Gündem
  • 21.10.2024 00:07

İsrail Macron'a savaş açtı.. Yasal işlem başlatıyor

İsrail'in Gazze ve Lübnan'daki savaşları Avrupa ile ilişkilerini gerdi

İsrail Dışişleri Bakanlığı, Paris'in Gazze ve Lübnan'da silahları kullanılan İsrailli şirketlerin önde gelen bir deniz savaşları fuarına katılımını yasaklamasının ardından Fransa'ya karşı diplomatik ve hukuki işlem başlatmakla tehdit etti.

İsrail Dışişleri Bakanı İsrael Katz, Pazar günü X sitesinde yayınladığı bir paylaşımda bu kararı duyurdu ve bu, İsrail'in Avrupalı ​​liderlerle giderek gerginleşen ilişkilerinin son kamusal örneği oldu.

İsrail'e silah  satışının tamamen durdurulması ve aşırı sağcı İsrailli bakanlara yaptırım uygulanması  çağrılarından  , Avrupa Birliği üyelerinin İsrail'in  blokla olan Ortaklık Anlaşması'nı gözden geçirmesine yönelik görüşmelere kadar, Avrupalı ​​liderler baskılarını kullanarak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya ateşkes müzakereleri başlatması için baskı yapmaya çalışıyorlar.

Berlin merkezli düşünce kuruluşu Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika Programı'nda kıdemli politika uzmanı olan Hugh Lovatt, CNN'e yaptığı açıklamada, "İsrail'in AB ile bağları şu anda benzeri görülmemiş bir stres altında" dedi.

Bloğun tutumu, uzmanların geçen yıl 7 Ekim'de Hamas öncülüğündeki militanların İsrail'de 1.200'den fazla kişiyi öldürüp 250'den fazla kişiyi rehin aldığı sırada Avrupa devletlerinin İsrail'e verdiği sarsılmaz destek olarak tanımladıkları tutumdan oldukça farklı.

Ancak İsrail'in Hamas'a yönelik misillemesi, eleştirmenlerin "ebedi savaş" olarak adlandırdığı bir şeye dönüşüp Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre Gazze'de 42.000'den fazla kişinin ölümüne yol açınca, Avrupa ülkeleri kendilerini İsrail'den uzaklaştırmaya çalıştı.

Uzmanlar, ABD'nin Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerine haftalar kala İsrail'e önemli bir baskı yapmak istememesi veya yapamaması nedeniyle Avrupa'dan gelen eleştirilerin arttığını söyledi.

Lovatt, "En azından Batı Avrupa başkentlerinde, ABD'nin son bir yıldır diplomasiyi yönetme biçimine ilişkin çok fazla hayal kırıklığı var" dedi ve bazı AB ülkelerinin ABD'nin "İsrail eylemlerini yumuşatmak ve sınırlamak için" daha fazla şey yapması gerektiğini düşündüğünü sözlerine ekledi.

Biden yönetimi geçen hafta sonu İsrail hükümetine bir mektup göndererek, Gazze'deki insani durumu önümüzdeki 30 gün içinde iyileştirmek için harekete geçmesini, aksi takdirde ABD'nin yabancı askeri yardımları düzenleyen yasalarını ihlal etme riskini göze almasını talep etti.

Avrupa Birliği'nin baş diplomatı Josep Borrell, perşembe günü örtülü bir eleştiride bulunarak, bu süre zarfında çok fazla insanın ölebileceğini söyledi.

Reuters'a göre AB dış politika şefi, liderler zirvesi öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, "ABD, İsrail'e Gazze'ye insani desteği iyileştirmeleri gerektiğini söylüyordu, ancak bir ay gecikme verdiler," dedi . Borrell, "İnsanların öldürülme hızına bakılırsa bir ay gecikme. Çok fazla insan var," dedi.

Lübnan savaşı 'her şeyi uçurumun kenarına getirdi'

Lovatt, ilişkilerin başlangıçta İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısı nedeniyle gerginleştiğini belirterek, "Bu saldırı, İsrail'i hâlâ destekleyenler de dahil olmak üzere birçok Avrupa hükümeti tarafından orantısız ve uluslararası hukuka aykırı olarak görülüyor." dedi.

Lovatt, İsrail'in güney Lübnan'daki İran destekli militan grup Hizbullah'a karşı gerçekleştirdiği kara harekatının birçok Avrupa ülkesi için "işleri çığırından çıkarmış" olabileceğini söyledi. İsrail'in askeri saldırıları güney Lübnan'daki BM barış gücü misyonunun karakollarına saldırmaya başladığında, Avrupa'nın İsrail'e yönelik suçlaması yeni seviyelere ulaştı. Misyon, UNIFIL, 1978'den beri orada konuşlu ve İspanya, İrlanda, İtalya ve Fransa'dan gelen askerler de dahil olmak üzere 50 milletten oluşuyor .

Kudüs'teki Mitvim düşünce kuruluşunun İsrail-Avrupa İlişkileri Programı Direktörü Maya Sion-Tzidkiyahu, "Kendi askerlerini savunma söz konusu olduğunda" Avrupa devletlerinin daha çok seslerini çıkarma eğiliminde olduklarını söyledi.

BM, İsrail ordusunun son haftalarda barış güçlerine defalarca ateş açtığını ve bir düzineden fazla kişiyi yaraladığını söyledi. İsrail güçleri ayrıca bir üsse zorla girdi ve kritik bir lojistik hareketi durdurdu, BM söyledi.

İsrail, Güney Lübnan'daki BM barış gücü kuvvetlerine zarar verme niyetinde olmadığını söyledi ancak Hizbullah'ı UNIFIL personelini insan kalkanı olarak kullanmakla suçladı. Netanyahu, Lübnan'daki BM barış gücü kuvvetlerinin "tehlikede" olduğunu söyledi ve BM Genel Sekreteri António Guterres'e onları "hemen" dışarı atması çağrısında bulundu.

İsrail ile bazı Avrupa liderleri arasındaki diplomatik çekişme bu hafta açığa çıktı.

Paris merkezli Agence France -Presse'e (AFP) göre, İsrail'den sert tepki alan açıklamalarda, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Salı günü kabine toplantısında "Netanyahu ülkesinin BM kararıyla yaratıldığını unutmamalı" dediği aktarıldı . Macron, 1948'de İsrail'in kurulmasının önünü açan, Bölme Planı olarak bilinen BM Kararı 181'e atıfta bulunuyordu.

Fransa yasak getirmişti! İsrail'den kritik 'Macron' kararı!

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Fransa’daki Euronaval Savunma Fuarı’nda İsrailli şirketlerin stant açmalarının yasaklanması nedeniyle Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hakkında yasal işlem başlatacaklarını açıkladı.

İsrail ve Fransa arasındaki gerginlik devam ediyor. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Fransa hükümetinin, Euronaval Savunma Fuarı’nda İsrailli şirketlerin stant açmalarının yasaklanması nedeniyle Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hakkında yasal işlem başlatacaklarını açıkladı.

"ANTİ-DEMOKRATİK BİR TEDBİR”

Katz, Fransızca olarak yaptığı açıklamada, söz konusu yasağı “bizim gözümüzde özellikle dost ülkeler arasında kabul edilemez anti-demokratik bir tedbir” olarak nitelendirerek, “İsrail, radikal rejime karşı mücadelede ön saflarda yer alan tek devlettir ve Fransa, tüm Batı dünyasıyla birlikte, bize karşı değil, bizimle birlikte durmalıdır” dedi.

İsrail basınında yer alan haberlerde, İsrail’in konuyu Fransız mahkemelerine taşıyacağı ve Macron'un yasadışı ayrımcılık yaptığının iddia edileceği aktarıldı.

İSRAİLLİ ŞİRKETLERE YASAK GETİRİLMİŞTİ

Fransa’nın başkenti Paris’te 4-7 Kasım'da düzenlenecek olan uluslararası askeri denizcilik fuarı Euronaval Savunma Fuarı'nda İsrailli şirketlerin stant açması yasaklanmış, İsrailli şirketlerin fuarda yalnızca delegasyon düzeyinde temsil edilebileceği ifade edilmişti.

Euronaval Savunma Fuarı'nın organizatörleri, "Fransa hükümeti, İsrail delegasyonlarının fuara katılımını onayladı ancak İsrailli şirketlerin stant açmalarını veya ürün sergilemelerini yasakladı. Bu karar, 15 Ekim'de resmi olarak bildirilmiştir" demişti.

Güncellenme Tarihi : 21.10.2024 00:20

İLGİLİ HABERLER