

" Israel Hayom " gazetesi geçen Haziran ayında yayınlanan bir raporda, İsrail'in GBU-57 bombalarına sahip olmadığı sürece İran'ın nükleer tesislerini tamamen yok edemeyebileceğini belirtmişti. Ancak gazete, İsrail'in başka türden sığınak patlatan bombalara da sahip olduğuna, ancak bunların çok daha hafif olduğuna ve daha az nüfuz etme kapasitesine sahip olduğuna dikkat çekti. 

Ancak gazete, İsrail savunma teşkilatının her biri yüzlerce kilogram ağırlığında kendi sığınak patlatan bombalarını geliştirdiğini ancak bunların çok derinde hasara yol açıp açmayacağı belli olmadığını belirtiyor.

Gazete, bir diğer sorunun da İsrail'in sığınakları delebilecek en ağır bombalara sahip olsa bile bunları hedefe ulaştırmasının zor olacağını çünkü daha önce de belirttiğimiz gibi GBU-57 bombalarını taşıyabilen tek uçağın İsrail olduğunu söylüyor. B-2 gizli bombardıman uçağıdır ". Ancak İsrail'in tahminlerine göre İsrail, ek yakıt ve mühimmat sorununu çözmenin yanı sıra F-15 uçağını GBU-57 bombalarını taşıyacak şekilde yükseltebilir ve bu teknik açıdan karmaşık bir iştir

Güncellenme Tarihi : 6.10.2024 09:59

İLGİLİ HABERLER