Gündem
  • 8.9.2024 10:20

İsrail tarihinin en büyük protesto mitingi.. 500 bin kişi ateşkes çağrısı yaptı

Tel Aviv'de rehine anlaşması çağrıları yoğunlaşırken organizatörler şimdiye kadarki en büyük mitingi gerçekleştirdiklerini iddia ediyor..

İsrail'in Tel Aviv kentinde protestocular 1 Eylül'de bir sokağı dolduruyor.

Gösterilerin arkasındaki gruplar ana protestoda 500.000, ülke genelindeki diğer gösterilerde ise 250.000 kişinin katıldığını tahmin ediyor; polis yolları kapatan aktivistlerle boğuşuyor, beş kişiyi tutuklıyor

İsrail sokaklarında keder ve öfke hakim, rehine cinayetleri Netanyahu'ya ateşkes anlaşması sağlaması yönünde baskıyı artırıyor..

Tel Aviv'in hareketliliğinden güneydeki İsrail şehri Eilat'a kadar yüz binlerce İsrailli, İsrail'in Hamas'a karşı savaşının başlamasından bu yana ülke çapında düzenlenen en büyük protesto gösterilerinden birinde sokaklara döküldü ve Başbakan Binyamin Netanyahu'dan rehineler için ateşkes anlaşması sağlamasını istedi.

Bazı rehine aileleri ve destekçileri tarafından anlaşma çabalarını geciktirmekle suçlanan Netanyahu'ya yönelik öfke, Pazar günü protestocuların Gazze'de altı esirin daha öldürüldüğü haberine öfkeyle yanıt vermesiyle kaynama noktasına ulaştı. İsrail'in en büyük işçi sendikası Pazartesi günü genel grev çağrısı yaptı ve  "tüm İsrail ekonomisini" kapatmakla tehdit etti.

Pazartesi sabahı başlayan grevin boyutu henüz netlik kazanmadı ancak destekçiler ülke çapında bir yanıt vereceklerine söz verdi.

İsrailli yetkililer CNN'e, ölü bulunan altı rehineden üçünün, aralarında İsrailli-Amerikalı Hersh Goldberg-Polin'in de bulunduğu, olası bir ateşkesle serbest bırakılmalarının beklendiğini söyledi. Otopsi sonuçları, Perşembe veya Cuma sabahı kısa mesafeden vurulduklarını gösterdi; İsrail güçleri, Cumartesi günü Rafah'taki bir yeraltı tünelinden cesetlerinin çıkarıldığını duyurdu.

İsrail Başbakanlık Ofisi'nin verilerine göre, protestocular otoyolları kapatırken, İsrail bayrakları sallarken ve Gazze'de tutulan 100'den fazla rehineyi kastederek "Onları terk etmeyeceğiz" diye slogan atarken, ölümlerinin ayrıntıları ülke çapında elle tutulur bir öfkeyi körükledi. Rehinelerin büyük çoğunluğu, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıda alındı. Saldırıda yaklaşık 1.200 kişi öldürüldü ve 200'den fazlası esir alındı.

Tel Aviv'de bir grup protestocu, rehinelerin ölümünden başbakanı sorumlu tutarak, "Benyamin Netanyahu'nun adını taşıyor" yazılı dövizler taşıyarak sahte bir mezarlığın arkasında durdu.

CNN tarafından doğrulanan videoya göre, akşamın ilerleyen saatlerinde polis, şehirdeki Ayalon otoyolunu kapatan protestoculara sersemletici el bombaları attı. Gösteride bulunan İsrail parlamentosu üyesi Naama Lazimi, X'te sersemletici el bombalarının "göstericilerin tamamen şaşkınlık içinde ve önceden herhangi bir uyarı yapılmadan durduğu her iki tarafa doğru atıldığını" söyledi.

İsrail polisi ayrıca otoyoldaki protestoculara tazyikli su ile köpük attı. Bu durum, göstericilerin "Memur, kimi güvende tutuyorsunuz?" diye slogan atmasına neden oldu.

Polis, İsrail ile Hamas arasında Gazze'de devam eden çatışmanın ortasında, 7 Ekim'deki ölümcül saldırıda kaçırılan rehinelere destek göstermek için düzenlenen mitingde su topu kullanıyor, Tel Aviv, İsrail, 1 Eylül 2024. REUTERS/Tomer Appelbaum TPX GÜNÜN GÖRÜNTÜLERİ. İSRAİL DIŞARIDA. İSRAİL'DE TİCARİ VEYA EDİTÖRYAL SATIŞ YOK
Güncellenme Tarihi : 9.9.2024 23:48

İLGİLİ HABERLER