Gündem
  • 25.6.2024 10:48

İsrail radyosu : HAMAS Gazze'de toparlanıyor, tünellerin yüzde 80'i sağlam

"Hamas Gazze'de toparlanıyor." İsrailli bir yetkili: Hareket askeri yeteneklerini iyileştirmeye çalışıyor.

23 Haziran 2024 Pazar günü İşgal Ordusu Radyosu , İsrailli bir güvenlik yetkilisinin, Gazze Şeridi'ndeki hareket kendini rehabilite etmeye çalışırken tüm Hamas askeri personelinin de iyileştiğini söylediğini aktardı .

İşgal Ordusu Radyosuna göre Hamas Gazze'de toparlanıyor ve saflarına daha fazla savaşçı alarak askeri yeteneklerini iyileştirmeye çalışıyor.

İsrail ordusu, Hamas'ın yeni savaşçılar toplamak ve eğitmek için daha fazla çaba harcadığını kaydetti ve İsrailli bir yetkiliye göre Han Yunus, Hamas'ın toparlanmasının güzel bir örneği.

Hamas'ın toparlanması askeri yönüyle sınırlı değil

İsrailli yetkili, Hamas'ın toparlanmasının sadece askeri boyutla sınırlı olmadığını, bunun yerine polis memurlarını görevlendirerek ve yardım dağıtımını denetleyerek yerel kontrolü yeniden sağlamaya çalıştığını belirtti.

İşgal Ordusu Radyosu, İsrail ordusunun bu nedenle özellikle son haftalarda Hamas hareketine bağlı İçişleri Bakanlığı, Kamu Güvenliği, İç Güvenlik, acil durum komiteleri ve yerel polis teşkilatlarının üyelerini hedef almaya odaklandığını sözlerine ekledi. Bu cihazlarda yaklaşık 50 lider ve üst düzey yetkilinin suikasta kurban gittiği belirtildi.

Çarşamba günü işgal ordusu sözcüsü Daniel Hagari , Tel Aviv'deki siyasi liderliğin Hamas'ı yok etme yönündeki açıklamalarının "İsraillilerin gözüne kül atma" girişiminden başka bir şey olmadığını dikkate alarak Hamas'ı sona erdirme hedefinin mümkün olmadığını kabul etti.

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki yıkıcı savaşının 7 Ekim 2023'te başlamasından bu yana, birçok İsrailli askeri analist ve gözlemcinin bunu başarma olasılığından şüphe etmesine rağmen, Başbakan Binyamin Netanyahu savaşın hedeflerinden biri olarak "Hamas'ın yok edilmesini" belirledi. .

Hagari, İsrail'in özel kanalı Channel 13'e verdiği röportajda şunları söyledi: "Hamas bir fikirdir. Bir fikri yok edemezsiniz. Siyasi düzeyin ona bir alternatif bulması gerekir, aksi takdirde o kalır."

İsrail'in açıklamaları, İsrail'in, Hamas'ın askeri kanadı El Kassam Tugayları'nın Gazze'deki "yenilgisini" yakında duyurmaya hazır olmasıyla birlikte geldi.

Ancak Amerikan dergisiForeign Affairs'in bir raporu , İsrail'in Gazze'de dokuz ay süren hava ve kara operasyonlarına rağmen Hamas'ın yenilgiye uğratılmadığını ve İsrail'in, geçen 7 Ekim'den daha güçlü hale gelen hareketi yenilgiye uğratmaya yakın olmadığını doğruluyor. .

Geçtiğimiz Ekim ayındaki Hamas saldırısından bu yana İsrail, yaklaşık 40.000 askerle kuzey ve güney Gazze'yi işgal etti, Şeridi'ndeki nüfusun %80'ini zorla yerinden etti, çoğu sivil olan 37.000'den fazla insanı öldürdü ve en az 70.000 ton bomba attı. Gazze Şeridi sektöründe.

Amerikan dergisine göre Hamas, İsrail'in yalnızca birkaç ay önce kontrol ettiğini iddia ettiği kuzey bölgelerdeki kara operasyonlarının yeniden başlamasıyla birlikte Gazze'de inatçı ve ölümcül bir "silahlı çete" gücüne dönüştü.

Dışişleri kaynaklarına göre, Hamas'ın sahada yaklaşık 15.000 seferber savaşçısı bulunuyor; bu sayı, 7 Ekim saldırılarını gerçekleştiren savaşçı sayısının neredeyse on katı. Dahası, örgütün yer altı tünel ağının %80'den fazlası planlama, silah depolama, gözetimden kaçma, mahkumları tutma ve İsrail kuvvetlerine saldırı başlatma amacıyla kullanılabilir durumda. Hamas'ın Gazze'deki üst düzey liderlerinin çoğu hâlâ sağlam.

Güncellenme Tarihi : 25.6.2024 10:54

İLGİLİ HABERLER