İSRAİL ÖZÜR DİLEYENE KADAR BOYKOT
Tüketiciler Birliği, MAZLUM-DER, İsrail Boykot Platformu, Tüketici Dernekleri Federasyonu, AKABE Vakfı, İHH, Hasta Haklarını Koruma Derneği'nin de aralarında bulunduğu onlarca sivil toplum örgütü, Gazze'ye yardım götüren gemilere uluslararası sularda saldıran İsrail'e karşı harekete geçti. STK'lar tüketicilere "Tel Aviv yönetimi özür dileyene kadar İsrail ve bu ülkeye yardım eden eden firmaların mallarını almayın" çağrısı yaptı.
BAYRAM ALIŞVERİŞİNE DİKKAT
İnsani yardım filosuna yaptığı kanlı baskın sonrasında tüm dünyanın tepkisini toplayan İsrail, Gazze ablukasını da kaldırmadı. Türkiye'nin şartlarını bir bir yerine getiren Tel Aviv, saldırı için özür dilemekte ise direniyor. Yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi vatandaşları uyaran Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, saldırıdan hemen sonra boykot başlattıklarını hatırlatarak, "Paramızla Gazze'ye atılacak kurşunları biz vermiş olmayalım. Doğrudan sermaye birliği olan ya da İsrail'e destek veren ticari firmaların ürünlerini almayalım. Özellikle tüketimin zirveye vurduğu bayram alışverişleri öncesi vatandaşlardan duyarlı olmalarını bekliyoruz. Bu malları alarak Gazze ablukasına da onay vermiş oluyoruz. İsrail özür dileyene kadar bu ülkeyle ilişkisi olan firmaların mallarını kullanmayalım" çağrısı yaptı.
PARA MUSLUKLARINI BİRLİKTE KESELİM
MAZLUM-DER de "özür dileyene kadar boykot"a destek veren bir diğer STK. İsrail'in temel dayanağının finans olduğunu söyleyen MAZLUM-DER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, "İsrail'i dize getirmenin tek yolu para musluklarını kesmektir. Bu musluklar açık oldukça İsrail çirkin politikasını sürdürecektir" dedi.
İHH Başkan Yardımcısı Osman Atalay ise gönüllülere sıkılan her kurşunda İsrail adına iş yapan sermayenin payı olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'de hemen her ürünün muadili var. Kola içeceklerine alternatif ürünleri kullansınlar" diye konuştu.
BU KONUDA KÂR-ZARAR HESABI OLMAZ
İsrail ile ilişkisi olan firmaları boykot ederken, yerli firmaların ürünlerine de zam yapmaması gerektiğine dikkat çeken AKABE VAKFI Genel Başkanı Hasan Hafızoğlu şunları söyledi: "Bu çok önemli. Boykottan bazı firmalar da ister istemez olumsuz etkilenebilir. Sonuçta buralarda çalışan, istihdam edilen insanlar var; ancak bu mağduriyet Gazze'de hunharca öldürülen insanlarla mukayese bile edilemez. Biz burada kar-zarar hesabı yapacak değiliz. İsrail'i kınıyoruz. Mallarını almıyoruz. Bu ülkede iş yapan ya da yapacak olan tüccarlar da bunları hesap etmek durumundadır."
BOYKOTLU FİRMA SAYISI 56'YA YÜKSELDİ
Tüketiciler Birliği'nin, 9 şehit verdiğimiz Mavi Marmara baskınının ardından başlattığı "İsrail Teröründe Cephane Bizden Değil" kampanyasında boykot uygulanan firma sayısı 56'a yükseldi. 7'si ana firma toplam 19 şirkete ait 56 firmaya boykot vatandaştan tam destek alıyor.
Kazancının yüzde 50'si orduya
Coca Cola Campany'ye bağlı Türkiye'de satışı yapılan markalar arasında Cappy, Fanta, Sprite, Nestea, Doğadan, Scweppes, Turkuaz markaları bulunuyor. Tüketiciler Birliği'nin tespitlerine göre şirket 2006 yılında karının yüzde 50'sini İsrail Ordusu'na hibe etti.
İsrail'den çok nadir olarak verilen ödüllerden birini aldı. Yaptığı bu yardımları İngilizce sitesinde de yayınladı. İsrail'e verdiği desteği açıkça beyan eden firmalardan biri olarak "sosyal sorumluluk" projelerini internetten de duyurmayı ihmal etmedi. Yaptığı yardım ve hibeleri "sosyal sorumluluk" kapsamında gösteren Coca Cola Company Türkiye'de, Türk tüketicisini karşısına almamak adına bu yaklaşımını açıkça göstermiyor.
Netanyahu onurlandırdı
Hayat Su, Danino, Activia, Tikveşli markalarının üst organizasyonu olan Danone Başkanı, İsrail ekonomisine katkılarından dolayı 1998 yılında İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu tarafından ödüllendirilmişti.
4 ayda 7,5 milyon dolar kar açıkladı
Organizasyona bağlı Türkiye'de 5 ana marka bulunuyor. Fritolay, Lays, Doritos, Cheetos, Ruffles en bilinen markaları... Nestlé, İsrailli Osem firmasının büyük hisse payını satın aldı. Bu Nestlé'ye Nescafé, Perrier, Carnation, Smarties ve KitKat gibi kendi markalarını İsrail'de satma imkanı vermesinin yanında Osem adlı İsrail firması dünya çapında bir dağıtım ve reklam altyapısına kavuştu. Nestle yatırımcılarına verdiği son rapora göre; Osem-Nestle işbirliği 4 ay için 7,5 milyon $ kar açıkladı. (Robert Fisk, The Independent, 14 Haziran 2002)
Siyonizme destek ödülü
Maybelline, Max Factor markalarının sahibi... L'oreal şirketi "Amerikan Yahudi Kongresi" (American Jewish Congress) tarafından "İsrail'in dostu" olduğu için kutlandı. 1998 yılında L'oreal'in şirket temsilcisi, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu tarafından siyonizme ekonomik desteğinden dolayı ödül aldı.
Şirket başkanı kendini 'İsrail dostu' diye tanıtıyor
Dünya çapında 4 bin 709 perakende satış noktası var. Şirket başkanı kendisini "İsrail dostu" olarak tanıtan Howard Schultz. 1998'de Schultz'a Kudüs merkezli Aish Ha-Torah Vakfı tarafından İsrail 50. Yıl Destek Ödülü verildi. Vakıf, Yaser Arafat'a karşı olması ve işgal altındaki toprakları sadece "tartışmalı" olarak adlandırmasıyla tanınıyor.
Özre kadar boykot
Özür dileyene kadar İsrail mallarını boykot ediyoruz. Ürünlerini almıyoruz.
KADİR KAYA (28) BİLGİSAYAR MÜHENDİSİ: İsrail özür dileyene kadar boykot uygulanmalı. Herkes bunu istiyor. Milli meselelerde birlik olmalıyız. İsrail'e destek veren şirketler piyasayı ele geçirmiş durumdalar.
Zaten mallarını almıyorum
İsrail mallarını kullanmıyorum, kolalarını dahi içmiyorum. Kimse bu malları almamada gayret göstermeli.
NURHAN TURAN (32) EV HANIMI: Bu boykot mutlaka uygulanmalı. Herkes Türkiye için destek vermeli. Öte yandan, İsrail mallarının hangileri olduğunu tam bilmiyoruz. Özellikle kadınların dikkat etmesi lazım. Bu işe bence kadınlar el atmalı.
İsrail dondurması satmam
İsrail mallarını protesto ediyorum. Onların dondurmalarını satmıyorum, almıyorum. Mavi Marmara baskını için özür dilemeliler.
ÜMİT SOLMAZ (25) MÜTEAHHİT: İsrail boykot edilmeli, saldırının hesabını vermeli. İsrailli firmalar bizi bizden daha iyi tanır durumdalar. Tüketici davranışlarımızı çok iyi analiz etmişler.
Kolasından deterjanına kadar veto
Hiçbir İsrail ürününü almıyorum, almayacağım da. Kolasından deterjanına kadar protesto ediyo rum. Herkes kendi ürününü almalı.
ÖZMEN YILDIRIM (34) İŞÇİ: Benim İsrail mallarına ihtiyacım yok. Türk halkının da olduğunu düşünmüyorum. Devlet bazında uygulamalıyız boykotu. İsrail'e destek veren şirketlerin Türkiye'deki pek çok malını boykot edebiliriz.
Kendi ürünlerimiz varken...
İsrail ürünlerini boykot ediyoruz. O kadar insanı öldürdüler. Onların mallarını almıyoruz. Kendi ürünlerimiz var. Onlara alıyoruz.
ABDULLAH GENÇ (70)/EMEKLİ: Uygulanmalı; ama İsrail sermayesini bünyesinde barındıran şirketleri bilmiyoruz. Toplum olarak takınacağımız tutuma yönelik kamuoyu bilinçlendirilmelidir.
YENİ ŞAFAK
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 03:54