İsrail savaş kabinesinde HAREDİM depremi
Gantz savaş konseyinden çekilmekle tehdit ediyor! Ultra-Ortodoks Yahudileri hizmet dışı bırakan bir zorunlu askerlik yasasını geçirmeyi reddetti
İsrail Acil Durum Hükümeti Savaş Konseyi Bakanı Benny Gantz, ultra-Ortodoks Yahudileri işgal ordusundaki zorunlu hizmetin dışında bırakan zorunlu askerlik yasasının mevcut haliyle kabul edilmesi halinde geri çekilme tehdidinde bulundu. . Zorunlu askerlik yasasının mevcut haliyle birkaç gün içinde onay için Knesset'e (Parlamento) sunulması planlanıyor.
İşgal ordusunda zorunlu hizmet
Gantz, İsrail'in resmi yayıncısı Kan tarafından yayınlanan bir videoda, "Zorunlu askerlik yasası mevcut haliyle kabul edilirse hükümetin üyesi olamayacağız" dedi. Şöyle ekledi: "Knesset'in bu yasayı onaylaması ve bunu İsrail Devleti'nin hukuk kitabına dahil etmesi halinde ben ve ortaklarım (onun liderliğindeki ulusal kampta), olağanüstü hal hükümetinin üyesi olamayacağız."
Gantz, "bu yasanın geçmesi halinde, bir şekilde genel olarak devletin birliğine ve güvenliğine, özel olarak da savaş zamanlarında zarar vereceğini" düşünüyordu.
Gantz, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki savaşının başlamasından günler sonra acil durum hükümetine katılırken, Benjamin Netanyahu'nun kurduğu sağcı hükümetin bir parçası değildi.
Pazar günü erken saatlerde, İsrail'deki muhalefet lideri Yair Lapid yasa taslağının mevcut haliyle eleştirdi ve yasayı "İsrail tarihindeki en korkunç hükümetin" bir yansıması olarak değerlendirdi.
Son zamanlarda, Benjamin Netanyahu liderliğindeki sağcı hükümetin, Haredileri askerlik hizmetinden hariç tutacak ve zorunlu hizmet süresini 32 aydan 36 aya çıkaracak bir yasa tasarısını onaylamaya çalışmasıyla tartışma yeniden ön plana çıktı.
Ancak bu, Haredilerin diğerleri gibi askerlik hizmetini yerine getirmesini gerektiren bir zorunlu askerlik yasasının hazırlanması çağrısında bulunan Lapid liderliğindeki muhalefet tarafından geniş çapta reddedildi.
Kendilerini Tevrat okumaya adamak bahanesiyle askerlik hizmetinden kaçan Haredimlerin askere alınması meselesi İsrail toplumunda her zaman çetrefilli bir konu olmuştur.
Zorunlu askerlik yasa tasarısı
Buna paralel olarak İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant da Pazar günü İsrail hükümetine sunulması planlanan ve ultra Ortodoks Yahudileri askerlik hizmetinin dışında bırakan zorunlu askerlik yasa tasarısını reddetti. Bu, Gallant'ın, İsrail'de yaygın tartışmalara neden olan yasa taslağına ilişkin resmi İsrail Yayın Kurumu tarafından yayınlanan bir televizyon açıklamasında geldi.
Galant şunları ekledi: "Son haftalarda, İsrail ordusunun varlığı ve başarısı için hayati önem taşıyan askere alma konusunda anlaşmaya varmak için birkaç oturum düzenledik." "Bu toplantılarda partiler esneklik göstermeyi reddettiler ve siyasi konumlarıyla kendilerini güçlendirdiler."
Netanyahu, Gantz'ı ateşkes müzakerelerinin dışında bıraktı
Zorunlu askerlik yasa taslağının Başbakan Binyamin Netanyahu'nun girişimiyle önümüzdeki Salı günü hükümete sunulacağını söyledi. Gallant, şöyle devam etti: "Benim tutumum değişmedi ve üzerinde uzlaşı sağlanamayan zorunlu askerlik kanunu teklifine ortak olmayacağım. Dolayısıyla kristalleşen kanun tasarısının arkasında durmayacağım ve desteklemeyeceğim."
Netanyahu ve Savunma Konseyi Bakanı Benny Gantz'a, "birlikte oturup ortak bir öneri formüle etmek için hala zaman olduğunu" vurgulayarak, "kalan süreden (Salı gününe kadar) yararlanmaya ve zorunlu askerlik yasası üzerinde geniş bir fikir birliğine varmaya" çağrıda bulundu. İsrail ordusunun ve İsrail devletinin yararınadır."
Pazar günü erken saatlerde İsrailli muhalefet lideri Yair Lapid, "X" platformunda yaptığı bir paylaşımda, zorunlu askerlik yasa taslağının "İsrail tarihindeki en korkunç hükümetin" yüzü olduğunu söyledi. Şöyle devam etti: "Bu bir utançtır ve kim bu hükümette yer almaya devam ederse bu utanca ortaktır."
Zorunlu askerliğe karşı gösteriler
Bu, yüzlerce ultra-Ortodoks Yahudinin Pazartesi akşamı Batı Kudüs'te askerlik hizmetini reddederek ve "Ölüyoruz ve askere gitmeyiz" gibi sloganlar atarak gösteri yaptığı bir dönemde gerçekleşti.
İbrani gazetesi Yedioth Ahronoth şunları söyledi: "Yüzlerce Haredim, zorunlu askerlik yasasını zorlama olasılığını protesto etmek için Kudüs'teki Sari Yisrael ve Jaffa Caddelerinin kesiştiği noktada yolları kapattı."
İsrail Demokrasi Enstitüsü'ne (bağımsız araştırma) göre , İsrail'deki Haredi nüfusu yaklaşık 1.335.000 kişi veya toplam nüfusun %13,6'sıdır ve Harediler arasında 19 yaşına (askerlik yaşı) kadar olan gençlerin yüzdesi %58'dir. Aynı kaynağa göre genel nüfusta bu oran %31'e karşılık Yahudiler.
Bu tartışma, Filistin kaynaklarına göre İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de çoğu çocuk ve kadın olmak üzere on binlerce ölü ve yaralı bırakan yıkıcı bir savaş yürütmeye devam ettiği bir dönemde ortaya çıktı. Tel Aviv'in "soykırım" gerekçesiyle Uluslararası Adalet Divanı'nda yargılanması.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2024 11:19