Gündem
  • 4.7.2024 09:49

İsrail ordusunda kaçan kaçana.. Terhis talebi endişe verici sayıda

İsrail medyası, terhis talebinde bulunan askerlerin sayısında endişe verici bir artış olduğunu bildiriyor

İsrail medyası, terhis olmak isteyen subayların sayısındaki keskin artışı "sadece ordunun değil, devletin de krizi" olarak nitelendirerek, durumu "endişe verici" olarak niteledi.

İsrail medyası bu yıl ordu için önemli bir zorluk yaşandığını bildirdi; yüzbaşı ve üst düzey rütbeli 900 subay terhis talebinde bulundu. Terhis taleplerindeki bu artış, terhis edilmek isteyen artan sayıdaki subaylarla başa çıkmakta zorlanan İsrail ordusunda bir krize işaret ediyor. Bu aynı zamanda kuzey ve güney cephelerinde ciddi kayıplarla boğuşan askeri liderlik için de acil bir soruna işaret ediyor .

İsrail televizyonu Channel 12 , "Bu yıl yüzbaşı ve binbaşı rütbeli 900 subayın ordudan terhis talebinde bulunduğunu", "önceki yıllarda ise bu sayının 100 ila 120 olduğunu" bildirdi.

Raporda, terhis talebinde bulunan memurlardaki keskin artışın "sadece ordunun değil, devletin krizi" olduğu belirtilerek, "endişe verici" olduğu ifade edildi.

İsrail medyasına göre bu, İsrail güvenlik ve askeri kurumunun işgal ordusunda yedek askerler için askerlik hizmetinden muafiyet yaşının uzatılmamasının riskleri konusunda uyardığı bir dönemde geldi.

İsrail güvenlik ve askeri teşkilatı, askerlik hizmetinden muafiyet yaşının uzatılmaması durumunda 5.000 yedek askerin derhal yasal terhis hakkı kazanacağı uyarısında bulundu.

İsrail medyasında yer alan haberlere göre, "Muafiyet yaşının bir yıl daha uzatılmaması, Emir 8 kapsamındaki birliklerde görev yapan yaklaşık 5.000 yedek askerin, orduda gönüllü olarak hizmet etmeyi bırakmayı tercih etmeleri halinde derhal terhis edilebileceği anlamına geliyor."

Benzer bir bağlamda, İsrail gazetesi Haaretz, son zamanlarda İsrailli yedek askerlerden bazılarının, bölgede ordunun önemli kayıplar vermesi nedeniyle disiplin sonuçları doğurma olasılığına rağmen Gazze'de savaşa dönmeyi tercih etmediğini bildirdi.

Güvenlik ve askeri kurum ayrıca, "Muafiyet yaşı uzatılmazsa ve normal hizmetin 36 aya uzatılması yönünde bir karar alınmazsa İsrail ordusunun mevcut güvenlik ve savaş görevlerini tamamlamakta zorluk çekeceği" uyarısında da bulunuldu.

İsrail medyası daha önce ordunun acil olarak binlerce ek askere ihtiyaç duyması nedeniyle yeni bir yedek tümen kurma üzerinde çalıştığını bildirmişti .

İsrail Ordu Radyosu'na göre bu ayın başlarında İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi , İsrail ordusunun yaşadığı ciddi güç sıkıntısı nedeniyle ordunun 15 yeni tabura ihtiyacı olduğu konusunda İsrail hükümetine bilgi verdi .

Güncellenme Tarihi : 4.7.2024 10:12

İLGİLİ HABERLER