Gündem
  • 5.10.2024 10:29

İsrail İran'ın nükleer tesislerini vurmama garantisi vermedi

Dışişleri Bakanlığı'nın üst düzey yetkilisi, İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini hedef almayacağına dair hiçbir güvence vermediğini söyledi

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili Cuma günü CNN'e yaptığı açıklamada, İsrail'in  Biden yönetimine,  İran'ın bu hafta başında gerçekleştirdiği balistik füze saldırılarına misilleme olarak İran'ın nükleer tesislerini hedef alma seçeneğinin ortadan kalktığı yönünde güvence vermediğini söyledi.

Yetkili, İsrail'in Hamas'ın 7 Ekim saldırılarının yıldönümünü misilleme yapmak için kullanıp kullanmayacağını "söylemenin gerçekten zor" olduğunu da sözlerine ekledi.

Yetkili, CNN'in İsrail'in ABD'ye İran'ın nükleer tesislerinin masada olmadığına dair güvence verip vermediği sorusuna, "Biraz bilgelik ve güç görmeyi umuyoruz ve bekliyoruz, ancak bildiğiniz gibi hiçbir garanti yok" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, bu hafta başında yaptığı açıklamada,  ABD'nin İsrail'in İran'ın nükleer programını hedef almasını desteklemeyeceğini söylemişti .

ABD yetkilileri, İsrail'in vereceği yanıtın ne zaman kararlaştırılacağı veya yürürlüğe gireceği konusunda da henüz netlik kazanmış değil.

Yetkili, İsrail'in Hamas saldırısının birinci yıl dönümünü İran'a misilleme yapmak için kullanıp kullanmayacağı sorulduğunda, "Bunu söylemek gerçekten zor" dedi.

Yetkili, "Bazı açılardan yedinciyi önlemek isteyeceklerini düşünüyorum, bu yüzden tahminime göre eğer bir şey olacaksa, bu muhtemelen öncesinde veya sonrasında olacaktır," diyerek o günün ciddiyetine ve İsrail'in herhangi bir misillemesinin o günün anlamını olumsuz etkileyebileceğine işaret etti.

Yetkili, ABD'nin çatışmanın daha büyük bir savaşa dönüşmesini önlemek için neredeyse bir yıldır çalıştığını ve şimdiye kadar bunu başardığını söyledi. Yetkili, şu anda "bu uçurumun kenarında" diye ekledi.

Güncellenme Tarihi : 5.10.2024 11:07

İLGİLİ HABERLER