Dünya
  • 20.6.2024 12:56

İsrail'de hahamlar ayaklandı.. Netanyahu'nun ortağı Deri hükümeti devirmekle tehdit etti

Deri, Hahamlığın nüfuzunu artıran yasa tasarısının engellenmesi halinde hükümeti devirmekle tehdit ettiğini söyledi

Giderek daha fazla koalisyon üyesi, belediye hahamlarının seçilme biçimini önemli ölçüde değiştirecek olan yeniden canlanan yasaya karşı olduklarının sinyallerini verirken, Shas partisi lideri Aryeh Deri'nin yasanın geçilmemesi halinde hükümeti devirmekle tehdit ettiği bildiriliyor.

Tartışmalı tasarı, İsrail Hahambaşılığı ve Dini Hizmetler Bakanlığı'nın belediye hahamlarının atanmasında yerel otoritelerin aleyhine olan nüfuzunu büyük ölçüde artıracak ve aynı zamanda bu süreçte kadınların rolünü de aşındıracak.

Aynı tasarı bu yılın başlarında da tartışılmıştı ancak Haredi olmayan koalisyon partilerinin yoğun muhalefeti nedeniyle rafa kaldırıldı.

Knesset'in Anayasa, Hukuk ve Adalet Komitesi'nde yarın yapılması planlanan oylama öncesinde Otzma Yehudit partisinin iki milletvekili tasarıya karşı oy kullanacaklarını açıkladı. Teklife şiddetle karşı çıkan Likud milletvekili Tally Gotliv'in bugün erken saatlerde, oylamada yerine başka bir milletvekilinin getirilmesini kabul ettiği, daha sonra bundan vazgeçtiği ve kendisinin katılıp aleyhte oy kullanacağını yinelediği bildirildi.


Deri, Netanyahu'yu 'haham tasarısı' oylamasını reddettikten sonra hükümetin kontrolünü kaybetmekle suçluyor

Kanal 12'nin, Deri ile Netanyahu arasında oylamanın iptal edilmesi kararının ardından geçen konuşmanın bir bölümünün sızdırıldığını söylediği yayında Deri, Shas'ın seçmen tabanına ve hahamlara ne söylemesi gerektiğini soruyor.

"Sizce onlara başbakanın kontrolü kaybettiğini söylemem mantıklı mı?" O sorar.

Yüzlerce yeni mahalle hahamının maaşlarının vergi mükelleflerine yıllık on milyonlarca şekel maliyetine mal olabilecek tasarıyı eleştirenler, bunun aparatçiklere iş sağlayarak Shas'a fayda sağlayacağını öne sürüyor.

Kan kamu yayıncısının haberine göre Netanyahu, yasayı gündemden çekme planını Deri'ye önceden bildirmedi.

Şas yetkilisi, Netanyahu hükümetinin çöküşünün 'sadece an meselesi' olduğu konusunda uyardı

Ultra Ortodoks Shas partisinden yetkililer, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun tartışmalı “Haham Yasa Tasarısını” yasanın oylanmasının başlamasına saatler kala Knesset gündeminden çekmesinin ardından hükümetin çöküşünün kaçınılmaz olduğu konusunda uyarıyor.

İsmi açıklanmayan bir Shas yetkilisi Kan kamu yayın kuruluşuna yaptığı açıklamada, "koalisyon yok, disiplin yok ve en sinir bozucu şey Likud'un 35 ayrı gruptan oluşan bir parti olması" dedi.

Yetkili, İncil'deki Hakimler Kitabı'ndan bir ayet alıntılayarak, "Herkes istediğini yapar" diye ekliyor. "Koalisyonun tamamen dağılması yalnızca zaman meselesidir."

Salı günü Kanal 12, Shas partisi lideri Aryeh Deri'nin, belediye hahamlarının seçilme şeklini önemli ölçüde değiştirmeyi amaçlayan yasa tasarısının oylamaya sunulmaması halinde hükümeti devirmekle tehdit ettiğini iddia etti .

Güncellenme Tarihi : 20.6.2024 13:32

İLGİLİ HABERLER