Gündem
  • 25.8.2024 17:18

İsrail'de ateşkes isteyenlerin sayısı tahminlerin çok üzerinde çıktı

İsraillilerin çoğunluğu Gazze'de ateşkes anlaşması yapılmasını destekliyor... ve Tel Aviv'de "7 Ekim"in anılması konusundaki tartışmalar

Sonuçları Cuma günü açıklanan bir kamuoyu yoklaması, İsraillilerin yüzde 56'sının Gazze Şeridi'ndeki Filistinli gruplarla savaşın durdurulması ve esirlerin değişimi yönünde bir anlaşma yapılmasına destek verdiğini gösterdi.

Anket, özel bir İbrani gazetesi Maariv için özel bir enstitü tarafından geçen hafta gerçekleştirildi ve artı eksi yüzde 4,4 hata payı ile 501 İsrailliden oluşan rastgele bir örneklemi içeriyordu.

Sonuçlara göre İsraillilerin yüzde 56'sı Gazze'deki savaşın durdurulması ve esir değişimine ilişkin bir anlaşma yapılmasına destek verirken, yüzde 27'si anlaşmaya karşı çıktı, yüzde 17'si ise buna net bir cevabı olmadığını söyledi.

Anket sonuçları, Gazze'deki savaşın durdurulması ve esir değişimine ilişkin bir anlaşma yapılmasını destekleyen İsraillilerin yüzdesinin arttığını gösteriyor.

İbrani Yayın Otoritesi tarafından 2 Haziran'da yayınlanan bir kamuoyu yoklaması, İsraillilerin yüzde 40'ının ABD Başkanı Joe Biden'ın günler önce açıkladığı Gazze'deki savaşı sona erdirme anlaşmasını desteklediğini gösterdi.

Ankete katılanların yüzde 27'si anlaşmaya karşı çıkarken, yüzde 33'ü ise bilmediğini söyledi.

O zamanki anket örneği, yüzde 4'lük bir hata payı ile 18 yaşın üzerindeki 605 İsrailliyi içeriyordu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD'nin yanı sıra Mısır ve Katar'ın aylarca yürüttüğü arabuluculuğa ve Gazze'deki savaşı sona erdirmek ve esir değişimi için birbiri ardına anlaşma teklifleri sunmasına rağmen, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Galant ve Mossad Şefi David Barnea, daha önce bunun anlaşmaya varmayı engelleyebileceği konusunda uyarmıştı.

Bu koşullar arasında "Gazze ile Mısır arasındaki sınırdaki Philadelphia ekseninin ve Gazze'deki Refah sınır kapısının kontrol edilmesi ve Filistinli grup savaşçılarının kuzey Gazze'ye dönüşünün engellenmesi (geri dönenleri Netzarim koridoru aracılığıyla denetleyerek)" yer alıyor.

Mahkumların aileleri ve İsrail kamuoyunun ve siyasi sisteminin büyük bir kısmı Netanyahu'yu anlaşmayı kasten engellemekle suçluyor. Sağcı hükümetin dağılmasından ve iktidardan ayrıldıktan sonra kendisine yöneltilen “yolsuzluk” suçlarından yargılanmasından korkuyordu.

Hamas ise herhangi bir anlaşmayı kabul etmek için İsrail'in Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesi ve savaşın tamamen durdurulması konusunda ısrar ediyor.

Güncellenme Tarihi : 25.8.2024 18:08

İLGİLİ HABERLER