Gündem
  • 2.9.2024 10:55

İsrail'de hayat durdu.. işçiler greve gitti, aktivistler yolları kapattı

Biden'ın yardımcısı, Amerikan esirlerinin ailelerine, kalan esirlerin serbest bırakılması için önümüzdeki birkaç günün kritik olduğunu söyledi * Rapor: ABD, nihai "al ya da bırak" anlaşması teklifi üzerinde çalışıyor..

Tel Aviv havalimanı, ülke çapındaki grev kapsamında uçuşları askıya aldı

Tel Aviv'deki Ben Gurion Uluslararası Havalimanı, bugün ülke çapındaki grev kapsamında saat 08.00'den (TSİ 01.00) itibaren iki saat boyunca uçuşların iniş ve kalkışlarını durduracak. Havalimanı, CNN'e yaptığı açıklamada bunu doğruladı.

Ülkenin en büyük işçi sendikası, hükümete rehin alma ve ateşkes anlaşması sağlama yönünde baskı yapmak amacıyla, "tüm İsrail ekonomisini" durdurma tehdidinde bulunan bir grev  çağrısında bulundu.

Gazze'de hafta sonu cesetleri bulunan altı rehinenin öldürülmesinin ardından yaşanan büyük halk gösterilerini yansıtıyor .

İsrailli yetkililer CNN'e yaptığı açıklamada, aralarında İsrail asıllı Amerikalı Hersh Goldberg-Polin'in de bulunduğu üç kurbanın, olası bir ateşkesle serbest bırakılmasının beklendiğini söyledi.

İsrail genelinde ülke çapında bir grev devam ediyor. İşte katılması beklenenler

Başbakan Binyamin Netanyahu'ya, Hamas'ın Gazze'de tuttuğu rehinelerin geri verilmesini sağlayacak bir anlaşma sağlaması için baskı yapmak amacıyla,  "tüm İsrail ekonomisini" durdurma tehdidinde bulunan ülke çapında bir grev  başlatıldı.

Grev, ülkenin en büyük işçi sendikası olan Histadrut tarafından, Gazze'nin altında Hamas'a ait tünellerde altı esirin öldürülmesinin ardından kamuoyunda oluşan öfke üzerine çağrıldı .

Grev kapsamında planlanan protestolar da devam ediyor, bazı göstericiler Tel Aviv'in merkezindeki ana caddelerden birini kapatıyor.

Greve katılanlar şöyle:

Histadrut'tan alınan listeye ve bazı şehirlerden yapılan açıklamalara göre , Tel Aviv ve Hayfa'nın da aralarında bulunduğu belediyeler  greve katılacaklarını bildirdi. 

Listede Başbakanlık Ofisi, İçişleri Bakanlığı ve diğer bakanlıklar da dahil olmak üzere kamu hizmetlerini etkileyen birçok bakanlık da yer alıyor.

Tel Aviv Ben Gurion Uluslararası Havalimanı'na uçuş kalkışları ve inişleri, saat 08:00'den (TSİ 01:00) itibaren iki saat süreyle durdurulacak .

Histadrut'a göre hastaneler ve sağlık merkezleri hafta sonu ve acil servis bazında personel bulunduracak.

İsrail öğretmenler sendikası greve katılmayacağını söyledi — ancak okul destek personeli katılacak ve bu durum eğitim kurumlarını etkileyebilir. Okullarda destek personeli yoksa anaokulları kapalı kalacak ve personel yoksa ilkokul ve ortaokullar yalnızca 11:45'e kadar açık kalacak.

Histadrut'un haberine göre, greve İsrail'in en büyük üniversiteleri katılacak. Bunlar arasında Kudüs İbrani Üniversitesi ve Tel Aviv Üniversitesi de yer alıyor.

Histadrut'un haberine göre, itfaiye ve kurtarma hizmetleri ile özel eğitim programları normal şekilde devam edecek.

Maliye Bakanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada, greve katılan işçilerin işverenler tarafından maaşlarının ödenmeme riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Ülkedeki temel çalışma kurallarına göre, greve katılıp devamsızlık yapanlara maaş ödenmeyeceğini söyledi. 

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, ülkenin başsavcısından grevi önlemek için acil ihtiyati tedbirler talep etmesini istedi. Bu sabah bir duruşma yapılacak.

Sözcü, Tel Aviv havaalanında uçuşların yeniden başladığını söyledi

İsrail'in Tel Aviv kentindeki Ben Gurion Uluslararası Havalimanı'ndan yapılan açıklamaya göre, uçuşlar yeniden başlıyor.

Ülkenin en büyük işçi sendikası olan Histadrut'un,  Gazze'nin altında Hamas'a ait tünellerde altı esirin öldürülmesinin ardından halkın tepkisi üzerine başlattığı ülke çapındaki grev kapsamında kalkışlar ve varışlar saat 08.00'den (TSİ 01.00) itibaren durduruldu .

Güncellenme Tarihi : 2.9.2024 11:07

İLGİLİ HABERLER