Gündem
  • 30.9.2024 20:39

İsrail komandoları Lübnan'da baskınlar düzenledi

İsrail özel kuvvetleri Lübnan'da baskınlar düzenledi

Konuya yakın iki kaynağın verdiği bilgiye göre, İsrail özel kuvvetleri, olası bir kara harekâtına hazırlık kapsamında son günlerde Lübnan topraklarına küçük çaplı saldırılar düzenledi.

Kaynaklar, hassas askeri konuları görüşmek üzere isimlerinin açıklanmaması koşuluyla, İsrail komandolarının Lübnan topraklarına sızarak, istihbarat toplamak ve bölgedeki Hizbullah mevzilerini imha etmek amacıyla sınıra yakın Hizbullah mevzilerini hedef aldığını söyledi.

İsrail ordusu yorum yapmayı reddetti.

Hedefli saldırılar, İsrail'in Lübnan'a önemli bir kara harekâtı için zemin hazırladığına dair son işaret olsa da, İsrail hükümetinin böyle bir saldırı başlatma konusunda henüz nihai bir karar vermiş gibi görünmüyor.

ABD'li yetkililer İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarını doğruladı

ABD'li yetkililer, İsrail güçlerinin pazartesi sabahı İsrail-Lübnan sınırına yakın Lübnan topraklarında özel operasyon baskınları düzenlediğini doğruladı.

Bir yetkili CNN'e yaptığı açıklamada bu baskınları "çok hassas, çok hedefli, çok küçük baskınlar" olarak tanımladı; "girip çıkıyorsunuz" ve özellikle Hizbullah'ın yeteneklerini hedef alıyorsunuz.

ABD'li yetkililer, önümüzdeki günlerde sınırlı bir kara harekâtı olasılığına karşı dikkatli olsalar da, İsrail'in bu saldırılarını şimdilik bir kara harekâtı olarak nitelemiyorlar.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ayrı bir konuşmada, öldürülen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı "acımasız bir terörist" olarak niteledi ve İsrail hükümetinin Lübnan veya Gazze'de diplomatik bir çözüm yolu açılması yönündeki çağrılarını reddetmesine rağmen bir kez daha diplomasi çağrısında bulundu.

Blinken, IŞİD'i Yenmek İçin Küresel Koalisyon'un bakanlar toplantısında yaptığı konuşmada, "Lübnan, bölge ve dünya Nasrallah olmadan daha güvende" dedi.

Blinken, mavi hat ve Gazze'de ateşkeslere olan ihtiyacın altını bir kez daha çizerek, "Diplomasi, Orta Doğu'da daha fazla istikrara ulaşmanın en iyi ve tek yoludur." dedi. ABD'nin "bu çabaları acilen ilerletmeye" kararlı olduğunu söyledi.

 


 

Güncellenme Tarihi : 30.9.2024 20:44

İLGİLİ HABERLER