Gündem
  • 7.10.2024 20:22

İsrail Lübnan'da 11 günde 100'den fazla çocuk öldürdü

İsrail Lübnan'da 10 günde 100'den fazla çocuk öldürdü

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) bu hafta yaptığı açıklamada, İsrail'in Lübnan'a yönelik hava saldırılarında son 10günde 100'den fazla çocuğun öldüğünü duyurdu.

UNICEF'in raporuna göre İsrail saldırılarının son altı haftasında yaklaşık 690 çocuğun da yaralandığı bildirildi.

Kurum, ülkedeki etkilenen bölgelere ve topluluklara acil insani yardım ve tıbbi malzeme sağlamak için çalıştıklarını belirtti.

BM'nin Lübnan insani yardım koordinatörü İmran Rıza, ülkedeki insani krizin her geçen gün ağırlaştığını ve İsrail'in 23 Eylül'de başlattığı tırmanıştan bu yana çatışmaya bağlı ölümlerin yüzde 200'den fazla arttığını söyledi.

Rıza ayrıca sağlık sistemlerinin ve merkezlerinin tekrarlanan saldırılardan zarar gördüğünü vurguladı

Rıza sosyal medya hesabında, “Sağlık çalışanları en ağır bedeli hayatlarıyla ödüyor. Sağlık sistemi çökmenin eşiğinde” diye yazdı.

Rıza'nın açıklamasında ayrıca Arap ve uluslararası toplumlara destek çağrısında bulunularak, sağlık çalışanlarının ve sivillerin korunması ve ateşkesin sağlanması için diplomasiden yararlanmanın hayati önemde olduğu belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, geçen yıl 8 Ekim'den 4 Ekim 2024'e kadar Lübnan'a yönelik İsrail saldırıları nedeniyle en az 77 sağlık çalışanı öldürüldü ve bunların 28'i 2 ila 3 Ekim arasındaki 24 saatlik dönemde gerçekleşti.

23 Eylül'den bu yana İsrail, Lübnan'a yönelik savaşını güneyden başkent Beyrut ve kuzeyde Trablus yakınları da dahil olmak üzere çeşitli bölgelere genişletti.

İsrail tarafından Ekim 2023'ten bu yana Lübnan'da, çoğunluğu son haftalarda olmak üzere yaklaşık 2.000 kişi öldürüldü.

İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları, insanların güney bölgelerden, Bekaa Vadisi'nin doğusundan ve başkent Beyrut'tan kaçmaya çalışması nedeniyle yaklaşık 1.2 milyon kişiyi yerinden etti.

Önde gelen insani yardım ve insan hakları örgütleri, Lübnan'da derhal ateşkes yapılması çağrısında bulunuyor.

Güncellenme Tarihi : 7.10.2024 20:36

İLGİLİ HABERLER