Gündem
  • 21.6.2024 10:31

İsrail ordu sözcüsü : HAMAS asla yok edilemez

İsrailli askeri yetkili, Netanyahu ile anlaşmazlık genişlerken Hamas'ın yok edilemeyeceğini söyledi

İsrail'in üst düzey askeri sözcüsü, Hamas'ın "ortadan kaybolmasının sağlanamayacağını" söyleyerek, hükümetin militan grubu yenme yönündeki savaş amacına ulaşılıp ulaşılamayacağı konusunda şüphe uyandırdı ve Başbakan Binyamin Netanyahu'dan sert bir azar aldı.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) sözcüsü Read Amiral Daniel Hagari, Çarşamba günü İsrail'in Channel 13 kanalına verdiği röportajda, "Hamas'ı yok etmenin, Hamas'ı ortadan kaldırmanın mümkün olduğu fikri, halkın gözünü karalamak demektir" dedi.

Hagari'nin yorumları, Netanyahu'nun ofisinin, İsrail güvenlik kabinesinin Gazze'deki savaşın amaçlarından biri olarak “Hamas'ın askeri ve idari yeteneklerini yok etmeyi tanımladığını” söyleyen sert bir yanıt vermesine yol açtı.

Netanyahu'nun ofisi, "IDF elbette buna kararlıdır" dedi.

IDF daha sonra Hagari'nin sözlerini açıklığa kavuşturmaya çalıştı, hükümetin savaş hedeflerine bağlı olduğunu doğruladı ve Hagari'nin Hamas'tan yalnızca "bir ideoloji ve fikir olarak" bahsettiğini iddia etti. 

IDF'nin Hagari'nin sözlerini yumuşatma çabalarına rağmen İsrail hükümeti ile ordusu arasındaki çatlakların derinleştiği görülüyor. Netanyahu, İsrail'in izole yerleşim bölgesini yıkıcı bir şekilde bombalamasının ardından Gazze'nin savaş sonrası yönetimi için bir strateji tasarlaması konusunda hükümet üyelerinden ve İsrail'in ABD dahil müttefiklerinden artan baskıyla karşı karşıya kaldı .

Hamas'ın 7 Ekim'de militanların 1.200'den fazla insanı öldürüp 250 kişiyi rehin aldığı İsrail saldırılarına yanıt olarak İsrail, Gazze'deki savaşını öncelikli hedefi rehineleri kurtarmak, Hamas'ın burayı yönetme kabiliyetini yok etmek ve yeni bir yönetim sağlamak olarak başlattı. Filistin topraklarından saldırı gerçekleştirilemedi.

Ancak sekiz aylık savaşın ardından ve daha fazlasının gelmesi ihtimaliyle birlikte Hagari'nin yorumları, Netanyahu'nun iddialarına rağmen İsrail'in askeri harekâtının bu hedeflere ulaşamayabileceği ve grubun güçlü bir ideolojik güç olarak kalabileceği yönünde artan korkuları yansıtıyordu. 14.000'den fazla Hamas savaşçısını öldürdü . CNN bu rakamı bağımsız olarak doğrulayamıyor.

 

Güncellenme Tarihi : 21.6.2024 10:35

İLGİLİ HABERLER