Gündem
  • 17.7.2024 10:09

İsrail karıştı.. Genelkurmay Başkanı Netanyahu'nun kendisinden özür dilemesini istedi

Netanyahu ile ordu arasında kriz.. 

İbrani medyasının 16 Temmuz 2024 Salı günü bildirdiğine göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'ndeki savaşa ilişkin ordu tarafından pek hoş karşılanmayan açıklamalar nedeniyle Genelkurmay Başkanı Herzi Halevy'den özür diledi.

İsrail Kanal 12'nin haberine göre Netanyahu, cumartesi günü düzenlediği basın toplantısında "askeri baskının yeterince güçlü olmaması nedeniyle aylardır (Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda) hiçbir ilerleme kaydedilmediğini" söyledi.

Netanyahu şöyle devam etti: "Kaçırılan insanların (Gazze'deki İsrailli esirler) geri getirilmesi konusunda bir anlaşmaya varmak (sonuçlandırmak) ve Hamas'ı yenmek için Refah'a (Gazze Şeridi'nin güneyi) girmemiz gerektiğini fark ettim."

İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana Amerika'nın desteğiyle Gazze'de çoğu çocuk ve kadın olmak üzere yaklaşık 128.000 Filistinlinin ölümü ve yaralanmasıyla ve 10.000'den fazla kişinin kaybolmasıyla sonuçlanan bir savaş yürütüyor.

Kanala göre Netanyahu'nun açıklamaları Genelkurmay Başkanı Herzi Halevy liderliğindeki ordu komutanları tarafından pek hoş karşılanmadı.

"Ordu yetkilileri, Netanyahu'nun açıklamasının onun Refah'ta çalışmak istediği anlamına geldiğine inanıyordu ancak üst düzey subaylar bunu yapmadı ve bu nedenle onlara baskı uygulamak zorunda kaldı."

Kanala göre Halevy, Şin Bet ve Dış İstihbarat servisleri başkanları David Barnea'nın da katıldığı bir güvenlik toplantısında Netanyahu'dan özür dilemesini talep etti.

Toplantıda Halevy, Netanyahu'ya şunları söyledi: "Bu açıklamalar tehlikelidir. Başbakanın özür dilemesini talep ediyorum."

Ancak kanala göre "Başbakan Netanyahu henüz özür dilemedi."

Bir ordu sözcüsü, kanalın yorum talebine yanıt olarak şunları söyledi: "Söylenenleri kapalı tartışmalarda ele almıyoruz."

Netanyahu'nun ofisindeki yetkililer yalnızca "bu (güvenlik) toplantısında böyle bir açıklamadan haberdar olmadıklarını" söyledi.

Gazze'deki savaşın başlangıcından bu yana, Netanyahu ile ordu komutanları arasında, özellikle de geçen 7 Ekim'deki Hamas saldırılarının sorumluluğu konusundaki suçlamalar konusunda, birçok kez anlaşmazlıklar su yüzüne çıktı.

O gün Hamas, Gazze'ye bitişik 11 askeri üsse ve 22 yerleşime saldırdı; Harekete göre, "işgalin Filistin halkına ve onların kutsallarına, özellikle de Mescid-i Aksa'ya karşı işlediği günlük suçlara" yanıt olarak.

Tel Aviv, BM Güvenlik Konseyi'nin savaşı derhal durdurma kararlarını ve Uluslararası Adalet Divanı'nın soykırım eylemlerini önlemek ve Şerit'teki vahim insani durumu iyileştirmek için tedbir alınması yönündeki emirlerini göz ardı ederek Gazze'ye yönelik savaşını sürdürüyor.

İsrail aynı zamanda Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı Karim Khan'ın Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Galant hakkında tutuklama emri çıkarma talebine de itiraz ediyor. Gazze'deki “savaş suçları” ve “insanlığa karşı suçlar”daki sorumluluklarından dolayı.

Tel Aviv, 18. yıldır Gazze Şeridi'ni kuşattı ve savaş, ciddi yiyecek, su ve ilaç kıtlığıyla birlikte felaket koşullarında, yaklaşık 2 milyon sakinini, yani yaklaşık 2,3 milyon Filistinliyi kaçmak zorunda bıraktı.

Güncellenme Tarihi : 17.7.2024 10:18

İLGİLİ HABERLER